Forradalmi ételek

Neki köszönhetjük a székelykáposztát! Íme Petőfi kedvencei

Létrehozva: 2024.03.15.

Petőfi Sándor szerette a finom ételeket, de nem volt ínyenc. Az egyszerű, magyar ízvilág állt közel hozzá.

A Fanny magazin receptválogatásunkban most az ő kedvenceivel ismerkedhetnek meg.
 

Petőfi-leves, grízgaluskával

 

Hozzávalók (4 főre)

2 db sárgarépa

2 db fehérrépa

1 db karalábé

1/4 db karfiol

4-5 ek zöldborsó

1 db tojás egész

2-3 evőkanál gríz (búzadara)

1 ek zsír vagy olaj

1 mokkáskanál őrölt pirospaprika

1 db paradicsom

1 db tv paprika

1/2 csokor petrezselyem

1 db vöröshagyma


 

A zöldségeket a paradicsom és a paprika kivételével hámozzuk meg, daraboljuk fel, kockázzuk fel.

A tojásból, pici sóból és a grízből készítsünk nokedlisűrűségű tésztát, majd rakjuk félre.

A vöröshagymát dinszteljük meg a zsíron, majd amikor félig megpuhult adjuk hozzá a többi darabolt zöldséget is, és dinszteljük tovább. Később a tűzről lehúzva keverjük hozzá a pirospaprikát, engedjük fel a szükséges mennyiségű vízzel és tegyük vissza főni. 

Ezután rakjuk bele a paradicsomot és a paprikát, és főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak.

Amikor már puhák a zöldségek, egy kiskanállal szaggassuk bele a grízgaluskának való. Amikor a grízgaluska megfőtt, szórjuk meg petrezselyemmel, és tálaljuk.


 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 263 Kcal
 

Tudta-e? A költő nagyon szerette ezt az egyszerű grízgaluska levest. És a Minek nevezzelek? című verse után, ő szabadon variálta a zöldségeket.


 

Töltött tojás Petőfi módra

 

Hozzávalók (4 főre):

1/2 db zsemle

1 dl tej

9 db tojás

3 ek vaj

1 csipet fehér bors

1 csipet só

1 csokor petrezselyem

pirospaprika


 

Elkészítés:

1. A zsemlét tépkedjük apróra, majd áztassuk a tejbe 1 óra hosszat. Közben 8 db tojást főzzünk keményre, majd várjuk meg, míg kihűlnek.

2. A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, vágjuk félbe, a sárgájukat szedjük ki egy tálba és törjük össze villával. Adjunk hozzá 1 ek. puha vajat, sózzuk, borsozzuk meg. 

3. Adjuk hozzá a kissé kinyomkodott zsemlét és a finomra aprított petrezselymet, majd dolgozzuk össze az egészet a maradék nyers tojással.

4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A 16 fél főtt tojást tegyük egy tűzálló tálba, a belsejüket töltsük meg a masszával. Végül locsoljuk meg a felolvasztott maradék vajjal.

5. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre. Tálaljuk pirospaprikával megszórva.


 

Elkészítési idő: 90 perc

Egy adag: 403 Kcal
 

Tudta-e? Nagyon szerette a tojást, kedvence a töltött változat volt, de a Pilvaxban szívesen fogyasztott bevert tojást egy két deci szürkebarát kíséretében.


 

A költő kedvenc gulyása 
 

Hozzávalók (4 főre):

50 g mangalica zsír

2 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

csemege fűszerpaprika

1 tk őrölt kömény

2 db paradicsom

2 db g paprika

600 g marhapofa

1 tk só

bors

1 db zellergumó

3 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

200 g burgonya

100 g csipetke tészta

csípős paprika ízlés szerint


 

Elkészítés:

1. Egy fazékban forrósítsuk fel a zsírt és pirítsuk rajta üvegesre a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát.

2. Húzzuk le a tűzhelyről, keverjük el benne a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd adjuk hozzá a paradicsomot, és mérsékelt lángon pirítsuk tovább. 

3. Adjuk hozzá a kockázott paprikát, majd a felkockázott húst, pirítsuk néhány percig, aztán öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Főzzük lassú tűzön kb. 1 órát, azután rakjuk bele a kockázott zellert, a répát és a fehérrépát.

4. Miután főztük még negyed órát rakjuk bele a kockázott burgonyát, és főzzük addig alacsony lángon, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Kifőzött csipetkével tálaljuk.


 

Elkészítési idő: 120 perc

Egy adag: 626 Kcal 
 

Tudta-e? Annyira szerette a gulyást, hogy szívesen kanalazta reggelire is, ha előző napról megmaradt egy adag.


 


 

Székelykáposzta

 

Hozzávalók (4 főre):

1 kg sertéscomb felkockázva

10 dkg füstölt, húsos szalonna

1,5 kg savanyú káposzta 

1 fej hagyma 

2-3 gerezd fokhagyma 

1 db t. v. paprika 

1 db paradicsom 

2-3 db babérlevél 

2 tk őrölt kömény 

1 ek pirospaprika 

2 tk sertészsír  

bors 


 

Elkészítés:

1. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit kockázzuk fel, utóbbit pedig vágjuk apróra. A paprikát és a paradicsomot aprítsuk fel, a szalonnát és a sertéscombot vágjuk kockákra, a káposztát pedig savanyúságtól függően mossuk át.

2. Egy nagyobb fazékban hevítsük fel a zsiradékot, erre rakjuk a felkockázott szalonnát. Ha már kiengedte egy kicsit a zsírját, adjuk hozzá a felaprított hagymát és a felkockázott sertéscombot. Sózzuk borsozzuk, dinszteljük 5-10 percen keresztül, aztán jöhet a paprika, majd néhány percre rá a paradicsom is.

3. Fűszerezzük pirospaprikával és köménnyel, azután adjuk hozzá a babérleveleket, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzzük lefedve 40 percig a pörköltalapot.

4. Ha elkészült a pörköltalap,tegyük bele a lecsöpögtetett savanyú káposztát, majd adjunk annyi vizet hozzá, amennyi éppen ellepi. Kóstolás után fűszerezzük szükség szerint.

5. Végül lefedve főzzük addig lassú tűzön (30-40 perc), amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha elkészült, tálaljuk még melegen, tejföllel és friss kenyérrel.

Elkészítési idő:
Egy adag: 313 Kcal 
 

Tudta-e? A költő, barátjáról Székely Józsefről nevezte el az ételt, amikor azt ketten egy véletlen folytán megalkották. Egy vendéglős nem tudott már csak pörkölttel és savanyúkáposzta-főzelékkel szolgálni. E kettőt Petőfi és Székely összefőzette és így született a mai székelykáposzta elődje.


 

Túrós tészta, házi tésztából
 

Hozzávalók (4 főre)

A tésztához:

200 g liszt

4 db tojássárgája

1 db egész tojás

20 ml olaj

A feltéthez:

200 g túró

200 g tejföl

porcukor


 

Elkészítés:

1. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit: a lisztet, a tojássárgájákat, az egész tojást és az olajat. Ha egynemű lesz a tészta, vágjuk három darabra. Az egyik tésztagombócot lapítsuk ki, majd lisztezzük be a tésztát és a tésztanyújtó gépet is.

2. A tésztadarabot kezdjük el nyújtógéppel nyújtani. Állítsunk a gép vastagságán, és nyújtsuk egyre vékonyabbra a tésztát. Amikor a tésztát 1 mm vastagságúra kinyújtottuk, akkor ízlés szerinti darabokra szeljük fel egy pizzavágóval. A többi tésztadarabbal is ugyanígy járjunk el.

3. Ezután forraljunk vizet egy fazékban, tegyük bele a sót, és főzzük ki benne a tésztát. Szűrjük le, majd szedjük tányérba és tegyük rá a túrót és a tejfölt.

Elkészítési idő: 25 perc

Egy adag: 293 Kcal 
 

Tudta-e? A túrós tésztát nagyon szerette, erről árulkodik a barátjának, írt levele. „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” 


 

Kredit:

fotó: mindmegette.hu 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek