Praktikus tippek

Így gyűjtsd otthon a konyhai maradékot!

K. C.

Létrehozva: 2024.01.21.

Eláruljuk, mire érdemes odafigyelni.

Januártól hazánkban is megkezdődik a biohulladék elkülönített gyűjtése, így ezentúl a konyhai maradékot nem lehet csak úgy kidobni a kukába. Mutatjuk, mi kerülhet az új kukákba, és mire figyeljünk a komposztálás során.

Képünk illusztráció / Pexels

1. Fokozatosan vezetik be

A MOHU januártól első körben 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást. A második ütemezést 2025-re tervezik, ekkor már 1,5-2 millió embertől fogják elszállítani.

2. Így kezdjünk neki!

Azok, akik korábban saját dobozban gyűjtötték a konyhai maradékot, folytathatják a gyűjtést a megszokott módon, de a regisztráló háztartások igényelhetnek erre a célra kifejlesztett, 5 literes speciális konyhai gyűjtőedényt is. Ezeket az otthonukban tarthatják majd, és ebbe gyűjthetik a biohulladékot.

3. A barna az új szín

Miután összegyűlt a hulladék a háztartásban, azt a társasházak számára biztosított 120 literes barna kukába üríthetik ki. Budapesten és a nagyvárosokban hetente kétszer, a kisebb vidéki városokban pedig hetente egyszer viszik majd el a kukásautók.

4. Kincsek a konyhából

Szinte minden, a főzés során keletkező hulladékot beledobhatunk a biokukába, beleértve a gyümölcsök és zöldségek maradékait, kávézaccot, teafüvet, fűszereket, tojáshéjakat, főtt ételmaradékokat, pékárukat, valamint feldolgozott élelmiszereket és húskészítményeket is.

5. Csomagolás nélkül

Az élelmiszerek csomagolásait ne dobjuk a hulladékgyűjtőbe, mivel a műanyagok nem komposztálhatóak és károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Ha a konzerv, vagy a tejföl megromlott, akkor azt öntsük ki a biokukába, de a kiöblített dobozát a szelektív vagy kommunális kukába kell tenni.

6. Csakis kicsontozva!

A csontot sem dobhatjuk a barna kukába, mivel kárt okozhatnak a feldolgozást végző gépekben. Tehát a megromlott hús csak akkor kerülhet ide, ha előtte kicsontozzuk. Emellett fontos tudni, hogy nem kerülhet a ebbe a kukába porzsák és porszűrő, papír zsebkendő, pelenka, szivacs vagy tisztítókendő sem.

7. Tilos a lefolyóba önteni 

A használt, leszűrt olajat és zsírt öntsük literes kiszerelésű flakonokba és adjuk le az erre kijelölt gyűjtőpontokon vagy a hulladékudvarokban. Az olajos flakonokat tisztítás nélkül dobjuk a kommunális kukába, mivel az olaj lefolyóba kerülve nagyobb kárt okozhat.

8. Zsákba vele!

Bár a kerti hulladék komposztálható, az élelmiszer-hulladéktól eltérően más módszert kell alkalmazni a begyűjtés és kezelés során. Ezért tilos lesz a barna kukákba fák ágait, leveleit vagy gallyakat helyezni, ezek szeletív gyűjtési rendszere továbbra is az úgynevezett zöld zsákokban történik majd.

9. Viszlát, kellemetlen szagok!

A háztartásokba és társasházakba kerülő kukák gumigyűrűvel lesznek zárva, így nem engedik át a szagokat, nem folynak ki és a rágcsálók, rovarok sem mennek rá. Fontos azonban, hogy mindig tartsuk zárva a kukák fedelét, és ne borítsuk mellé a maradékokat. A társasházi nagy kukákat a szolgáltatók havonta tisztítják majd.

10. A szemét új élete

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul kiváló komposzt anyagot biztosít a mezőgazdaság számára.

(FANNY)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek