Nyugdíj

Óriási segítség: a nyugdíjszakértő minden részletet elárult

Létrehozva: 2023.11.13.

Szatmáry Tünde Katalint, a www.ugyintezesazonnal.hu nyugdíjszakértőjét kérdezte a Fanny magazin, hogyan zajlik a hazai és nemzetközi nyugdíjmegállapítás folyamata, illetve milyen jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

Eltérő gyakorlat

Elsőként fontos tisztázni, hogy az igénylő kizárólag Magyarországon vagy külföldön is dolgozott-e. A hazai nyugdíjmegállapítás a lakhely szerint illetékes Kormányhivatal hatáskörébe tartozik, míg a nemzetközi érintettségű ügyekben a Budapest Főváros Kormányhivatal Nemzetközi Nyugdíjmegállapító Osztály az illetékes.

Nyugdíj kézbesítés
A szakértő elmondta, hogyan zajlik a hazai és nemzetközi nyugdíjmegállapítás folyamata, illetve milyen jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésünkre (Képünk illusztráció) Fotó: MTI

Húzza az időt!

A nyugdíjba vonulást megelőzően legalább 3 évvel érdemes Adategyeztetési eljárást indítani, különösen akkor, ha külföldön is dolgoztunk. Egyes esetekben, például az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország esetén a külföldi szolgálati idő visszaigazolása hosszú időt vesz igénybe, ami miatt elhúzódhat a végleges nyugdíjmegállapítás is.

Minden egy helyen!

Az adategyeztetési eljárás során csatolnunk kell a külföldi és belföldi jogviszony igazolásokat, magyar munkakönyvet, nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokat igazoló indexet, bizonyítványokat, valamint a külföldi biztosítási számot. Ha valaki már az adategyeztetés során benyújtotta az okmányokat, a nyugdíjigénylésnél akkor szükséges újra beadnia, ha a hivatal kifejezetten ezt kéri.

Most dől el minden!

Az adategyeztetési eljárás során a hivatal határozatot küld, amelyben a kezdetektől elismerésre kerülnek a ledolgozott éveink, azaz a szolgálati idő, valamint 1988-tól az éves nyugdíjszámítás alapját képező jövedelmi adatok. Ellenőrizzük, hogy a határozatban a valós szolgálati idő és kereseti adatok szerepeljenek. Hibás vagy hiányos adatok esetén tévesen kerülhet kiszámításra az induló nyugdíj összege.

Ketyeg majd az óra

A nyugdíjigénylés első lépése a kitöltött igénylőlap, valamint a biztosítási idő és keresetigazolás (BIKE lap) benyújtása. Belföldi ügyek esetén a nyugdíjjogosultsági feltételek előtt legkorábban 30 nappal lehet beadni a nyugdíjigényt. Nemzetközi ügyekben a nyugdíjkérelmet legkorábban a jogosultsági feltételek teljesülése előtt kizárólag 60 nappal előbb lehet benyújtani.

Hol itt, hol ott

Azok is élhetnek a nők kedvezményes 40 év után járó nyugdíjba vonulási lehetőségével, akik a 40 év jogosultsághoz szükséges szolgálati időt nem csak Magyarországon, hanem több országban szerzett biztosítási jogviszony alapján szerzik meg.

Nyújtsuk be pótlólag!

Ha a nyugdíjba vonulást követően a munkavállaló tovább szeretne dolgozni, a munkaviszonyát nem kell megszüntetni! Ha úgy dönt, hogy a nyugdíj után már nem kíván tovább dolgozni, akkor a biztosítási jogviszony megszűnését igazoló dokumentumokat a nyugdíjigénylés beadása után minden esetben pótlólag kell benyújtani.

Őrizzük meg örökre!

A nyugdíjmegállapítás során az illetékes Kormányhivatal a belföldön és külföldön szerzett szolgálati idő és kereseti adatok figyelembevételével állapítja meg az érintett nyugdíját. Ezért rendkívül fontos, hogy ne csak 5 évig, hanem örökre őrizzük meg a biztosítási jogviszonyokról és éves kereseteinkről szóló igazolásokat, a biztosítási számot, vagy adott esetben a munkakönyvet és TB igazolványt is.

Előlegben mérik

A nemzeti szabályok alapján, amennyiben a végleges nyugdíjmegállapításhoz szükséges adatok hiányoznak, de az érintett jogosulttá válik a nyugdíjra, nyugdíjelőleg kerül megállapításra és folyósításra részére. Ugyanez a folyamat akkor is, ha az igénylő jogosult a magyar nyugdíjra, de még várni kell a külföldi szerv válaszára.

Sorrendben az utolsó

Amint a megállapításhoz szükséges adatok beérkeznek, a végleges nyugellátás megállapításra kerül. Az illetékes hatóság határozatot küld az érintettnek, valamint a MÁK–Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé annak érdekében, hogy a nyugdíjkifizetés mielőbb megtörténjen.

Ezzel igazolja

A nyugdíjfolyósító elküldi a nyugdíjasnak a nyugdíj összegére vonatkozó elszámolást a nyugdíjas igazolvánnyal, illetve a tájékoztatóval együtt. Azok is jogosultak a MÁV utazási utalványra, akik a nők 40 éves nyugellátásban részesülnek. Ezt szintén postai úton küldik meg részére.

Meggondolta magát?

Ha az igénylő a határozattal nem ért egyet, a kézhezvételt követő 15 napon belül jogkövetkezmények nélkül visszavonhatja nyugdíjigényét, illetve módosíthatja a nyugdíj igénylés időpontját. Akkor, ha a nyugdíjelőleg vagy teljes összegű ellátás időközben kifizetésre került, köteles azt visszafizetni, mivel az már jogalap nélküli kifizetésnek minősül.

A bíróé a végső szó

Amennyiben a határozatban található adatok pontatlanok vagy hiányosak, valamint az eljárás során jogszabálysértés történt, az igénylő a határozat kézhezvételét követően 30 napon belül keresetlevelet nyújthat be. Ezt minden esetben a nyugdíjas lakóhelye szerint illetékes törvényszék fogja elbírálni.

Kezünkbe akadt

Bírósági eljárás helyett igénylő felülvizsgálati kérelemmel is élhet akkor, ha hiányzó éveket vagy eltérő kereseti adatokat talál a nyugdíjmegállapító határozatban. A hiányzó adatok igazolásával a hivatal felülvizsgálja a határozat tartalmát, és indokolt esetben módosító határozatot hoz, amely alapján visszamenőleg kerül kifizetésre a jogosan járó különbözet. A felülvizsgálati kérelem bármikor beadható, nincs határidőhöz kötve.

Minden mellette szól

Jelenleg érvényes szabályok és valorizációs szorzók ismeretében érdemes idén nyugdíjba vonulni. Amennyiben az érintett a nyugdíj mellett tovább dolgozik, csak a 15% SZJA-t kell megfizetnie, ezen kívül jogosult lesz a következő év eleji emelésre és a februárban folyósított 13. havi ellátásra is.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek