Recept

Nem készíted többé máshogy a savanyú káposztát, miután kipróbáltad ezt az 5 receptet

Létrehozva: 2024.01.16.

Igazi vitaminbomba, amire ebben a téli időszakban különösen nagy szükségünk van. Na és az sem elhanyagolható, hogy igazán laktató is!

Korhelyleves füstölt oldalassal, gerslivel

Fotó: Nemeth Andras Peter

Hozzávalók:

500-600 g füstölt oldalas

1 fej vöröshagyma

2-3 db babérlevél

500 g savanyú káposzta

4 pár virsli

zsiradék

1-2 evőkanál liszt

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál őrölt pirospaprika

100 g árpagyöngy

 

Elkészítés:

1. Rakjuk fel főni a füstölt húst egy meghámozott, egészben hagyott vöröshagymával, valamint a babérlevéllel. Ha már félig megpuhult, adjuk hozzá a szükség szerint átmosott és átvágott savanyú káposztát - írta a Vidék íze.

2. Amíg fő a káposzta, a virslit karikázzuk fel, serpenyőben kevés zsiradékon süssük át, tegyük félre.

3. Készítsük el a rántást: kevés zsiradékon pirítsunk meg 1-2 evőkanál lisztet, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és fél percig hevítsük kevergetve. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az őrölt pirospaprikát. Hideg vízzel engedjük fel, keverjük csomómentesre. Ha már majdnem puha az oldalas a levesben, rakjuk hozzá a gerslit. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Pár percig főzzük együtt, majd öntsük bele a rántást, tegyük hozzá a virslit, és főzzük együtt készre. Ropogós héjú, friss kenyeret adunk mellé.

Elkészítési idő: 120 perc

1 adag: 310 kcal


Savanyú káposztás tészta pirított húsos szalonnával

 

Hozzávalók (4 személyre):

400 g savanyú káposzta

zsiradék

1 szál parasztkolbász

250 g húsos kolozsvári szalonna

400 g csuszatészta

Elkészítés:

1. A savanyú káposztát nyomkodjuk ki, ha túl savanyú, mossuk át, majd a szálait vágjuk át kicsit.

2. Egy akkora serpenyőben, amelybe majd bele fog férni a tészta is, pici zsiradékon pirítsuk meg a felkarikázott kolbászt. Vegyük ki, tegyük félre. Rakjuk a helyére a felkockázott szalonnát, kevergetve pirítsuk meg, majd ezt is szedjük ki.

3. A serpenyőben maradt zsiradékra rakjuk rá a savanyú káposztát, és sűrűn megkavarva, kis lángon pároljuk meg.

4. Közben főzzük ki a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint, lobogó, forró, sós vízben. Szűrjuk le és szedjük rá a megpárolt káposztára, végül keverjük hozzá a ropogósra sütött szalonnát és a kolbászt.

Elkészítési idő: 50 perc

1 adag: 650 kcal


 

Savanyú káposztás halpörkölt

 


 

Hozzávalók (4 személyre):

150 g füstölt szalonna

500 g savanyú káposzta

3 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál őrölt pirospaprika

bors

700 g szálkamentes halfilé

3 db paradicsom

3 db paprika

zsiradék

 

Elkészítés:

1. A szalonnát vágjuk fel nagyon apró kockákra, és egy lábasban süssük ropogósra. A zsír felét rakjuk át egy másik lábasba. Az egyikbe tegyük bele a savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át hideg vízben), és időnként megkeverve pároljuk. A másik lábasban pörköltalapot készítünk. 2. Adjuk a zsírhoz a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsuk halvány zsemleszínűre. Húzzuk le a tűzről, hintsük meg az őrölt pirospaprikával, öntsünk rá kicsi vizet, és kezdjük el főzni, közben sózzuk és borsozzuk. Ha elfő a leve, ismét engedjük fel egy kis vízzel, és ezt mindaddig folytassuk, míg a hagyma meg nem puhul, és szép sűrű szaftot nem kapunk.

3. A halfilét vágjuk nagyobb kockákra vágjuk, rakjuk bele a pörköltalapba, és körülbelül öt percig együtt rotyogtassuk. Ekkor adjuk hozzá a megpárolt savanyú káposztát, jól keverjük át. Szórjuk bele feldarabolt paradicsomot és paprikát, és főzzük együtt pár percig főzzük. Köretnek nokedli illik mellé.

Elkészítési idő: 45 perc

1 adag: 350 kcal


 

Göcseji babos káposzta csülökkel

Fotó: Nemeth Andras Peter 


Hozzávalók (4 személyre):

1 kisebb, 1 kg alatti sertéscsülök (lehet füstölt is)

800 g savanyú káposzta

200 g fagyasztott fejtett bab

100 g füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

70 g sűrített paradicsom

1 db paradicsom

1 db paprika

1 evőkanál őrölt pirospaprika

bors

 

Elkészítés:

1. Ha füstölt csülköt használunk, akkor előző este áztassuk be. Másnap öntsük le róla a vizet. A nyers vagy áztatott füstölt csülköt tegyük egy nagy fazékba. Eresszünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és kis lángon főzzük addig, míg meg nem puhul. A nyers csülök főzőlevébe sót is tegyünk, a füstöltébe valószínűleg nem kell. A húst hagyjuk a levében langyosra hűlni. Utána vegyük ki, húzzuk ki a csontot, és vágjuk nagyobb kockákra a csülköt.

2. A hideg főzővíz tetejéről szedjük le a zsírt, és főzzük meg benne a babot.

3. Közben a felkockázott füstölt szalonnán pirítsuk világosra a finomra vágott vöröshagymát. Kanalazzuk rá a paradicsompürét, ismét pirítsuk egy kicsit. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával, azonnal adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, paprikát, valamint a szükség szerint átmosott, átvágott savanyú káposztát, s pároljuk puhára. Ha szükséges, akkor a csülök, illetve a bab főzővizéből öntsünk alá egy keveset. Végül forgassuk hozzá a puha babot és a kockára vágott húst. Tálaljuk friss kenyérrel tálaljuk.

Elkészítési idő: 180 perc

1 adag: 660 kcal

 

Debreceni káposztás csirke

Fotó: Nemeth Andras Peter 

Hozzávalók (4 személyre):

100 g füstölt szalonna

1 nagy csirke (vagy 1 kg csirke felsőcomb)

1 kg savanyú káposzta

4 gerezd fokhagyma

őrölt kömény

bors

100 ml száraz fehérbor

főtt krumpli a tálaláshoz

 

Elkészítés:

1. Egy nagy lábasban pirítsuk zsírjára a kockára vágott szalonnát. Tegyük rá a feldarabolt csirkét (vagy a csirkecombokat), és nagy lángon süssük körbe a húsokat.

2. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sóval, borssal. Öntsük alá a bort, rakjuk rá a szükség szerint átmosott, átvágott káposztát, fedő alatt főzzük készre.

3. Ha már puha a hús, vegyük le a fedőt, és nagy lángon süssük addig, amíg az alatta lévő folyadék el nem párolog, csak a szaftja marad (zsírjára sütjük). Köretként sós vízben főzött burgonya illik mellé.

 

Elkészítési idő: 55 perc

1 adag: 320 kcal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek