Jobb, ha tudsz ezekről, mielőtt nekilátsz a főzésnek!
Bár kevesen gondolnák, de van egy alapvető konyhai hiba, ami akár végzetes is lehet. A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások, viszont kevesen tudják, hogy komoly mérgezéses tüneteket okozhatnak a babok, ha nem megfelelően készítjük el.
A babfélék esetében ugyanis nem elég az áztatás, a hüvelyeseket legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat.
A babfélékben ugyanis fitohemagglutinin található, ez pedig mérgezéses tüneteket, vagy hosszú távon betegséget is okozhat. Az emésztőenzimek nem tudják lebontani a fitohemagglutinint, így az érintetlenül áthalad az emésztőrendszeren és változásokat okozhat a bélrendszerben. Károsíthatja a bélfalat, és hatással lehet a belső szervekre, például a vékonybélre, a hasnyálmirigyre és a májra is – írja a mindmegette.hu.
Ha nem megfelelően készítjük el a babos ételeket, azaz nem forraljuk legalább tíz percig a babot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk. A tünetek a legtöbb esetben nem súlyosak, és maguktól elmúlnak.
A babmérgezés veszélye csak a nyers babok esetében állhat fenn, ugyanis a konzerv babokat a gyártás során megfelelően feldolgozzák. Ha el szeretnénk kerülni a mérgezéses tüneteket, akkor a szárazbabot mindig rendesen, hosszú ideig áztassuk be, és magas hőmérsékleten főzzük meg!