Az emberiség évszázadok óta fogyaszt tehéntejet.
Bár már régóta az étkezésünk alapja a tehéntej, még a mai napig is viták övezik, hogy egészséges-e, vagy nem, illetve, hogy milyen mennyiség ajánlott a fogyasztásából. A Mindmegette most utánajárt a témának. Arról írnak, hogy alapvetően a tehéntej tele van olyan vitaminokkal és hatóanyagokkal, amikre szüksége van az emberi testnek. Erre a Tej Szakmaközi Szervezet és Termék tanács grafikáját hozták fel példának:
Ezeken a vitaminokon felül a rendszeres tejfogyasztást az immunrendszerünk is megköszöni. Számos betegség kockázatát csökkenti, illetve a tehéntejben található kolin egy olyan vízben oldódó vitamin jellegű, szerves vegyület, amelynek rendszeres bevitele javítja a memóriát, és a kognitív funkciókat - tette hozzá a lap.
A lap beszámolója szerint a gyermekek számára napi 3 pohár tej javasolt, a felnőtteknek maximum naponta fél liter tej az optimális. Vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék javasolt.
A tejet önmagában vagy ízesítve italként (például kakaó, tejeskávé, tejjel ízesített tea), vagy müzlifélék, granolák, tejes turmixok alkotójaként is élvezhetjük. Emellett levesek, krémlevesek, főzelékek, mártások alkotójaként is felhasználhatjuk, s akkor még nem is említettük a különféle tej alapú desszerteket (pl. a mákos gubát, a pudingot, a palacsintát...).
A tejfehérjére allergiások számára a tej és a tejtermékek semmilyen formában, mennyiségben nem javasoltak. Ők dietetikussal tudják egyeztetni, hogyan pótolható a kiesett tápanyagmennyiség (elsősorban a kalcium) az étrendben. Azoknak, akiknek a szervezete egyáltalán nem termel vagy nem elegendő mennyiségű tejcukrot bontó enzimet (laktázt), a laktózmentes tej és tejtermékek széles választáka áll a rendelkezésére, vagy pedig az alkalmi tej-, tejtermékfogyasztás esetén a laktáz enzimet tartalmazó rágótabletták, kapszulák, cseppek alkalmazása.
- számolt be róla a Tejszív weboldala, ahol minden tényt megtalálhattok a tejfogyasztásról.