Nem árt, ha felőre felkészülünk!
Megfázás vagy köhögés esetén nem kell azonnal gyógyszerekkel tömni magunkat: rengeteg olyan házi csodaszer létezik, melyek kiválóan működnek a meghűlés, a nátha vagy az influenza tüneteinek enyhítésére. A mindmegette.hu összegyűjtötte a legjobb praktikákat!
A gyömbér segíti csökkenteni a gyulladást, megöli a baktériumok egy részét és megszünteti az orrdugulást. Egy nagy kanál mézbe reszelj ebből az ázsiai gyökérféléből sokat. Ebből egyél naponta legalább 3 kanállal.
A hurutos köhögés csillapítására a hársfa és kakukkfű keverékéből készült gyógytea a leghatékonyabb. A hársfa oldja a hurutot, míg a kakukkfűnek köptető hatása van. Tegyünk mindkettőből a kancsóba, forrázzuk le, majd hagyjuk állni 20 percet. Ízesítsük mézzel és citrommal.
Amennyire érdekesen hangzik, annyira hatásos: aprítsunk fel egy fej vöröshagymát, majd tegyünk rá 3-4 evőkanálnyi mézet. A keveréket hagyjuk pihenni legalább 6 órán át, de minél tovább áll, annál jobb. Fogyasztás előtt szűrjük le, és együnk belőle minden nap 2-3 alakalommal.
Nem tudunk aludni éjszaka a köhögéstől? Próbáljunk ki egy borsos borogatást: egy konyhai papírtörlőt itassunk át ecettel, majd szórjuk meg őrölt fekete borssal. A dunsztot helyezzük a mellkasunkra a boros oldallal lefelé. 20 perc alatt a készítmény beindítja a felső légutak vérkeringését, aminek köszönhetően a köhögés és a nátha is javulni kezd.
Az orrfolyás és dugulás ellenszere a csípős étel. Kiváló lehet például egy vietnámi pho leves. Tele van zöldséggel, hússal, citromfűvel és jó sok forró lével, ráadásul a csilit sem hagyják ki belőle.
A halban rengeteg omega-3 zsírsav található, ami akár a megfázás megelőzésében is segíthet, de utókezelésként is kiváló.
A smoothiek fogyasztása nagyon jót tesz az immunrendszernek. Tegyünk a turmixgépbe egy meghámozott és felkockázott ananászt, és rakjunk hozzá kurkumát. A dél-amerikai gyümölcs antibakteriális tulajdonságának köszönhetően megöli a baktériumokat, a kurkuma pedig csökkenti a gyulladást.
Egy köteg cickafarkfüvet tegyünk egy nagyobb kancsóba, adjunk hozzá egy evőkanál borsmentát, és ha kapunk, akkor mehet mellé pár fej bodza is. A gyógyfüveket forrázzuk le, hagyjuk állni 10-20 percig, végül pedig ízesítsük citrommal és mézzel.
A fokhagymát tegyük alufóliára, locsoljuk le gazdagon olívaolajjal, csomagoljuk be, majd mehet a sütőbe 180 fokon 30-40 percre. Ez idő alatt csoda történik, és fokhagymának kinyomható krémes állaga lesz. Tegyük pirítósra, sózzuk meg és együk reggelire.
Megfázáskor nagyon fontos, hogy sokat igyunk. A citromnak magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert a baktériumokkal szemben. 1 liter vízbe csavarjunk egy fél citromot és kész is. Ebből igyunk meg naponta 2-3-at.
A káposzta a citromhoz hasonlóan kiváló vitamin forrás. Az ebéd mellé tálaljunk savanyú káposztát, vagy magában is ehetjük.