Így fogsz tudni védekezni hagyma marása ellen.
A hagymapucolást, aprítást senki nem kedveli, ugyanis sokszor sírás a vége. Sokan próbálják kijátszani a rendszert, például úszószemüvegben, de az sem mindig működik. Most azonban végre találtak egy módszert, ami valóban hatásos a hagyma marása ellen, sőt az is kiderült, mitől olyan harcias ez a zöldség.
Az ok: a növény egész egyszerűen védekezik ellenünk, elindul egy kémiai reakció, amely során ránk támad. A sejtjei ugyanis sérülnek, ami enzimeket szabadít fel, azok pedig reakcióba lépnek a zöldségben lévő kénnel. Ekkor jön létre az a csípő, maró, égető érzést keltő gáz, aminek hivatalos neve: S-1-propenik-cisztein-szulfidox.
Ez okozza tehát a hagyma szeletelése közben a könnyezést. És, hogy miért szűnik meg sírással ez az egész? Azért, mert a könny vízből van, ami oldja a zöldség által kibocsájtott irritatatív anyagot! Tehát a megoldás: folyóvíz alá kell tartani a hagymát annak felvágása során, így megelőzhető a szemünkben keletkező kémia reakció - írja a Tények.hu.
És még valami: kutatók kimutatták, minél jobban sírunk az enzimek miatt, a hagyma íze annál pikánsabb! Lehet nem is olyan nagy ár tehát egy-egy könnycsepp, egy iszonyatosan finom étel érdekében.