A gyümölcs egészséges, de csak módjával.
A mai napig sokan gondolják azt, hogy a gyümölcsökkel pótolják étrendjükben a nehezebb ételeket. Ez alapvetően nem rossz terv, persze csak akkor, ha tudjuk, hogy hol a határ. Igaz, hogy a gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal, amik nagyon fontosak a szervezetnek, de a mértéktelen gyümölcscukor fogyasztása sem igazán egészséges. A Mindmegette 4 jelről ír, melyek veszélyre figyelmeztethetnek.
A gyümölcsök fruktózt, vagyis gyümölcscukrot tartalmaznak. Azonban sokak szervezete nem képes nagy mennyiségű fruktózt megfelelően feldolgozni. A szakemberek szerint az emberek 40 százaléka szenved fruktóz malabszorpciótól, ami azt jelenti, hogy a gyümölcscukor nem szívódik fel megfelelően a vékonybélben. Ennek a következménye, hogy a fruktóz fermentálódik, ami puffadást és bélgázokat okoz.
Ha a fruktóz nem szívódik fel megfelelően a szervezetben, az hasmenést, hasi görcsöket és fejfájást is okozhat. Így ha megeszel egy hatalmas tál gyümölcssalátát, ne csodálkozz, ha utána többször kell meglátogatnod a mosdót, mint általában...
Már hetek óta átálltál az egészséges étrendre, edzeni is elkezdtél, de egyszerűen nem olvadnak le rólad a kilók? Simán lehet, hogy ennek hátterében is a túl sok gyümölcsfogyasztás áll. Persze, a fruktóz sokkal egészségesebb, mint a hozzáadott, finomított cukor, de ha minden étkezés során megeszel egy kis gyümölcsöt, akkor egyszerűen túl sok cukrot viszel be a szervezetedbe ahhoz, hogy lefogyj.
Ha gyümölcsöt eszel, nagyjából fél óráig úgy érzed, hogy tele vagy, de utána újból korogni kezd a gyomrod. Ennek pedig az az oka, hogy a fruktóz nem indukálja a leptin felszabadulását, ami a jóllakottság érzetéért felelős. Szóval ha gyümölcsöket eszel, akkor fogyassz mellé fehérjékben vagy zsírban gazdag ételeket is (például egy kis görög joghurtot vagy sajtot), hogy a hosszabb távon is megmaradjon a teltségérzet.