Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
Régen szinte mindenki tartott a kamrában egy bödönnel, aztán valahogy kiment a divatból. Manapság azonban újra elterjedt, még ha nem is azért, hogy egy régi, jól bevált tartósító módszert leporoljunk.
Ez bizony nem egy újkeletű divathóbort, hiszen hazánkban már dédanyáink is használták, így tartósították ugyanis a vajat, amikor még nem volt hűtő. Manapság újra előkerült, hála az ayurvédának és a keleti konyha divatba jövetelének. Indiában ghí, észak-afrikai, arab világban smen néven ismerik, nálunk pedig jászvajként.
A vaj tisztítása, derítése a népi gyakorlatban eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a vajat tartósítsák. A módszer folyamán azonban nem csak a vizet és különböző adalékanyagokat távolítjuk el a vajból, hanem a tejcukrot és tejfehérjét is, ezáltal nem csak az eltarthatóságát növeljük meg jelentősen, de a laktóz és tejfehérje érzékenyek is élvezhetik áldásos hatását és fantasztikus ízét, amely semmivel sem összehasonlítható: illata a vajkaramellára emlékeztet, amely készítésekor betölti az egész lakást, de sütés közben is karamellillatot áraszt. Óriási előnye, hogy magas hőfokon sem ég meg, így nem károsítja az egészségünket, sőt, növeli a benne elkészített ételek tápanyagértékét. Különleges ízt kölcsönöz a párolt zöldségeknek, sülteknek és az ezzel készült sütemények is ezerszer finomabbak. Főzés során egy kanálnyi tisztított vajjal nagyjából 4 kanálnyi étolajat, vagy vajat helyettesíthetünk. Zsírtartalma 99,6%-os. Nem csak sütéshez, főzéshez használhatjuk, ugyanis illóolajok vagy gyógynövények hozzáadásával fantasztikus – és nem utolsó sorban természetes – gyógykenőcsöket készíthetünk, akár karácsonyi ajándékba is. Nem kell hűtőben tartani, nem avasodik, jól lezárva a kamrában is sokáig tárolható, hivatalosan akár két évig is, de őseink szerint bármeddig, ugyanis soha nem romlik meg, sőt gyógyereje egyre csak nő. Ehhez fontos, hogy teljesen elpárologtassuk belőle a nedvességet, felhasználáskor pedig mindig tiszta, száraz kanállal vegyünk ki belőle.
A többezer éves ősi indiai orvoslás szerint, terápiás céllal történő, rendszeres, napi 1-2 teáskanál fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre: segíti az emésztést, javítja a felszívódást, a memóriát, erősíti a mentális képességeket, tisztítja az epevezetéket, javítja a májfunkciókat, jótékony hatással van a kötőszövetekre, erősíti az immunrendszert, a nemzőképességet, a bélrendszert, a veséket, megelőzi a vér besűrűsödését. Még szorulás esetén is segít, ugyanis értékes zsírja kiválóan beolajozza a bélfalat, ezzel elősegítve a széklet kiürülését, emellett a gyomorbajokat is képes gyógyítani, még a fekélyt is és csökkenti a gyomorsavat. Olajozza az ízületeket, gyulladáscsökkentő, és a hormonháztatásra is jó hatással
van. Sebkezelésre és bőrápolásra is használható. Természetes forrása az A-vitaminnak, amely jó látást biztosítja, D-vitaminnak, az erős csontokért és immunrendszerért, E-vitaminnak az egészséges bőrért, hajért és körmökért, K-vitaminnak a megfelelő sejtműködésért, létfontosságú antioxidánsoknak és esszenciális zsírsavaknak.
Álljunk neki bátran!
Hozzávalók:
Magas zsírtartalmú (80%-os), vaj – A mennyisége attól függ, mennyi tisztított vajat szeretnénk készíteni. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget csinálni.
Vastag falú lábos, szűrő, textilpelenka, kanál, tároló edény
Főzési idő: a vaj mennyiségétől függ (kilónként egy órával számoljunk)
Elkészítés: a vajat takaréklángon melegíteni kezdjük. Ha elolvadt, lejjebb vesszük a hőfokot, hogy gyöngyöző forrásba hozzuk, de ne égjen meg, mert akkor keseredik és sötétedik a színe. A keletkező habot folyamatosan szedegessük le róla. Ha már nem lesz több hab, Amikor már nem képződik több hab és az olvadt vaj nem zavaros, hanem szép áttetsző, aranysárga, akkor a víztartalma elpárolgott. Ekkor zárjuk el a tűzhelyet és hagyjuk 4-5 percig ülepedni. Egy sűrű szűrőn keresztül öntsük óvatosan egy edénybe úgy, hogy az alján összegyűlt üledék ne kerüljön bele. Utána a leöntött, áttetsző, aranysárga folyadékot szűrjük át textilpelenkán vagy más sűrű anyagon, például olyanon, amelyekkel a növényi tejeket szokták szűrni. Ha kihűlt, tegyük csatos üvegekbe, bödönbe vagy jól záródó üvegedénybe, de semmiképp se műanyagba. Nem kell hűtőben tárolni, elég a kamrában vagy a konyhaszekrényben. Nem avasodik és nem romlik meg.