A karácsonyi asztalról nem maradhat le a kívül ropogós, belül pedig omlós bejgli sem. Így mehetünk biztosra!
A tészta gyúrásánál nagyon gyorsan kell dolgoznunk, nehogy elkezdődjön a kelés folyamata. Ha több kiló lisztből készítünk bejglit, akkor azokat a begyúrt tésztagombócokat tegyük addig a hűtőbe, amelyeket később fogunk elkészíteni.
A tésztát csak addig gyúrjuk, amíg szépen össze nem dolgozzuk az alapanyagokat. Ugyanis, ha ezt túlzásba visszük, akkor a zsiradékok kicsapódhat, a tészta pedig repedezni fog - írta a Fanny magazin.
Miután megtöltöttük a rudakat, kezdődhet a kelesztés folyamata. Tetejüket kenjük le tojássárgájával, majd miután megkeltek, mehet rá a tojásfehérje, és tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, hogy a tészta jól áthűljön. Ezután mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját!
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, hogy az alja ne ragadjon le. A rudakat úgy helyezzük egymás mellé, hogy minimum 10 centi helyet hagyjunk közöttük. Ugyanis a tészta sütés közben dagadni fog. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, különben kifolyik a töltelék.
A készítéskor arra is gondosan ügyeljünk, hogy a hozzávalók hőmérséklete azonos legyen. Próbáljunk meg minél gyorsabban dolgozni. Az alapanyagokat pedig hűtsük le a készítés előtt.
A kész bejgli tésztánkba csak teljesen kihűlt tölteléket tegyünk. Érdemes először a tölteléket megcsinálni, és amíg hűl, addig begyúrni a tésztát.
A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni.
Sokan esküdnek arra, hogy a bejglik tetejét meg kell szurkálni. Ha tökéletes a tészta és a töltelék aránya, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk, így biztos, hogy a töltelék sem fog kifolyni. Azonban nagyobb a veszélye, hogy megreped.
Ha a tésztát nem elég szorosan tekerjük, akkor a gőz könnyedén szétrepeszti a süteményt. Pont ezért esküdnek sokan a szurkálásra. Ehhez viszont az kell, hogy a töltelék ne legyen folyós. Egy hosszú hurkapálcika segítségével ne csak a tetejét, hanem az összes réteget szúrjuk át.
Ha a szurkálás mellett döntünk, akkor először kenjük be a tojással, és csak után kezdjük a műveletet. Különben a sárgája befolyik a tésztába és eltömíti, ami szintén megrepesztheti a bejglit.