Tény

Kiderült, miért sírunk hagymavágás közben

B. V.

Létrehozva: 2023.10.10.

Módosítva: 2023.10.10.

Így fogsz tudni védekezni hagyma marása ellen.

A hagymapucolást, aprítást senki nem kedveli, ugyanis sokszor sírás a vége. Sokan próbálják kijátszani a rendszert, például úszószemüvegben, de az sem mindig működik. Most azonban végre találtak egy módszert, ami valóban hatásos a hagyma marása ellen, sőt az is kiderült, mitől olyan harcias ez a zöldség. 

hagyma, zöldség, szeletelés, főzés, konyha
Embert próbáló feladat tud lenni a hagymavágás. / Fotó: pexels

Az ok: a növény egész egyszerűen védekezik ellenünk, elindul egy kémiai reakció, amely során ránk támad. A sejtjei ugyanis sérülnek, ami enzimeket szabadít fel, azok pedig reakcióba lépnek a zöldségben lévő kénnel. Ekkor jön létre az a csípő, maró, égető érzést keltő gáz, aminek hivatalos neve: S-1-propenik-cisztein-szulfidox.

Ez okozza tehát a hagyma szeletelése közben a könnyezést. És, hogy miért szűnik meg sírással ez az egész? Azért, mert a könny vízből van, ami oldja a zöldség által kibocsájtott irritatatív anyagot! Tehát a megoldás: folyóvíz alá kell tartani a hagymát annak felvágása során, így megelőzhető a szemünkben keletkező kémia reakció - írja a Tények.hu

És még valami: kutatók kimutatták, minél jobban sírunk az enzimek miatt, a hagyma íze annál pikánsabb! Lehet nem is olyan nagy ár tehát egy-egy könnycsepp, egy iszonyatosan finom étel érdekében.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek