Ha gyorsan elkészíthető, finom köretre vágysz, ami nem rizs vagy krumpli, akkor ezt Neked írtuk.
Ha nem akarsz leragadni az unalmas rizs és krumpli köretnél, akkor mutatunk néhány köretet, amit könnyen és gyorsan el tudsz készíteni, mégis változatosabban ehetsz!
A kukoricalisztből vagy kukoricadarából főzött puliszka szaftos húsételekkel vagy paradicsommártással igazán finom. A forró, sós vízhez folyamatos keverés mellett add hozzá a darát vagy lisztet, és főzd sűrű kásává. Amikor besűrűsödött, keverj hozzá egy kevés vajat. Szaggasd ki galuskának, vagy öntsd kerek tálba, hagyd megdermedni, és vágd szeletekre.
Kitűnő köretet, levesbetétet, salátát, rakottast, sőt, még édes kását is készíthetsz a megfőtt kölesből. Legalább 20 percig kell főzni - tanácsolja a mindmegette.hu.
Levesekbe, egytálételekbe főzik az árpagyöngyöt legtöbbször, de önálló köretként is tálalhatod. A rizshez hasonló az elkészítése, de felhasználás előtt vízbe kell áztatni. Hurkába, töltött káposztába töltheted, és a sóletnek is ez egyik fő hozzávalója.
Búzadara és liszt keverékéből készül a kuszkusz. Az előfőzött, instant kuszkuszt csak le kell önteni forró vízzel, majd lefedni, és 5 percig állni hagyni. Hús- és zöldséges ételek mellé köretként, illetve salátaként, rakottasként vagy levesekbe is kínálhatod.
Elsősorban reform- vagy bioboltokban szerezhető be ez a gabonafajta. Az előfőzött búzaszemek kb. 20 perc alatt puhulnak meg, míg a tönkölydara főzési ideje 5-10 perc. Rizottóként zöldséggel és hússal, illetve köretként is kitűnő.
Mivel magját a búzához hasonlóan fogyasztjuk, gabonafélének hisszük, pedig botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik. A rizshez hasonlóan készítsd el: pirítsd meg, öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel, és 20-25 perc alatt főzd puhára.