Koviubi

Kovászos uborka egész évben? Itt a tökéletes recept

b

Létrehozva: 2023.08.16.

Ehhez a változathoz kenyér kell.

A nyár a kovászos uborka igazi szezonja, de mit csináljon az, aki télen is élvezné a nem mindennapi csemegét. Nos, a számukra van egy bevált recept, sőt, ez a változat kenyér nélkül készül.

Finom és egészséges: ez a fermentált uborka

A Ripost a fermentált uborkát ajánlja egész évre.

Hozzávalók

  • 1 db 2,5 literes befőttes üveg
  • 1,5 kg kisméretű uborka
  • 1 liter víz
  • 30 gramm jódmentes só
  • 5 gerezd fokhagyma
  • egy csokor kapor

 

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg az uborkákat, majd dörzsöld át a héjukat egy patikatiszta, új mosogatószivacs érdes felével, így minden szennyeződéstől, nem kívánatos baktériumtól megszabadíthatod őket. Vágd le az uborkák végeit, ha akarod, vágd be őket két irányból úgy, ahogy a kovászos uborkánál szokás.
  • Pakold az uborkákat az üvegbe jó szorosan; minél több fér el benne, annál jobb. Tedd az üvegbe az alaposan megmosott kaprot és a meghámozott fokhagymát is. Az üveg nyakáig pakold az uborkákat.
  • Ezután készítsd el a sóoldatot a fermentáláshoz: oldd fel a vízben a sót, majd forrald fel, és várd meg, míg langyosra hűl. Míg a kovászos  uborkánál előny, ha forrón öntöd a vizet az uborkákra, a fermentálás során ez inkább hátrány, mert ennél az eljárásnál az a cél, hogy lassan induljon be az erjedés; a forró víz miatt túl gyors lenne a folyamat, és nem tudnád sokáig eltartani az uborkádat.
  • Öntsd fel a langyosra hűlt sós vízzel az üvegben lévő uborkákat úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fontos, hogy ne legyen színültig az üveg, mert az erjedés során kifuthat.
  • Zárd le az üveget jó záródó tetővel, és tedd olyan helyre, ahol legalább 18, de legfeljebb 25 fok van. A kovászos uborkával ellentétben a fermentált uborka készítéséhez nem szükséges a túl nagy meleg, a tűző napra pedig egyenesen tilos kitenni! Tegyél egy mély tálat vagy tányért az üveg alá, mert bár le van zárva, az erjedés során kifuthat a leve.
  • Naponta nyisd meg az üveget, hogy távozhassanak a keletkező gázok; ilyenkor, ha kell, sós vízzel pótold a kifutott levet.
  • A harmadik naptól már érdemes megkóstolni az uborkát; ha már nem zavaros a leve, és az ízét megfelelőnek találod, tedd hideg helyre – ez lehet a kamra, vagy akár a hűtőszekrény is.
  • A fermentált uborka hónapokig eláll, az íze pedig olyan, mint a kovászos uborkáé.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek