Lépésről-lépésre elmagyarázzuk a termesztés folyamatát.
A legfontosabb a paradicsomtermesztés során az időzítés. Ha a legelejétől kezdjük, a magok elvetését már hamarosan meg is tehetjük. Érdemes előkészíteni mindent, és ha jól csináljuk, akkor nyáron akár már a saját termésünket fogyaszthatjuk. De lássuk, hogyan kell hozzákezdenünk a zöldségtermesztéshez.
A paradicsomültetés csínját-bínját a Mindmegette gasztroblog szedte össze. A blog beszámolója szerint a magról ültetést már márciusban megkezdhetik a növénytermesztő aspiránsok.
Először kis cserepekbe, nedves palántaföldbe vessük el a magokat, egy cserépbe kettőt tegyünk. Nem szükséges nagyon mélyre helyezni őket, elég, ha éppen takarja a magokat a föld.
A cserepeket a lakás meleg és világos pontjára helyezzük, az ablakpárkány nagyszerű választás lehet. Figyeljünk, hogy mindig nedves legyen a föld, de ne locsoljuk túl az alakuló növénykét, mert a magok könnyen rothadásnak indulhatnak. A magból kicsírázott palántakezdeményeket ezután egy cserépbe ültessük át, immár külön-külön, és még mindig tartsuk a lakásban őket. Amikor már nincs fagy (általában május környékén), áttehetjük őket végső, állandó helyükre a kertben vagy a balkonon.
Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, a palántával kezdjük a termesztés folyamatát.
Májustól a legtöbb kertészetben, sőt, néhány szupermarketben is kaphatók csinos kis paradicsompalánták. Ha ilyet vásárolunk, ügyeljünk, hogy ép növényt válasszunk. Ahogy a magról nőtt palántáknál, úgy a készen vetteknél is fontos, hogy megvárjuk, míg az időjárás kedvez a kiültetésnek, azaz nincsen fagy.
A palánták kiültetésekor (akár nevelt, akár bolti) érdemes komposztot vagy trágyát keverni a talajhoz, hogy tápanyagdúsabb legyen. A paradicsomok között hagyjunk kb. 30 centis távolságot, és ha magasra növő fajtát választottunk, szúrjunk melléjük egy karót, amin később felfuthat a növény.
A kezdő lépéseket követően – tehát miután kinőttek a palánták, és kiütettük a kertbe vagy balkonládába – is fontos, hogy figyelmet fordítsunk a növény gondozására, ha szép, érett zöldségeket szeretnénk. Szerves trágyával vagy tápoldattal segítsünk, hogy a palánták megerősödjenek. Öntözzük endszeresen, és irtsunk ki minden gyomnövényt a közelükből. A gombás megbetegedések ellen leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha a földre lógó alsó leveleket eltávolítjuk, és ügyelünk, hogy locsoláskor a leveleket ne érje víz. A nedves közegben ugyanis könnyen elszaporodnak a gombák. Természetes gombaölő szert is keverhetünk, és 1-2 hetente permetezhetjük vele a növényeket. A tejes oldat például kitűnő erre a célra.