Tippek

Ha így tárolod a tésztát, garantáltan sokáig friss és finom lesz

K. C.

Létrehozva: 2023.10.14.

Ezeket a módszereket mindenkinek ismernie kell.

A tészta az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, de ha egyszerre túl sokat főzünk belőle, hamar kiszárad, megkeményedik és végül minden igyekezetünk ellenére a kukában végzi. Ilyenkor jól jön, ha van néhány trükk a tarsolyunkban, amivel megmenthetjük a maradékot.

Így tároljuk helyesen a tésztát / Fotó: Pixabay

A Fanny magazin összegyűjtötte azt az öt leghasznosabb tippet, amivel sokáig képes elállni a tészta.

1. Hűtsük le a kedélyeket

A friss tészta tárolásának egyik legpraktikusabb módja, ha hűtőbe tesszük, de ügyeljünk arra, hogy az étel legalább langyosra hűljön le, mielőtt oda kerül. Ám két óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani, mivel a romlást okozó baktériumok száma hamar megduplázódik. A főtt tészta légmentes dobozban így akár 3-5 napig is eláll.

2. A mínuszok jó barátaink

Akár saját kezűleg gyúrtuk és szaggattuk, akár készen vettük, a frissen főtt tésztát nyugodtan le is fagyaszthatjuk. Előtte érdemes átforgatni egy kevés olívaolajon, vagy olvasztott vajjal összekeverni, ezután műanyag fóliába csomagolni, és így betenni egy légmentesen záródó edénybe vagy dobozba. A fagyasztott tészta három-hat hónapig is eláll minőségromlás nélkül.

3. Ne bízzuk a véletlenre

A legtöbb háziasszony egyetért abban, hogy tárolásnál ügyelnünk kell arra, hogy tésztánkat kizárólag légmentesen zárható tasakba tegyük, amire a legjobb megoldás a vákuumcsomagolás, és a négyszögletű doboz, ami megkönnyíti az ételek elhelyezését. Kerüljük az üvegbe való fagyasztást.

4. Számít a gyorsaság

Felhasználás előtt fagyasztott tésztánkat helyezzük át dobozzal együtt a mélyhűtőbe. Ne várjuk meg, amíg szobahőmérsékleten kiolvad! Közvetlen felhasználás előtt forrázzuk le egy lábas forró vízzel, de már ne főzzük újra. A félig kiolvadt ételt tilos visszafagyasztani!

5. Legyünk néha kreatívak

A fagyasztott tészta minőségét nagymértékben meghatározza, hogy tárolás előtt milyen módon készítettük. Ha tésztánkat bő vízben főzzük, gyakran kevergetjük és nem öntünk hozzá olajat, csak miután leöntjük róla a vizet, soha többé nem ragad össze, ami a tárolást is megkönnyíti.

6. Jól jönnek a barátok

Amennyiben nem szeretnénk ételeinket lefagyasztani, úgy főzésnél is érdemes lehet társulni barátokkal, vagy olyan szomszédokkal, akik egyedül vannak és hasonlóan szeretik a tésztás ételeket. Ezzel jót teszünk a másiknak, és még az élelmiszer-pazarlást is csökkenthetjük. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek