A vitaminpótlás fontos, legjobb természetes forrásból bevinni őket.
Ősszel érdemes immunerősítő ételeket enni, vitaminban gazdag táplálékot bevinni a szervezetbe. A vitaminoknak a szervezet egésze szempontjából fontos szerepük van: hozzájárulnak a szív-ér és az idegrendszer normál működéséhez, és az immunrendszert is erősítik. Egyes antioxidánsoknak a betegségmegelőzésben is ismert a jelentőségük.
Ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet követünk, akkor máris sokat teszünk, hogy a vitaminszintünk megfelelő legyen. A mindmegette.hu összegyűjtötte, hogy az egyes vitaminokat milyen forrásokból tudod bevinni:
A-vitamin: A látásért, a szem, a bőr, valamint a csontok, a fogak egészségéért felelős. Forrásai: máj, tojás, hal, tej, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, spenót
B2-vitamin (riboflavin): Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, valamint fontos szerepe van a vérképzésben. Forrásai: tejtermékek, zöld leveles zöldségek, gabonafélék
B3-vitamin (niacin): Az egészségesen működő idegrendszerért felelős. Forrásai: marha- és csirkehús, rákfélék, avokádó, mogyoró, paradicsom, spenót
B6-vitamin: Szerepet játszik a vörösvérsejt-képződésben, javítja a hangulatot és az alvás minőségét. Forrásai: csirkehús, tofu, banán, hal, görögdinnye, hüvelyesek
B12-vitamin: A zsír- és aminosavak anyagcseréjében van szerepe, valamint a vörösvérsejt-képződéshez is hozzájárul. Forrásai: tejtermékek és húsok (marha, sertés és szárnyas, halak egyaránt), tojás
C-vitamin: Az immunrendszert erősítő antioxidáns, a sejtmegújulásban is fontos szerepe van. Forrásai: paprika, narancs, brokkoli, spenót, paradicsom
D-vitamin: Immunerősítő, valamint segíti a kalcium és a foszfor felszívódását. Forrásai: tojássárgája, tonhal, máj
E-vitamin: A sejtek falának stabilizálásában és a megújulásban is szerepet játszó antioxidáns. Forrásai: magvak, avokádó, tofu, teljes kiőrlésű gabona
K-vitamin: A normál vérképzésben van szerepe. Forrásai: brokkoli, kelbimbó, máj, zöld leveles zöldségek