Rengeteg időt megspórolhatunk, ha az előkészített alapanyagokat vagy a készételeket praktikusan lefagyasztjuk. Mutatjuk, hogyan!
1. Tisztítsuk konyhakészre
A pörkölthöz vágjuk a húst apró darabokra, a fasírthoz darálva, a csontokat levesnek tehetjük el, sőt, akár pácolva is kerülhet a mélyhűtőbe. Ha szeleteket kívánunk fagyasztani, tegyünk közéjük fóliát, így fagyottan is ki tudunk venni annyit, amennyire épp szükségünk van - írta a Fanny magazin.
2. Megússzuk a panírozást
Ha nincs kedvünk szenteste a panírozással pepecselni, készítsünk el előre egy nagy adag panírozott húst. Tegyük a szeleteket egy sütőpapíros tepsire, vonjuk be a tetejét folpackkal, majd félig fagyasszuk meg a mélyhűtőben. Ezután rakjuk egy zacskóba. Az ünnep napján vegyük ki a fagyasztóból, és kiolvasztás nélkül, bő, forró olajban süssük aranybarnára.
3. Így nem ragadnak össze
A fasírtoknak sem árt, ha fagyasztást követően kerülnek az ünnepi asztalra. Gyúrjunk húspogácsákat a nyers hozzávalókból, majd egy sütőpapíros tálcára kirakosgatva félig fagyasszuk meg őket. Ezután rakjuk át egy ételzacskóba, és mehetnek vissza a fagyasztóba. Kiolvasztás után forgassuk zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.
4. Jeges marad a közepe
A mondás szerint felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A fagyasztásához nem szükséges semmilyen előkészület, töltsük dobozokba és már mehet is a mélyhűtőbe. A gombócokat érdemes fagyasztás előtt félbevágni, mert nehezebben olvadnak ki.
5. Alapozzunk az alaplével
A halászlé kihagyhatatlan része az ünnepi menünek. Az alaplevet akár megfőzhetjük napokkal korábban is, így az ünnep napján már csak a besózott halszeleteket kell belefőzni, amit tisztítás után, filézve vagy egybe csomagolva szintén lefagyaszthatunk.
6. Zárjuk el a levegőtől
A húsételek közül a szaftos húsokat lehet legtovább eltenni, csak arra ügyeljünk, hogy mindig annyi szaftot öntsünk az edénybe, hogy a húsdarabokat teljesen fedje. Leggyakoribb ilyen ételeink a pörkölt, a töltött paprika, a vadas és a székelykáposzta.
7. Utólag keverjük hozzá
Szerencsére a mártásokat is könnyű fagyasztani, beleértve a paradicsomalapú, vagy húsléből készült szószokat. Arra figyeljünk, hogy a lisztet vagy tejszínt inkább a kiengedés után, a felmelegítéskor keverjük a mártáshoz.
8. Töltsük a hasába
Ha szeretnénk a karácsonyi pulyka belsejét is megtölteni, állítsuk össze a tölteléket, majd légmentesen csomagoljuk be egy ételtartó zacskóba, és tegyük be a fagyasztóba. Fontos, hogy felhasználás előtti éjszakán a hűtőben olvasszuk ki.
9. Felengedés nélkül
Nagyon jól lehet fagyasztani a levesbetéteket, például a húsgombócot, májgombócot, daragaluskát. Felhasználáskor félig fagyott állapotban tegyük a levesbe és így forraljuk össze.
10. Kinyújtva tekerjük fel
A frissen készült leveles tésztát először nyújtsuk ki, tegyünk rá sütőpapírt, tekerjük fel, majd csomagoljuk folpackba. Egy este alatt kiolvasztható a hűtőben, és másnap a szokásos módon készíthetjük a vendégváró falatokat.
11. Címkézzük fel
A linzer és vajas tésztát nemcsak készen, de nyersen is lefagyaszthatjuk. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, formázzunk belőle gombócot, majd csavarjuk szorosan folpackba. Olvasztás után máris kezdődhet a süteménygyártás. Ne felejtsük el felcímkézni, ráírni, hogy milyen tészta, illetve, hogy mikor készítettük.
12. Tegyük meleg helyre
Az élesztős tészta lefagyasztása sem okozhat problémát, csak arra kell ügyelni, hogy a benne lévő élesztő még ne kezdjen el dolgozni. Az összegyúrt tésztát légmentesen lezárva rakjuk a mélyhűtőbe. Kiolvasztás után kezdődhet a tészta kelesztése.
13. Szeletelve tároljuk
Az ünnepi boltzárás idején jó, ha van tartalék kenyér a mélyhűtőben. Selyempapírba csomagolva tegyük légmentesen egy zacskóba. Arra figyeljünk, hogy ha kiolvasztás után újra rásütnénk, sokkal gyorsabban fog kiszáradni, ezért érdemes kisebb adagokban, akár szeletenként lefagyasztani, és csak annyit kivenni a mélyhűtőből, amennyi azonnal elfogy.