Étel

Napokig friss marad az ünnepi menü, ha betartod ezeket a tippeket

Bors

Létrehozva: 2023.12.23.

Érdemes az ünnepekre alaposan bevásárolni, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor kiderül, hogy a vacsorához nincs meg az összes hozzávaló.

Hűtsük a hazaúton is!

Ha lehetséges, vásároljunk a hal szállítására szolgáló hőtárolós szatyrot, és kérjünk egy zacskóban friss jeget a halkereskedőtől. Ezt helyezzük mellé, hogy amíg hazaérünk, stabilan tartsa a hőmérsékletet.

Napokig friss marad az ünnepi menü, ha betartod ezeket a tippeket Fotó: Pexels

Tálcára vagy dobozba

Miután a megvásárolt zsigerelt egész halat megmostuk, leöblítettük, szárazra töröltük, fektessük tálcára, majd takarjuk be konyharuhával. Jól záródó dobozba is tehetjük, ezzel megelőzzük a szagának átterjedését más élelmiszerekre. A hűtő olyan részére tegyük, ahol nincs kitéve esetleges fagyásveszélynek.

Fektessük jégágyra

Fontos tudni, hogy a zsigerezetlen egész hal sokkal gyorsabban megromlik. Miután a tepsibe fektettük, szórjunk köré zúzott jeget vagy jégkockát. Letakarva tegyük a hűtőbe. A hűtőben a halat maximum 48 óráig tárolhatjuk, de a legbiztonságosabb, ha még aznap felhasználásra kerül.

Mindig legyen alatta

Felhasználásig mindennap öblítsük le hideg folyó vízzel, öntsük le róla a jeget, mossuk el a tepsit, majd fektessük bele ismét a halat. Újra töltsük fel tiszta jéggel és tegyük a hűtőbe.

Fagyasztva tovább eláll

Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük mélyhűtőbe. Miután megtisztított, szárazra töröltük, szorosan tekerjük körbe folpack fóliával, majd tekerjük be alufóliába. Ezek után mehet a fagyasztóba. A felhasználás előtti estén vegyük ki a mélyhűtőből, és hűtőben engedjük kiolvadni.

Szárítsuk és tároljuk

A hámozatlan dió, mogyoró és mandula hűvös, száraz helyen, szellősen szétterítve vagy vászonzsákban tartható. Forgassuk át többször, hogy ne penészedjen be. Mielőbb pucoljuk meg, és légmentesen tárolva tegyük a hűtőbe. Ledarálva önmagában vagy cukorral elkeverve adagonként is lefagyaszthatjuk. Írjuk rá, melyik csomag hány deka.

A hámozatlan dió, mogyoró és mandula hűvös, száraz helyen, szellősen szétterítve vagy vászonzsákban tartható Fotó: Pexels

Avas és ehetetlen?

A mákot a legjobb a piacon beszerezni, ahol frissen őrlik, mert a zacskós, bolti terméknek sokszor kellemetlen a mellékíze. Egy darabig tarthatjuk a hűtőben is, de érdemes rövid időn belül elfogyasztani.

Napokig friss marad

A kenyér héja papírzacskóban ropogós marad, de nagyon gyorsan megkeményedik. A pékek szerint a legjobb, ha vászonkendőbe vagy zsákba csomagoljuk, és csak ezután tesszük műanyag zacskóba, vagy a kenyértartóba. A vászont ne feledjük háromnaponta tisztára cserélni.

Ne mossuk meg

A víz eltávolítja a gyümölcsökről a természetes védőréteget, ami miatt könnyen megrothadhatnak. Mielőtt az almát és a körtét kamrába tesszük, elég, ha tisztára töröljük egy száraz ruhával. A banán tovább frissen marad, ha szárát folpackba csavarva, hűtőn kívül tároljuk.

Hűtőbe való!

Milyen jó illata van a konyhapulton egy tálba halmozott narancsoknak! Sajnos szobahőmérsékleten hamar elkezd penészedni vagy erősebben kiszáradni. A hűtőben akár hetekig is eláll. Hasonlóan tároljuk a citromot, grapefruitot, pomelot és a mandarint.

Vigyázzunk a baktériumokkal

A tiszta tojást nem kell megmosni, mert megsérülhet a külső védőrétege. Ha szennyezett, próbáljuk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk le. Tegyük a hűtő ajtajának középső részében levő műanyag tojástartóba.

Ne hagyjuk a papírjában

Nejlonba vagy frissen tartó fóliába tegyük a kimért felvágottat és a sajtot. Ez azért fontos, mert így légmentesen tudjuk becsomagolni az ételt, ezzel máris hosszabb ideig tárolható.

(FANNY)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek