Alapos oka van annak, hogy miért érdemes ekkor kerülni ezt az ételt.
A karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb étele a hal. Ilyenkor nagyon sokan esznek halászlevet. Azonban most az orvos figyelmeztetést adott ki ezzel az étellel kapcsolatban.
Egy ideje olyan gasztronómiai mítoszok keringenek, miszerint halétel rendelése egy napra egyáltalán nem ajánlott, hacsak nem akarod, hogy hányingered legyen, vagy az éjszaka hátralevő részében a vécén ülve azon tűnődj, miért választottál halat csirke helyett. A mítosz valójában nem hazugság, és van benne némi igazság.
Dr. Darin Detwiler, Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának korábbi élelmiszerbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy ha a hét egy bizonyos napján rendelünk halat egy étteremben, az valóban növelheti az ételmérgezés kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a hét hat napján élvezheted a halételeket, de egy napon nagyobb kockázatot jelenthet ennek az ételnek a fogyasztása.
A hét azon napja, amitől Detwiler óva int, a hétfő, mégpedig azért, mert a hal ekkor már a hűtőben lehetett, vagy akkor szállították.
Ha ezen a napon rendelsz halételt, az a megbetegedés megnövekedett kockázatával jár, mivel a halpiacok jellemzően nincsenek nyitva hétvégén, így a hal, amit megeszel, akár már néhány napja is a hűtőben lehetett.
A nem friss hal kémiai elváltozásokon mehet keresztül, vagyis romlott lehet, ami befolyásolja az ízét, az illatát és a fogyaszthatóságát is
- magyarázta Dr. Darin Detwiler.
Megjegyezte azt is, hogy a romlott halaknak magas a hisztaminszintje, amely az immunrendszer által felszabadított kémiai anyag, és ez élelmiszer eredetű betegséghez, szkombroid mérgezéshez vezethet, amely az allergiaszerű reakciók mellékhatásaival jár, mint például kiütés, hasmenés, izzadás, fejfájás és hányás. A szakember nem ajánlja ilyenkor a tengeri keszeget vagy a tőkehal fogyasztását - írja a Ladbible.