A legjobb pörköltök mellé elengedhetetlen a kiváló savanyúság.
Ha nyár, akkor kovászos uborka: kedvenc savanyúságunk nélkül elképzelhetetlen egy finom magyaros ebéd. A Mindmegette most azoknak nyújt alternatívát, akik unják már a "koviubit". Jöhet a savanyú káposzta receptje?
ÍGY KÉSZÍTSD EL
A fermentálás (azaz savanyítás) az egyik potenciális tartósítási mód.
HOZZÁVALÓK:
1 fej zsenge káposzta
1 csokor kapor
2 szelet kenyér
2,5 liter víz
só
ELKÉSZÍTÉSE:
Jó alaposan megmossuk a káposztát, majd legyaluljuk, vagy éles késsel vékony csíkokra vágjuk.
Sterilizáljuk a befőttesüveget, majd belepakoljuk a hozzávalókat: először a kapor egyharmadát, majd rá a káposztát, egészen az üveg feléig. Majd mehet rá még egy kevés kapor, ismét káposzta, végül kaporral zárjuk.
Sóoldatot készítünk: a vízhez literenként egy csapott evőkanál sót adunk, alaposan elkeverjük, felforraljuk, majd langyosra hűtve a káposztára öntjük.
Az egész tetejére rátesszük a két szelet kenyeret. Az üveg tetejére egy tányért teszünk, alá pedig egy tálcát vagy tálat, hogy az esetleg kifutó lét felfogja. Meleg helyen tárolva 3-4 nap alatt elkészül.