Főzés

Te is így használod fel a fokhagymát? Akkor végig rosszul csináltad

N.T.

Létrehozva: 2023.07.11.

Az olasz konyha mellett talán már csak a magyar az, amiben szintén mindenhez is jöhet egy kis fokhagyma. Azonban ennek a mennyei hozzávalónak a használata koránt sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk.

Ezt pedig azok már nagyon jól tudják, akik valamilyen okból nem megfelelően használták fel ezt az alapanyagot, amivel az egész étel ízét elrontották. Szerencsére most megtudhatjuk, mivel hibázhatunk a legnagyobbat, ha a fokhagymához nyúlunk. 

fokhagyma
Egy szakértő szerint eddig rosszul használtuk fel a fokhagymát Fotó:   Pixabay

A Mindmegette készített egy remek kis összefoglalót arról, hogy mi az egyik legnagyobb buktató ilyenkor, ez pedig egy olyan konyhai eszköz, ami szinte minden háztartásban megtalálható, és előszeretettel nyúlunk is hozzá, pedig nem kéne. Ez pedig nem más, mint az a bizonyos fokhagymanyomó. 

Ez annak „köszönhető”, hogy a mai napig is abban a hitben élnek sokan, hogy ha a fokhagymát pépes állapotban adjuk hozzá az ételhez, akkor az összepréselt állagának köszönhetően egyenletesen eloszlik, így kölcsönözve kellemes ízt ad a fogásunknak. Egy szakértő azonban most ennek épp az ellenkezőjét állítja. 

 

Hogyan használjuk fel helyesen a fokhagymát? 

A fokhagyma aprításához – miután megpucoltuk és levágtuk a gerezdek szélét – használjunk egy éles kést, amivel a lehető legapróbb darabokra vágjuk, előre-hátra irányuló mozdulatokkal. Az aprítást követően érdemes pár percet levegőn hagyni egy kicsit a fokhagymát, hiszen ilyenkor oxidálódnak a benne található allicin és más szulfidvegyületek. Így kaphatják meg ételeink azt az aromát, amit eredetileg a fokhagymától várunk – írja a mindmegette.hu.

Az oldal szerint azonban, ha fokhagymanyomót használunk, akkor szinte biztos, hogy a kelleténél intenzívebb lesz az íz, hiszen a préselés pillanatában felszabadítjuk az illatanyagokat és a fokhagyma jellegzetes aromájáért felelős összetevőket, ráadásul könnyebben meg is ég a zsiradékon, mintha késsel aprítottuk volna. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek