Sütés

Karácsonyi menü air fryer-ben

Bors

Létrehozva: 2023.12.16.

Az air fryer remek segítség lehet az ünnepi sütés-főzés során, hiszen gyorsan elkészíthetünk egészségesebb ételeket, ráadásul a kellemetlen olajszagok miatt sem kell órákig szellőztetni a konyhát - írja a Fanny magazin. A Cosori Magyarország nagykövete, Krénn Diána sütési praktikáival tökéletes lesz az ünnepi menü!

Így nem lesz cipőtalp

A rántott hús finom ropogósra sül, ha a nem túl vékony, bepanírozott húsokat sütés előtt vékonyan lepermetezzük olajjal. Ha a sütőnk csak felülről melegít, fontos, hogy a sütési idő felénél fordítsuk meg őket. A panírozott csirkecombot 185 fokon 28 percig, a csirkeszárnyat 190 fokon 24 percig, míg a csont nélküli karajt, csirke- vagy pulykamell szeleteket 205 fokon 10 percig süssük.

Air,Fryer,Machine,Cooking,Potato,Fried,In,Kitchen.,Lifestyle,Of
Az air fryer remek segítség lehet az ünnepi sütés-főzés során, hiszen gyorsan elkészíthetünk egészségesebb ételeket, ráadásul a kellemetlen olajszagok miatt sem kell órákig szellőztetni a konyhát Fotó: Casezy idea

Bőrével lefelé

Kívül ropogós, belül szaftos lesz a kacsacomb, ha a bőrével felfelé tesszük a kosárba, majd 150 fokon 70 percig sütjük. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél fordítsuk meg a combokat. Ha szeretnénk, hogy a bőre még ropogósabb legyen, 200 fokon süssük további 3 percig.

A titok a pácban van

Ha a csirkemájunk mindig keményre sül, érdemes előtte bepácolni! Keverjünk össze olajat, ízlés szerinti fűszereket és mustárt, majd forgassuk bele a májat, és hagyjuk pihenni egy éjszakán át. Másnap tekerjük baconszeletekbe, majd süssük 180 fokon 15 percig. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél forgassuk meg.

Így lesz friss és ropogós!

Kívül aranybarna, belül pedig puha marad a sült krumpli, ha a burgonyahasábokat olajban megforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal és frissen facsart citromlével. Kicsit szellősebben tegyük a kosárba, hogy legyen elég hely a forró levegő áramlásához. Süssük 195 fokon 25 percig, és ha a sütő csak felülről melegít, félidőben rázzuk meg.

sült krumpli, krumpli, burgonya, Pixabay
Kívül aranybarna, belül pedig puha marad a sült krumpli, ha a burgonyahasábokat olajban megforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal és frissen facsart citromlével Fotó: Pixabay

Nem kell púposra rakni

Az ünnepi rakott káposztához szükség lesz egy olyan hőálló tálra, ami befér a készülék kosarába. Ügyeljünk arra, hogy a tálat csak háromnegyedéig töltsük meg, mivel ha a teteje hozzáér a fűtőszálhoz, könnyen ráéghet. Fedő nélkül, körülbelül 175 fokon süssük 15-20 percig. Az utolsó 5 percben locsoljuk meg a tetejét tejföllel.

Vajjal az igazi!

Ha már unjuk a bejglit, és valami könnyedebb finomságra vágyunk, akkor a mézes diós sült almát pár perc alatt elkészíthetjük. A gyümölcs magházát óvatosan távolítsuk el, majd töltsük meg mézzel elkevert durvára vágott dióval. Tegyünk egy darabka vajat a tetejére, majd süssük készre 180 fokon 15 perc alatt.

Makulátlan tisztaság

A háziasszonyok egyik rémálma az odaégett zsír és ételmaradványok eltávolítása, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amelyek segítségével pillanatok alatt csillogóan tisztává varázsolhatjuk a forrólevegős sütőt!

Lazán töröljük át

Első lépésként kapcsoljuk ki és húzzuk ki a készüléket a hálózatból. Várjuk meg, amíg a gép teljesen kihűl, majd vegyük ki a kosarat és a rácsot. Töröljük át egy száraz papírtörlővel, ezzel könnyen eltávolítható a morzsa és az ételmaradék is.

Fontos az áztatás

Ha olajosabb vagy zsírosabb ételeket készítettünk az air fryerben, vegyük ki a kosarat és a rácsot. Ha mosogatógépben tisztíthatók, egyszerűen tegyük be a gépbe, de ha nem tehetjük a gépbe, először áztassuk meleg szódabikarbónás vízbe, hogy feloldjuk a készülékre tapadt zsiradékot, majd mossuk el mosogatószeres vízzel.

Erre is jó a szódabikarbóna!

Arra is van egyszerű megoldás, ha makacsabb zsírlerakódások maradnak a kosár vagy a rács felületén. Keverjünk össze egy kisebb tálban 30 ml szódabikarbónát annyi vízzel, hogy kenhető pasztát kapjunk. Óvatosan vigyük fel szivaccsal a kosárra és a rácsra, majd hagyjuk hatni 15 percig, mielőtt forró vízbe áztatnánk. Végül puha szivaccsal töröljük át a felületüket.

Jól oldja a zsírt

Ha az étel sütése közben zsiradék került a fűtőszálakra, ezt általában könnyen letörölhetjük egy papírtörlővel. Ha már vastagon rárakódott az olajréteg, sütés után törölgessük le a még meleg, de már nem forró fűtőszálakat zsíroldószerrel. Hagyjuk hatni 10-15 percig, majd töröljük át egy nedves szivaccsal. A zsíroldót használhatjuk a kosár és a rács tisztításához is.

Könnyű megkarcolni

Figyeljünk arra, hogy a tisztítás során ne használjunk fémszálas vagy durva anyagból készült szivacsot, amelyek esetleg megkarcolhatják a tapadásmentes bevonatot. Ma már elérhetőek olyan szivacsok, melyeket kifejezetten a tapadásmentes bevonatokhoz terveztek, valamint speciális nedves tisztítókendőkkel is könnyen megtisztíthatjuk az alkatrészeket.

Számoljunk rá néhány percet

Ha szeretnénk megóvni a sütőt a fröcsögő olajtól, érdemes az air fryer gépekhez tervezett sütőpapírt tennünk a kosár aljába. Arra figyeljünk, hogy a sütőpapír gátolhatja a levegő szabad áramlását, ezért megnövekedhet a sütési idő.

A sütőpor legendája (könyvajánló)

A fiatal Josephine és férje, Carl olyan anyagot próbálnak előállítani, amely forradalmasítja a sütést. Megszületik a sütőpor, amely óriási hasznot hoz. Azonban irigyeik is akadnak bőven, ezért a házaspár aggódni kezd a vállalkozásukért – és a szerelmükért.

Eva-Maria Bast: Bielefeld asszonyai 1. – A vanília illata

5500 Forint, Kossuth Kiadó

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek