Van egy hozzávaló, amitől tökéletes lesz a fánk.
A fánk a farsangi szezon elmaradhatatlan finomsága, ami frissen a legjobb. Ám van egy nem mindennapi összetevő, amitől a fánk másnap is ugyanolyan puha marad, mint frissen volt. Ez pedig az alkohol!
A mindmegette.hu azt tanácsolja, hogy tegyél a fánktésztába egy kis pálinkát vagy rumot (fél kiló liszthez elég egy evőkanállal) és a tészta nemcsak kevesebb zsiradékot vesz majd fel, de sokkal ízletesebb és puhább is lesz. Használj olyan, magas alkoholtartalmú italt, melynek szereted az aromáját, ugyanis ez is plusz ízt kölcsönöz majd a fánknak!
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tejet kis lángon meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot. Amikor az élesztő felfutott, a vajjal, a tojássárgájákkal, a rummal, sóval és a liszttel közepes keménységű kelt tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk kelni a korongokat.
A fánkokat közepesen forró zsiradékban, egyenletes tűzön kisütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.