A sok zöldség fogyasztása nélkülözhetetlen, ha fogyni szeretnénk. Most kiderül, hogy érdemes elkészíteni őket annak érdekében, hogy minél több értékes vitamin- és ásványi anyag maradjon meg bennük!
A zöldségek és gyümölcsök nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez: amellett, hogy alacsony a zsír- és szénhidráttartalmuk, értékes tápanyagokban is gazdagok. A legtöbb ilyen anyag hőkezelés hatására azonban jelentősen csökken, ezért nem mindegy, hogyan készítjük el a zöldségeket. A Mindmegette.hu cikkében három szuper, egészséges lehetőséget mutatott meg, amik ráadásul alakbarátok is, mivel nincs szükség olajra, sem pedig panírra.
1. Gőz fölött párolás
A zöldségfélét tedd lyukacsos fenekű edénybe, majd egy fazékban forralj vizet, és tedd fölé a zöldséges edényt. Így a vízgőzben fog megpárolódni az étel, megtartva értékes tápanyagait, vitaminjait. Ehhez hasonló módszer az, ha a zöldséget alufóliába csomagolva egy kis víz vagy leves hozzáadásával tepsire téve a sütőben is meg lehet párolni.
2. Blansírozás
A kiválasztott zöldséget rövid időre dobd lobogva forró vízbe, majd vedd ki, és merítsd nagyon hideg vízbe. Ez a módszer remek például a paradicsom elkészítéséhez, hiszen így a héja is könnyen lejön.
3. Grillezés
Tökéletes módszer a cukkini, a padlizsán, a gomba, vagy a hagyma elkészítéséhez. Ha grillsütőben vagy sütőben történik, akkor helyezd a zöldségeket nagyjából 10-15 cm távolságra a hőforrástól, hogy szépen megpiruljanak, és közben meg is puhuljanak. Érdemes a zöldségeket előre bepácolni, fűszerezni.