Méz

Erre kell figyelned, ha mézet vásárolsz!

L.A.

Létrehozva: 2023.10.09.

Ízében és egészségre gyakorolt hatásában is lehetnek különbségek.

Ha mézet választunk, nem mindegy, hogy milyen virágból származik és melyik kontinensen alkották meg a méhek, sőt az is rengeteget számít, hogy hőkezelték-e.

Fotó: Pixabay

A boltok polcain sok a pasztörizált méz. A pasztörizálás egy jól ismert eljárás, melynek során az élelmiszert felmelegítik és így elpusztítják a benne található káros baktériumokat. Ha a mézet felmelegítik, majd hirtelen lehűtik (azaz pasztörizálják), akkor feloldják benne az apró cukorkristályokat, így a méz hosszabb ideig megőrzi folyékony állagát, és csak lassan válik kristályossá.

A gyártók mindezt azért teszik, mert esztétikusabb látvány a folyékony méz, mint a már kikristályosodott termék. A pasztörizálás nem szükségszerű, sőt ronthat a méz összetételén és ízén, gyengíti az egészségre gyakorolt pozitív hatását és kiöli belőle a szerves anyagokat, enzimeket. Ha a mézet nem pasztörizálják, akkor azt nyers méznek nevezik - írja a mindmegette.hu.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek