Petőfi Sándor szerette a finom ételeket, de nem volt ínyenc. Az egyszerű, magyar ízvilág állt közel hozzá.
A Fanny magazin receptválogatásunkban most az ő kedvenceivel ismerkedhetnek meg.
Petőfi-leves, grízgaluskával
Hozzávalók (4 főre)
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1/4 db karfiol
4-5 ek zöldborsó
1 db tojás egész
2-3 evőkanál gríz (búzadara)
1 ek zsír vagy olaj
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 db paradicsom
1 db tv paprika
1/2 csokor petrezselyem
1 db vöröshagyma
A zöldségeket a paradicsom és a paprika kivételével hámozzuk meg, daraboljuk fel, kockázzuk fel.
A tojásból, pici sóból és a grízből készítsünk nokedlisűrűségű tésztát, majd rakjuk félre.
A vöröshagymát dinszteljük meg a zsíron, majd amikor félig megpuhult adjuk hozzá a többi darabolt zöldséget is, és dinszteljük tovább. Később a tűzről lehúzva keverjük hozzá a pirospaprikát, engedjük fel a szükséges mennyiségű vízzel és tegyük vissza főni.
Ezután rakjuk bele a paradicsomot és a paprikát, és főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak.
Amikor már puhák a zöldségek, egy kiskanállal szaggassuk bele a grízgaluskának való. Amikor a grízgaluska megfőtt, szórjuk meg petrezselyemmel, és tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 263 Kcal
Tudta-e? A költő nagyon szerette ezt az egyszerű grízgaluska levest. És a Minek nevezzelek? című verse után, ő szabadon variálta a zöldségeket.
Töltött tojás Petőfi módra
Hozzávalók (4 főre):
1/2 db zsemle
1 dl tej
9 db tojás
3 ek vaj
1 csipet fehér bors
1 csipet só
1 csokor petrezselyem
pirospaprika
Elkészítés:
1. A zsemlét tépkedjük apróra, majd áztassuk a tejbe 1 óra hosszat. Közben 8 db tojást főzzünk keményre, majd várjuk meg, míg kihűlnek.
2. A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, vágjuk félbe, a sárgájukat szedjük ki egy tálba és törjük össze villával. Adjunk hozzá 1 ek. puha vajat, sózzuk, borsozzuk meg.
3. Adjuk hozzá a kissé kinyomkodott zsemlét és a finomra aprított petrezselymet, majd dolgozzuk össze az egészet a maradék nyers tojással.
4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A 16 fél főtt tojást tegyük egy tűzálló tálba, a belsejüket töltsük meg a masszával. Végül locsoljuk meg a felolvasztott maradék vajjal.
5. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre. Tálaljuk pirospaprikával megszórva.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 403 Kcal
Tudta-e? Nagyon szerette a tojást, kedvence a töltött változat volt, de a Pilvaxban szívesen fogyasztott bevert tojást egy két deci szürkebarát kíséretében.
A költő kedvenc gulyása
Hozzávalók (4 főre):
50 g mangalica zsír
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
csemege fűszerpaprika
1 tk őrölt kömény
2 db paradicsom
2 db g paprika
600 g marhapofa
1 tk só
bors
1 db zellergumó
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
200 g burgonya
100 g csipetke tészta
csípős paprika ízlés szerint
Elkészítés:
1. Egy fazékban forrósítsuk fel a zsírt és pirítsuk rajta üvegesre a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát.
2. Húzzuk le a tűzhelyről, keverjük el benne a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd adjuk hozzá a paradicsomot, és mérsékelt lángon pirítsuk tovább.
3. Adjuk hozzá a kockázott paprikát, majd a felkockázott húst, pirítsuk néhány percig, aztán öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Főzzük lassú tűzön kb. 1 órát, azután rakjuk bele a kockázott zellert, a répát és a fehérrépát.
4. Miután főztük még negyed órát rakjuk bele a kockázott burgonyát, és főzzük addig alacsony lángon, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Kifőzött csipetkével tálaljuk.
Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 626 Kcal
Tudta-e? Annyira szerette a gulyást, hogy szívesen kanalazta reggelire is, ha előző napról megmaradt egy adag.
Székelykáposzta
Hozzávalók (4 főre):
1 kg sertéscomb felkockázva
10 dkg füstölt, húsos szalonna
1,5 kg savanyú káposzta
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db t. v. paprika
1 db paradicsom
2-3 db babérlevél
2 tk őrölt kömény
1 ek pirospaprika
2 tk sertészsír
só
bors
Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit kockázzuk fel, utóbbit pedig vágjuk apróra. A paprikát és a paradicsomot aprítsuk fel, a szalonnát és a sertéscombot vágjuk kockákra, a káposztát pedig savanyúságtól függően mossuk át.
2. Egy nagyobb fazékban hevítsük fel a zsiradékot, erre rakjuk a felkockázott szalonnát. Ha már kiengedte egy kicsit a zsírját, adjuk hozzá a felaprított hagymát és a felkockázott sertéscombot. Sózzuk borsozzuk, dinszteljük 5-10 percen keresztül, aztán jöhet a paprika, majd néhány percre rá a paradicsom is.
3. Fűszerezzük pirospaprikával és köménnyel, azután adjuk hozzá a babérleveleket, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzzük lefedve 40 percig a pörköltalapot.
4. Ha elkészült a pörköltalap,tegyük bele a lecsöpögtetett savanyú káposztát, majd adjunk annyi vizet hozzá, amennyi éppen ellepi. Kóstolás után fűszerezzük szükség szerint.
5. Végül lefedve főzzük addig lassú tűzön (30-40 perc), amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha elkészült, tálaljuk még melegen, tejföllel és friss kenyérrel.
Elkészítési idő:
Egy adag: 313 Kcal
Tudta-e? A költő, barátjáról Székely Józsefről nevezte el az ételt, amikor azt ketten egy véletlen folytán megalkották. Egy vendéglős nem tudott már csak pörkölttel és savanyúkáposzta-főzelékkel szolgálni. E kettőt Petőfi és Székely összefőzette és így született a mai székelykáposzta elődje.
Túrós tészta, házi tésztából
Hozzávalók (4 főre)
A tésztához:
200 g liszt
4 db tojássárgája
1 db egész tojás
20 ml olaj
só
A feltéthez:
200 g túró
200 g tejföl
porcukor
Elkészítés:
1. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit: a lisztet, a tojássárgájákat, az egész tojást és az olajat. Ha egynemű lesz a tészta, vágjuk három darabra. Az egyik tésztagombócot lapítsuk ki, majd lisztezzük be a tésztát és a tésztanyújtó gépet is.
2. A tésztadarabot kezdjük el nyújtógéppel nyújtani. Állítsunk a gép vastagságán, és nyújtsuk egyre vékonyabbra a tésztát. Amikor a tésztát 1 mm vastagságúra kinyújtottuk, akkor ízlés szerinti darabokra szeljük fel egy pizzavágóval. A többi tésztadarabbal is ugyanígy járjunk el.
3. Ezután forraljunk vizet egy fazékban, tegyük bele a sót, és főzzük ki benne a tésztát. Szűrjük le, majd szedjük tányérba és tegyük rá a túrót és a tejfölt.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 293 Kcal
Tudta-e? A túrós tésztát nagyon szerette, erről árulkodik a barátjának, írt levele. „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.”
Kredit:
fotó: mindmegette.hu