Egy kis kreativitással új, ízletes ételeket varázsolhatunk a maradékokból.
A life.hu megmutatta, hogyan legyünk tudatosak a konyhában is, mentsük meg a maradékokat!
Szikkadt rántott húst
Rántotthús-saláta: A rántott hús kiváló feltét lehet egy laktatóbb salátán. Kockázzuk fel a húst, majd adjuk hozzá a kedvenc saláta alapunkhoz, ami egyszerre lesz egészséges, de mégis tápláló. Ha úgy érezzük, hogy a panír kissé megereszkedett már, akkor egy csepp olajon süssük át a húst, mert így valóban ropogós feltétet kaphatunk.
Szendvics vagy wrap: A klasszikus rántott húsosszendvics mindenki számára ismerős, ám ha a megmaradt húst csíkokra vágjuk és wrapet tekerünk belőle, egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. Tehát legközelebb, ha marad egy szelet rántott hús, kenjünk meg egy tortillát a kedvenc szószunkkal, vagy csak egyszerűen majonézzel és rakjuk rá a húst némi zöldség (saláta, paradicsom, hagyma stb.) kíséretében. Gyors és laktató ebédötletnek vagy vacsorának is kiváló.
Rakottas: Nem csupán hideg ételeket készíthetünk a pár napos rántott húsból, hanem ízletes meleg fogást is. Például egy formabontó rakottast, amit pont úgy kell elkészíteni, mint a hagyományos verziót, azzal a különbséggel, hogy ennek a tetejére rántott hús kerül - és persze némi reszelt sajt, amit utána aranybarnára pirítunk a sütőben.
Maradék csirke
Csirkesaláta: Itt is a legegyszerűbb és leggyorsabb újrahasznosítási ötlettel kezdjük, azaz a salátával. Készítsünk egy frissítő salátát különféle zöldségekből, és adjuk hozzá a megmaradt csirkét felkockázva. Egy finom öntettel isteni fogás, ráadásul azoknak sem kell aggódniuk, akik a rántott húsos váltzatot kalóriadúsnak tartották az imént.
Csirke quesadilla: Egy mexikói klasszikus, ami tökéletes a maradék csirke felhasználására. Töltsük meg a tortillákat a felkockázott vagy szálasra tépett hússal, szórjunk az egészre reszelt sajtot, adjunk hozzá esetleg némi hagymát vagy jalapeño paprikát, hajtsuk félbe és forró serpenyőben pirítsuk át mindkét oldalát, amíg a sajt megolvad és az ízek összeérnek. A quesadilla mellé tökéletesen passzol egy kis guacamole vagy tejföl.
Csirkepörkölt: Miért ne készíthetnénk pörköltet a maradék sült csirkéből? A már előre megsütött hús rövidebb főzési időt igényel és különleges, grillezett, fűszeres ízt kölcsönöz a pörköltnek. Egyszerű és nagyon gyors fogás vacsorára.
Fonnyadt zöldségek, gyümölcsök
Zöldségleves vagy krémleves: A fonnyadt zöldségekből kiváló leveseket készíthetünk. Pároljuk meg a kiszemelt zöldségeket, majd adjunk hozzá leszűrt húsleves vagy zöldségalaplét. Sőt, ha botmixerrel pürésítjük az egészet és felöntjük némi tejszínnel, máris kész a krémleves, amit utána pirított szalonnapörccel vagy levesgyönggyel gazdagíthatunk.
Turmix vagy smoothie: A kissé fonnyadt gyümölcsök ideálisak turmixokhoz vagy smoothie-khoz. Tegyük a megfáradt gyümölcsöket egy magasfalú edénybe, adjunk hozzá 100%-os gyümölcslét, teát, esetleg joghurtot vagy növényi tejet és ízesítsük mézzel, agavé sziruppal vagy steviával. Turmixoljuk össze és fogyasszuk tízóraira vagy uzsonnára.
Zöldségpüré: A fonnyadt zöldségekből különféle püréket is készíthetünk, amelyek kiválóak alternatív köretnek. Pároljuk meg a karfiolt, a répát vagy a brokkolit, ízesítsük sóval, borssal valamint egy kevés vajjal vagy tejszínnel és pürésítsük.A zöldségpürék a hagyományos krumplis és rizses köretek izgalmas alternatívái és remekül illenek a húsételekhez.