Kasszakímélő finomságok a hónap végére.
Édesanyánknak vagy a nagymamánknak nem okozott gondot, ha hó vége volt, hiszen akkor is olyan bőséges lakomákat varázsoltak az asztalra, ami után biztosan megnyaltuk a tíz ujjunkat! A Fanny Magazin most összegyűjtötte ezeket a csodarecepteket.
Hozzávalók (4 személyre):
1. A szalonnát kockázzuk fel, majd egy lábasban süssük zsírjára, a pörcöket kanalazzuk ki egy tányérba. Közben a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk finomra. A forró szalonnazsíron pirítsuk zsemleszínűre a tarhonyát és a hagymát.
2 Hintsük meg a pirospaprikával, és keverjük el. Öntsük fel 1 l vízzel, forraljuk fel. Közben a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és adjuk a leveshez. Sózzuk meg, és főzzük addig, míg a tarhonya és a burgonya is puhára fő. Csípős zöldpaprikával tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc, Egy adag: 285 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
A galuskához:
A rántottához:
A salátához:
1. A tojást keverjük habosra a vajjal és a tejjel. Adjuk hozzá a lisztet és annyi vizet, hogy könnyen szaggatható masszát kapjunk. Sózzuk meg, gyors mozdulatokkal keverjük el. Kis adagokban, nokedliszaggatóval szaggassuk a tésztát forrásban lévő sós vízbe. Közben egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat. Amint a galuska feljön a víz színére, szűrőlapáttal emeljük ki, csepegtessük le, és tegyük át a felforrósított olajba.
2. A rántottához keverjük habosra a tojásokat, sózzuk meg. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsuk fel az olajat, öntsük bele a tojást, és néhány mozdulattal keverjük át. Amint kezd megszilárdulni, forgassuk bele a galuskát is.
3. Közben a salátaöntethez keverjük simára az ecetet a mustárral és a cukorral. Sózzuk, borsozzuk meg, keverjünk hozzá 4 ek vizet és az olívaolajat. A salátát tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Locsoljuk meg az öntettel, és tálaljuk a tojásos galuska mellé.
Elkészítési idő: 60 perc, Egy adag: 610 kcal
Hozzávalók (35 szelethez):
A tésztához:
A töltelékhez:
A tálaláshoz:
1 A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, osszuk két részre, és folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább 30 percig.
2 Közben a töltelékhez a befőtt levét szűrjük lábasba, szórjuk bele a kristálycukrot, a pudingport meg a fahéjat, és kevergetve főzzünk krémet belőle. Ha besűrűsödött, keverjük hozzá a meggyet is.
3 A pihentetett tésztát vegyük ki a hűtőből, az egyik felét lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra. Tegyük kivajazott tepsibe, és szurkáljuk meg egy villával. Kenjük rá egyenletesen a meggyes krémet. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és fedjük be vele a meggyes réteget. Ismét szurkáljuk meg. Süssük légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, szeleteljük fel, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 75 perc + hűtés, Egy szelet: 170 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
1 Szórjuk egy nagy keverőtálba a lisztet, és adjunk hozzá 1 nagy csipet sót. Tegyük a közepébe vájt mélyedésbe a tojásokat, csorgassunk bele 120 ml langyos vizet, és kézzel dolgozzuk puha, rugalmas tésztává.
2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle köröket. Tegyünk rájuk 1-1 tk átkevert lekvárt, majd hajtsuk félbe őket, és egy belisztezett villával gondosan nyomkodjuk le a széleket.
3 Főzzük ki a derelyéket forrásban lévő, sós vízben, majd szűrjük és csepegtessük le őket. Közben pirítsuk aranyszínűre a zsemlemorzsát a felforrósított olajon. Végül keverjük hozzá a porcukrot, és forgassuk meg benne a derelyéket.
Elkészítési idő: 40 perc, Egy adag: 635 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
1 A meghámozott burgonyát nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A kétféle hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. Adjuk a krumplihoz, majd sózzuk és borsozzuk meg. Dolgozzuk össze a tojással és annyi liszttel, hogy lágy, kanállal szaggatható masszát kapjunk. Néhány percig pihentessük.
2 Serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és szaggassunk a tésztából evőkanállal 6-8 cm átmérőjű lepényeket a forró olajba. Süssük közepes lángon aranybarnára mindkét oldalukat, majd szedjük konyhai papírtörlőre. Tálaljuk forrón, a tejföllel meglocsolva és a reszelt sajttal megszórva. Frissen vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
Elkészítési idő: 40 perc, Egy adag: 430 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
A tálaláshoz:
1 Egy lábasban közepes hőfokon forrósítsuk fel a vajat és az olajat, majd öntsük hozzá a még fagyott zöldborsót. Kevergetve hagyjuk kiolvadni a borsót, majd hintsük meg a szódabikarbónával és a megmosott, finomra aprított petrezselyemmel. Fedő alatt, időnként megkeverve pároljuk puhára a borsót. Ízesítsük a sóval és a cukorral.
2 Hintsük meg a liszttel, keverjük el, és kevergetve pirítsuk fél percig. Öntsük fel 750 ml vízzel és a tejszínnel. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük addig, míg a főzelék kissé besűrűsödik.
3 Közben a tálaláshoz egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. Egyenként üssük a serpenyőbe a tojásokat, és süssük addig, míg a fehérje megszilárdul. A tükörtojásokat tálaljuk a főzelékhez.
Elkészítési idő: 50 perc, Egy adag: 365 kcal