Ezeknél zamatosabb ajándékot elképzelni sem lehet.
Rétegezzünk befőttesüvegbe 360 g ¾ tk szódabikarbónával és 1 tk sóval elvegyített lisztet, 170 g barna cukrot, 170 g kristálycukrot, továbbá 340 g csokoládépasztillát.
Recept: Szórd tálba a befőttesüveg tartalmát, adj hozzá 125 g megolvasztott vajat, 2 db elhabart tojást, valamint 1 tk vaníliaaromát, és fakanállal alaposan keverd össze az egészet. Nedves kézzel formázz a tésztából 30 db golyót. Rakd azokat 2 db sütőpapírral bélelt tepsibe, kissé lapítsd le őket, és süsd készre a 175 fokos sütőben 12-16 perc alatt.
A cookie in the jar hazánkban is egyre népszerűbb gasztroajándék. A lényege az, hogy egy egyszerű süti száraz alapanyagait egy befőttesüvegbe rétegezzük, majd rárakjuk a tetejét, és szépen feldíszítjük. Ne felejtsük el ráírni a kísérőkártyára a receptet is - írja a Fanny Magazin.
Hozzávalók (10 db kisebb üveghez):
Hozzávalók (1 db 1 l-es üveghez):
1. Forraljuk fel a tejszínt a vajjal és a sóval. Ezután húzzuk le a tűzről. Szórjuk egy vastag falú lábasba a cukrot, adjuk hozzá a mézet 60 ml vízzel együtt, majd melegítsük addig, amíg a cukor megolvad. Amikor már kezd gyöngyözni, és sötét karamellszínű, húzzuk le a tűzről.
2. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a cukros elegybe a vajas tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és közepes lángon főzzük 12-15 percig. Akkor jó, ha a karamell megáll a habverőn.
3. Öntsük a forró karamellt egy sütőpapírral kibélelt, 20 × 20 cm-es tűzálló tálba, és hűvös helyre téve hagyjuk megdermedni. Végül éles késsel vágjuk fel kis kockákra, és csomagoljuk be azokat egy-egy kis darab sütőpapírba.
Elkészítési idő: 75 perc + dermesztés, egy darab: 110 kcal
Tipp: Mindig óvatosan járjon el karamellkészítéskor, mert a forró cukor éget!