Az új év első hónapja a nagy elhatározások és fogadalmak időszaka: megígérjük magunknak, hogy egészségesebben élünk, és ami a legfontosabb, nekiállunk spórolni. De hogyan kezdjünk bele?
Mai világunkban sajnos egyre kevesebb embernek adatik meg az a luxus, hogy ne kelljen odafigyelnie, mire költi a pénzét. A spórolásnak azonban nem kell feltétlenül az életszínvonal romlásával járnia. Íme néhány hasznos praktika, amellyel jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat.
Az első és legfontosabb spórolási tipp a családi költségvetés készítése, melynek fő célja, hogy tisztában legyünk vele, hogy pontosan mire mennyit költünk. Ehhez nyomon kell követnünk az összes kiadásunkat az utolsó fillérig – legyen szó egy benzinkúton vett kávéról vagy egy hétvégi bevásárlásról. Ha rendszeresen felírjuk a kiadásainkat, hónap végén fel fog tűnni, hogy a sok, jelentéktelennek tűnő apróságon mennyit spórolhatunk. A kiadások követésére nyithatunk egy üres füzetet, vagy vezethetünk Excel-táblázatot.
A kiadásainkat tüzetesen átvizsgálva könnyedén feltűnhet, hogy a szokásos TV és internet előfizetés mellett a fizetési előzmények közt előkelő helyen szerepelhet néhány streaming-szolgáltatás is. Kiadásaink csökkentése érdekében vizsgáljuk őket felül egyesével, és mindegyiket mondjuk le, amire nincs szükségünk.
A tudatos vásárlás azt jelenti, hogy arra költünk, amire valóban szükségünk van és kizárólag akkor, amikor szükségünk van rá. Ezért a szokásos nagy bevásárlás előtt mindig alaposan gondoljuk át, mit szeretnénk főzni a családnak, valamint ellenőrizzük le otthoni készleteinket. Egy bevásárlólista nagy segítség lehet, ha csak azokat a tételeket vesszük meg, amelyek szerepelnek rajta. Bevásárlás közben ragaszkodjunk a listánkhoz, így elkerülhetjük a felesleges dolgok beszerzését.
A saját dolgunkat is megkönnyíthetjük, ha egy hétre előre megfőzzük az ebédet. Egy kis tervezéssel néhány óra alatt elkészíthetünk mindent a családtagjaink számára, amit kiporciózva eltehetünk a mélyhűtőbe. Utána ezeket az ételeket a rohanós hétköznapokon csak fel kell melegíteni. A nagy tételben való főzéssel nemcsak pénzt, de rengeteg időt is megspórolhatunk. Mielőtt elcsomagoljuk az ételeket, porciózzuk ki és címkézzük fel őket dátum szerint, és 3-4 hónapon belül fogyasszuk el.