A tojás fontos része az étkezésnek, amiről sokan megfeledkeznek. Kiváló minőségű fehérjeforrás, ezenkívül fontos vitaminokat is tartalmaz. Pillanatok alatt készíthetünk belőle királyi reggelit vagy vacsorát! Mutatjuk, mi alapján válasszunk!
A legtöbb nagy élelmiszer-áruházban előre dobozolt tojások kaphatóak, így biztosan mindegyikben találunk olyan darabot, amit nem találunk megfelelően, emiatt egymás után nyitogatjuk a dobozokat. Éppen ezért időtakarékosabb, ha olyan boltba megyünk, ahol magunknak rakhatjuk össze a dobozt.
A dobozos tojásokat mindig vegyük alaposan szemügyre a vásárlás előtt, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy darab meg van repedve. Ezeket nyugodtan kicserélhetjük egy másik dobozban lévővel.
Bár elsőre kedvezőbbnek tűnhet az S méretű tojások ára, mint az XL-eseké, súly szerint is ellenőrizzük az árát. Meglehet, hogy néhány száz forinttal többet fizetünk, mennyiségben viszont jóval többet kapunk.
A tojásokon mindig találunk egy számsort. Az első szám jelöli azt, hogy a tojást tojó tyúkot milyen körülmények között tartották. A 0-tól 3-ig terjedő skála ezeket jelenti: 0 az ökológiai, 1 a szabadtartás, 2 alternatív és a 3 pedig a ketreces tartás.
A tojás minősége nem az állat tartásán, hanem a tápanyagon múlik. Az ökológiai, azaz bio tartásnál biztosak lehetünk benne, hogy a tyúkot megfelelő körülmények között tartották, valamint jól is táplálták.
A tojáson lévő lenyomatból azt is megtudhatjuk, honnan származik. Ha magyart szeretnénk venni, akkor keressük a „HU” feliratot.
Sokan úgy gondolják, hogy minél világosabb egy tojás, annál egészségesebb. Ez nem így van. A héj színe nem a minőségtől függ, hanem attól, hogy mennyi fény érte a tojásokat.
A tojást, akár csak a gyümölcsöt vagy zöldséget mindig a használat előtt szabad csak megmosni. Észre sem vesszük, de a vízsugár apró repedéseket ejthet rajta, amin keresztül a vízben lévő baktériumok bejutnak a tojásba.
Mindig ellenőrizzük a tojás dobozán a szavatosságot vagy a csomagolás időpontját! A vásárlástól számítva legkésőbb három héten belül el kell fogyasztani, mert utána már megjelenhet benne a szalmonella.
Ha kételkedünk a tojás frissességében, akkor dobjuk egy vízzel teli edénybe. A tál alján fekvő tojást bátran használjuk, de ha elkezd lebegni, akkor inkább dobjuk ki.