Nagyon kell velük vigyázni.
Egy új tanulmány szerint van három olyan zöldség, amelyekről kimutatták, hogy középkorban hizlalnak. Azt is lehet tudni, hogy mely összetevő a felelős ezért. A kutatók alternatívákat is ajánlanak helyettük.
British Medical Journalban közzétett tanulmány szerint a keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, a kukorica és a borsó bizonyos életkor felett hizlalnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet fogyasztani ezeket, de mindenképpen módjával tegyük.
A felmérésben 136 432 ember étrendjét vizsgálták 24 éven keresztül és arra jutottak, hogy akik a fenti zöldségeket életmódszerűen fogyasztották, átlagosan másfél kilót híztak negyedévente.
Ez különösen a középkorú és a már amúgy is túlsúlyos nők körében volt jellemző, úgy tűnik, az ő szervezetük nehezebben dolgozza fel a keményítőt, ami zsírlerakódáshoz vezet
- idézi a felmérést az Express.
A kutatók azt javasolják, érdemesebb ezeket a zöldségeket brokkolival, sárgarépával és spenóttal helyettesíteni, ugyanis ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexük, nem okoznak inzulincsúcsot és ezáltal falásrohamokat sem. Továbbá hozzátették, hogy a keményítőtartalmű zöldségekhez képest jobb a teljes kiőrlésű gabona és a - gyümölcsök közül például - alma fogyasztása.
Tudvalevő az is, hogy a testsúlyunkat sok egyéb tényező is befolyásolja: ilyenek például az alvásminőségünk és a testmozgás - írja a Life.hu.