Élelmiszer-tudományi kutató szólalt meg.
Az üdítőitalokba kerülő jégre általában nem gondolunk úgy, mint ami egészségügyi kockázatokat hordozna. Az otthon elkészített jégkockáktól valóban kevés okunk van tartani, azonban ha éttermekben, vendéglőkben rendelünk jeges hűsítőket, nem árt óvatosnak lenni - figyelmeztet az Origo.
Baj akkor történik, ha valaki piszkos kézzel áll neki a jégkészítésnek, vagy a művelet során a víz beszennyeződik
- idézi Dr. Bryan Quoc Le élelmiszer-tudományi kutatót a portál.
Bárokban, éttermekben, szállodákban, kórházakban, sőt, még az idősotthonokban is használnak jégkészítő gépeket, és mint a legtöbb hasonló eszközt, ezeket is rendszeresen tisztítani kell. Ha magában a gépben bármilyen szennyeződés van, az átterjedhet a jégre. Ilyen például a csővezetékekben vagy a szívócsövekben megtelepedő penész és baktériumok.
A jégben lévő penész légzőszervi megbetegedéseket okozhat és allergiás reakciókat válthat ki. Emellett a penész más egészségre káros baktérium és mikroorganizmus táplálékforrásául is szolgálhat, így táptalaja lehet további kórokozóknak. Leggyakrabban hasmenést, hányást, gyomorgörcsöt, lázat, hányingert és véres székletet okozhatnak a kórokozók.
A fertőzött jégkészítő gépektől azonban nem kell túlzottan aggódnunk a szakértő szerint, de ha aggódunk, kérhetjük az italt jég nélkül.