Igazi vitaminbomba, amire ebben a téli időszakban különösen nagy szükségünk van. Na és az sem elhanyagolható, hogy igazán laktató is!
Korhelyleves füstölt oldalassal, gerslivel
Hozzávalók:
500-600 g füstölt oldalas
1 fej vöröshagyma
2-3 db babérlevél
500 g savanyú káposzta
4 pár virsli
zsiradék
1-2 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
só
100 g árpagyöngy
Elkészítés:
1. Rakjuk fel főni a füstölt húst egy meghámozott, egészben hagyott vöröshagymával, valamint a babérlevéllel. Ha már félig megpuhult, adjuk hozzá a szükség szerint átmosott és átvágott savanyú káposztát - írta a Vidék íze.
2. Amíg fő a káposzta, a virslit karikázzuk fel, serpenyőben kevés zsiradékon süssük át, tegyük félre.
3. Készítsük el a rántást: kevés zsiradékon pirítsunk meg 1-2 evőkanál lisztet, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és fél percig hevítsük kevergetve. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az őrölt pirospaprikát. Hideg vízzel engedjük fel, keverjük csomómentesre. Ha már majdnem puha az oldalas a levesben, rakjuk hozzá a gerslit. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Pár percig főzzük együtt, majd öntsük bele a rántást, tegyük hozzá a virslit, és főzzük együtt készre. Ropogós héjú, friss kenyeret adunk mellé.
Elkészítési idő: 120 perc
1 adag: 310 kcal
Savanyú káposztás tészta pirított húsos szalonnával
Hozzávalók (4 személyre):
400 g savanyú káposzta
zsiradék
1 szál parasztkolbász
250 g húsos kolozsvári szalonna
400 g csuszatészta
só
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát nyomkodjuk ki, ha túl savanyú, mossuk át, majd a szálait vágjuk át kicsit.
2. Egy akkora serpenyőben, amelybe majd bele fog férni a tészta is, pici zsiradékon pirítsuk meg a felkarikázott kolbászt. Vegyük ki, tegyük félre. Rakjuk a helyére a felkockázott szalonnát, kevergetve pirítsuk meg, majd ezt is szedjük ki.
3. A serpenyőben maradt zsiradékra rakjuk rá a savanyú káposztát, és sűrűn megkavarva, kis lángon pároljuk meg.
4. Közben főzzük ki a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint, lobogó, forró, sós vízben. Szűrjuk le és szedjük rá a megpárolt káposztára, végül keverjük hozzá a ropogósra sütött szalonnát és a kolbászt.
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 650 kcal
Savanyú káposztás halpörkölt
Hozzávalók (4 személyre):
150 g füstölt szalonna
500 g savanyú káposzta
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál őrölt pirospaprika
só
bors
700 g szálkamentes halfilé
3 db paradicsom
3 db paprika
zsiradék
Elkészítés:
1. A szalonnát vágjuk fel nagyon apró kockákra, és egy lábasban süssük ropogósra. A zsír felét rakjuk át egy másik lábasba. Az egyikbe tegyük bele a savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át hideg vízben), és időnként megkeverve pároljuk. A másik lábasban pörköltalapot készítünk. 2. Adjuk a zsírhoz a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsuk halvány zsemleszínűre. Húzzuk le a tűzről, hintsük meg az őrölt pirospaprikával, öntsünk rá kicsi vizet, és kezdjük el főzni, közben sózzuk és borsozzuk. Ha elfő a leve, ismét engedjük fel egy kis vízzel, és ezt mindaddig folytassuk, míg a hagyma meg nem puhul, és szép sűrű szaftot nem kapunk.
3. A halfilét vágjuk nagyobb kockákra vágjuk, rakjuk bele a pörköltalapba, és körülbelül öt percig együtt rotyogtassuk. Ekkor adjuk hozzá a megpárolt savanyú káposztát, jól keverjük át. Szórjuk bele feldarabolt paradicsomot és paprikát, és főzzük együtt pár percig főzzük. Köretnek nokedli illik mellé.
Elkészítési idő: 45 perc
1 adag: 350 kcal
Göcseji babos káposzta csülökkel
Hozzávalók (4 személyre):
1 kisebb, 1 kg alatti sertéscsülök (lehet füstölt is)
800 g savanyú káposzta
200 g fagyasztott fejtett bab
100 g füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
70 g sűrített paradicsom
1 db paradicsom
1 db paprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika
só
bors
Elkészítés:
1. Ha füstölt csülköt használunk, akkor előző este áztassuk be. Másnap öntsük le róla a vizet. A nyers vagy áztatott füstölt csülköt tegyük egy nagy fazékba. Eresszünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és kis lángon főzzük addig, míg meg nem puhul. A nyers csülök főzőlevébe sót is tegyünk, a füstöltébe valószínűleg nem kell. A húst hagyjuk a levében langyosra hűlni. Utána vegyük ki, húzzuk ki a csontot, és vágjuk nagyobb kockákra a csülköt.
2. A hideg főzővíz tetejéről szedjük le a zsírt, és főzzük meg benne a babot.
3. Közben a felkockázott füstölt szalonnán pirítsuk világosra a finomra vágott vöröshagymát. Kanalazzuk rá a paradicsompürét, ismét pirítsuk egy kicsit. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával, azonnal adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, paprikát, valamint a szükség szerint átmosott, átvágott savanyú káposztát, s pároljuk puhára. Ha szükséges, akkor a csülök, illetve a bab főzővizéből öntsünk alá egy keveset. Végül forgassuk hozzá a puha babot és a kockára vágott húst. Tálaljuk friss kenyérrel tálaljuk.
Elkészítési idő: 180 perc
1 adag: 660 kcal
Debreceni káposztás csirke
Hozzávalók (4 személyre):
100 g füstölt szalonna
1 nagy csirke (vagy 1 kg csirke felsőcomb)
1 kg savanyú káposzta
4 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
só
bors
100 ml száraz fehérbor
főtt krumpli a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Egy nagy lábasban pirítsuk zsírjára a kockára vágott szalonnát. Tegyük rá a feldarabolt csirkét (vagy a csirkecombokat), és nagy lángon süssük körbe a húsokat.
2. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sóval, borssal. Öntsük alá a bort, rakjuk rá a szükség szerint átmosott, átvágott káposztát, fedő alatt főzzük készre.
3. Ha már puha a hús, vegyük le a fedőt, és nagy lángon süssük addig, amíg az alatta lévő folyadék el nem párolog, csak a szaftja marad (zsírjára sütjük). Köretként sós vízben főzött burgonya illik mellé.
Elkészítési idő: 55 perc
1 adag: 320 kcal