Egyes szakértők szerint a műanyag ételtároló dobozok biztonsága megkérdőjelezhető – főleg, ha bizonyos dolgokat figyelmen kívül hagyunk.
A műanyag dobozok gyártásához felhasználnak olyan vegyületeket, melyeknek az egészségre gyakorolt hatásáról keveset tudunk, vagyis nincs elég ismeretünk arról, hogy ha kioldódnak és szervezetünkbe kerülnek, annak milyen következménye lesz – írja a mindmegette.hu. Ilyenek például a ftalátok, amiket a műanyag rugalmassá tételére használnak. Állatkísérletben kimutatták, hogy ha ez felhalmozódik, akkor hormonális zavarokat okozhat, csökkentheti a termékenységet, idegrendszeri és fejlődési problémákat idézhet elő.
Néhány tipp, hogy biztonságosan használd ételtárolásra a műanyag dobozokat:
Csak olyan tárolót használj, amit kifejezetten erre a célra gyártottak.
Ha frissen főtt ételt szeretnénk tárolni, először hűtsük le legalább szobahőmérsékletűre, mielőtt a műanyag dobozba tennénk.
A műanyag dobozt szorosan zárjuk le, hogy megakadályozzuk az étel levegővel való érintkezését, mivel a levegővel érintkező ételek hamarabb megromolhatnak.
Ne használjunk műanyagot a mikrohullámú sütőben, hacsak nem direkt erre tervezték, és ne tegyük mosogatógépbe se. Használjunk inkább üveg vagy kerámia edényt, amelyek mikrohullámú sütőbe téve is biztonságosak.
Ne hagyjunk savas ételeket sokáig a műanyag dobozban. Például a paradicsomos szószok vagy a citromlé hosszabb ideig érintkezve a műanyaggal a káros anyagok kibocsátását eredményezheti. Ezek tárolásához is válasszunk inkább üvegedényeket!
Zsíros és olajos ételek is elősegítik a veszélyes anyagok kioldódását.
Ha műanyag dobozban tároljuk az ételt, ne felejtsük el, hogy a műanyag könnyen felveszi az étel szagát és ízeit.
A műanyagok idővel elhasználódhatnak. Repedések vagy karcolások keletkeznek, ezért időről időre ellenőrizzük a műanyag dobozok állapotát, és cseréljük ki azokat, amelyek sérültek.