Készítsünk leveskockát házilag! Neked is sikerülni fog!
Sokan szívesen ízesítenek leveskockával, hiszen gyorsan kellemes ízt kölcsönöz az ételnek. Megmutatjuk, hogyan készíthetjük el házilag, így pontosan olyan ízt kaphatunk, amilyenre vágyunk.
A leveskocka igen népszerű, de a készen kapható változatok gyakran adalékanyagokat is tartalmaznak. Ha házilag készítjük el, akkor természetes összetevők kerülhetnek az ételbe! Első lépésként válogassunk össze olyan zöldségeket, amelyeket az elkészíteni kívánt leveshez használni szeretnénk!
A leveskockához ízlésünknek megfelelően használhatunk vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, zöldpaprikát, de akár kelkáposztát is.
A fűszerezéshez elegendő lehet só és bors, de tehetünk a kockába szárított kakukkfüvet, majoránnát vagy petrezselymet is.
Miután kiválogattuk a zöldségeket, mossuk és pucoljuk meg azokat! Használjunk olyan arányokat, ami az ízlésünknek megfelelő! Ezután vágjuk fel az összetevőket apró darabokra, de a legegyszerűbb, ha zöldségaprítót használunk!
Öntsünk olajat egy lábasba, melegítsük fel és kezdjük el rajta dinsztelni a zöldségeket! Ilyenkor megszórhatjuk azokat sóval, borssal vagy az általunk választott fűszerekkel.
Ha túl kevés az olaj, rakhatunk még hozzá. Ezt követően öntsük fel vízzel a zöldségeket és hagyjuk párolódni közel fél óráig. Az idő az összetevőktől és a mennyiségtől függően változhat. Időnkét kevergessük meg és ellenőrizzük a zöldségek állagát!
Ha kész vagyunk, hagyjuk hűlni a zöldségeket! Amennyiben túl darabosnak találjuk, botmixerrel pürésítsük! Ezután nincs más dolgunk, mint külön adagokban eltenni! Ehhez több megoldás közül választhatunk.
A legegyszerűbb megoldás, ha jégkockatartót használunk. Porciózzuk ki a zöldséget, majd tegyük a fagyasztóba!
Egy másik megoldás, hogy egy tepsire sütőpapírt helyezünk és azon oszlatjuk el a pürét. Ezt követően tegyünk még egy sütőpapírt és egy tepsit a tetejére, majd rakjuk néhány órára a mélyhűtőbe! Miután megdermedt, késsel vágjunk kockákat a masszából és tegyük a hűtőbe azokat!
Ha erre nincs lehetőségünk, használhatunk uzsonnás zacskót is! Oszlassuk el benne a masszát, ügyelve rá, hogy elég vastag legyen, majd tegyük a mélyhűtőbe! Később éles késsel vágjuk kockákra vagy törjünk belőle!
Szöveg: Balatoni Kitti - FANNY