recept

Személyes ajándékkal lepnénk meg a szeretteinket karácsonykor? Készítsük el már most ezeket a finomságokat!

Létrehozva: 2023.12.03.

Ezeknél zamatosabb ajándékot elképzelni sem lehet.

Csokis keksz süteménykeverék

Rétegezzünk befőttesüvegbe 360 g ¾ tk szódabikarbónával és 1 tk sóval elvegyített lisztet, 170 g barna cukrot, 170 g kristálycukrot, továbbá 340 g csokoládépasztillát.

Recept: Szórd tálba a befőttesüveg tartalmát, adj hozzá 125 g megolvasztott vajat, 2 db elhabart tojást, valamint 1 tk vaníliaaromát, és fakanállal alaposan keverd össze az egészet. Nedves kézzel formázz a tésztából 30 db golyót. Rakd azokat 2 db sütőpapírral bélelt tepsibe, kissé lapítsd le őket, és süsd készre a 175 fokos sütőben 12-16 perc alatt.

  • 30 perc
  • 245 kcal
     

Plecsni

A cookie in the jar hazánkban is egyre népszerűbb gasztroajándék. A lényege az, hogy egy egyszerű süti száraz alapanyagait egy befőttesüvegbe rétegezzük, majd rárakjuk a tetejét, és szépen feldíszítjük. Ne felejtsük el ráírni a kísérőkártyára a receptet is - írja a Fanny Magazin

Szilvacsatni 

Hozzávalók (10 db kisebb üveghez):

  • 1 kg érett szilva
  • 3 fej vöröshagyma
  • 100 g aszalt vörös áfonya 
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk fekete mustármag
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk édes-nemes paprika
  • 1 tk csilipehely
  • 1 tk garam masala
  • 400 ml vörösborecet
  • 500 g nádcukor
  • 2 tk só
  1. A megmosott, kimagozott, felaprított szilvát tegyük egy nagy serpenyőbe a meghámozott, finomra vágott hagymával, a fűszerekkel és a borecettel. Forraljuk fel, azután közepes lángon főzzük 10 percig, vagy amíg a szilva megpuhul.
  2. Forgassuk bele a cukrot a sóval együtt, állandó kevergetés mellett főzzük tovább addig, amíg a cukor megolvad. Időnként megkeverve forraljuk a csatnit addig, amíg besűrűsödik.
  3. Töltsük a csatnit tiszta befőttesüvegekbe, és gondosan zárjuk le azokat. Pihentessük száraz, hűvös helyen 2 hétig, mielőtt átadnánk.

 

Ír krémlikőr 

Hozzávalók (1 db 1 l-es üveghez):

  • 5 ek kristálycukor
  • 500 ml habtejszín
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 350 g cukrozott sűrített tej
  • 100 ml presszókávé
  • 415 ml whiskey
  1. Szórjuk lábasba a cukrot, és karamellizáljuk aranybarnára. Húzzuk le a tűzről, öntsük hozzá a felmelegített tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és kis lángon, állandó kevergetés mellett főzzük tovább addig, amíg a karamellizált cukor megolvad.
  2. Adjuk a keverékhez a vaníliás cukrot, a sűrített tejet, továbbá a kávét, és forraljuk össze. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Végül keverjük hozzá a whiskey-t.
  3. Töltsük az italt egy tiszta üvegbe, gondosan zárjuk le, és alaposan rázzuk fel. Mielőtt átadnánk, pihentessük a hűtőben 1 napig, hogy az ízek összeérjenek.


Sós tejkaramella 

 

  • Hozzávalók 
    (kb. 25 darabhoz):
  • 240 ml habtejszín
  • 75 g vaj
  • 1 tk só
  • 300 g kristálycukor
  • 50 g méz

1. Forraljuk fel a tejszínt a vajjal és a sóval. Ezután húzzuk le a tűzről. Szórjuk egy vastag falú lábasba a cukrot, adjuk hozzá a mézet 60 ml vízzel együtt, majd melegítsük addig, amíg a cukor megolvad. Amikor már kezd gyöngyözni, és sötét karamellszínű, húzzuk le a tűzről.

Forraljuk fel a karamellát

2. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a cukros elegybe a vajas tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és közepes lángon főzzük 12-15 percig. Akkor jó, ha a karamell megáll a habverőn.

Jöhet a tejszín

3. Öntsük a forró karamellt egy sütőpapírral kibélelt, 20 × 20 cm-es tűzálló tálba, és hűvös helyre téve hagyjuk megdermedni. Végül éles késsel vágjuk fel kis kockákra, és csomagoljuk be azokat egy-egy kis darab sütőpapírba.

Öntsük ki


 

Elkészítési idő: 75 perc  + dermesztés, egy darab: 110 kcal

Ennél mennyeibb nincs!

Tipp: Mindig óvatosan járjon el karamellkészítéskor, mert a forró cukor éget!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek