Ízében és egészségre gyakorolt hatásában is lehetnek különbségek.
Ha mézet választunk, nem mindegy, hogy milyen virágból származik és melyik kontinensen alkották meg a méhek, sőt az is rengeteget számít, hogy hőkezelték-e.
A boltok polcain sok a pasztörizált méz. A pasztörizálás egy jól ismert eljárás, melynek során az élelmiszert felmelegítik és így elpusztítják a benne található káros baktériumokat. Ha a mézet felmelegítik, majd hirtelen lehűtik (azaz pasztörizálják), akkor feloldják benne az apró cukorkristályokat, így a méz hosszabb ideig megőrzi folyékony állagát, és csak lassan válik kristályossá.
A gyártók mindezt azért teszik, mert esztétikusabb látvány a folyékony méz, mint a már kikristályosodott termék. A pasztörizálás nem szükségszerű, sőt ronthat a méz összetételén és ízén, gyengíti az egészségre gyakorolt pozitív hatását és kiöli belőle a szerves anyagokat, enzimeket. Ha a mézet nem pasztörizálják, akkor azt nyers méznek nevezik - írja a mindmegette.hu.