Egészséges táplálkozás

7 szuperétel, amelyekből rendszeresen kellene fogyasztanod az egészség megőrzése érdekében!

H. A.

Létrehozva: 2024.04.23.

Ezek az élelmiszerek csökkenhetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Ha az egészséges táplálkozásról van szó, sokan követnek bizonyos szabályokat, vagy listákat. Duane Mellor dietetikus úgy véli, az egészséges táplálkozás egyik kulcsa a változatosságban rejlik, ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy bizonyos élelmicsoportokból rendszeresen magunkhoz vegyünk valamennyit. Íme, az a hét szuperétel, amelyekből a dietetikus és Dr. Pamela Mason táplálkozási szakember szerint is érdemes heti, vagy éppen napi rendszerességgel fogyasztani!

egészség, zöldség, táplálkozás, egészséges táplálkozás, fogyás, diéta
Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash.com

1. Zöldségek

 

Próbálj két-három különböző típusú leveles zöldséget fogyasztani, variáld a salátát és a gyökérzöldségeket, hogy különböző rostforrásokhoz és fitonutriensekhez juss hozzá!

- tanácsolta a dietetikus, aki szerint a zöldségfogyasztáskor érdemes több fajtát is magunkhoz venni.

Dr. Mason továbbá azt javasolta, hogy étkezés közben és a nassolás során is együnk megfelelő mennyiségű zöldséget. Érdemes ügyelni arra is, hogy minél többféle színű zöldséget fogyasszunk.

A sokféle szín a polifenolok szélesebb választékát jelenti

- magyarázta el Dr. Mellor.

 

2. Csirke, pulyka és hal

Dr. Mason szerint arra kell törekednünk, hogy mindennap együnk valamilyen sovány fehérjét, a növekedés és a fejlődés, valamint az izomtömeg fenntartása érdekében. Ez lehet bármi, a csirkétől, a pulykától, a haltól és a sovány vörös hústól kezdve a babig és hüvelyesekig.

 

3. Lencse, borsó és bab 

Dr. Mellor azt tanácsolta, hogy próbáljunk naponta hüvelyeseket fogyasztani, melynek során variáljuk a lencsét, a borsót és a babot.

Ez is segít a rostoknak egészségesen tartani a bélmikrobiómát 

 - mondta a dietetikus.

 

4. Alma, bogyós gyümölcsök és narancs

Dr. Mason szerint fontos, hogy mindennap fogyasszunk valamilyen gyümölcsöt a rosttartalom, valamint a vitaminok, az ásványi anyagok és fitonutriens tartalom miatt.

Dr. Mellor hozzátette, hogy az elfogyasztott gyümölcsök kiválasztása során is fontos a változatosság.

Kezdd három különböző típussal, és ezzel dolgozz tovább. Az alma nagyszerű, de a bogyós gyümölcsök és a narancs is kiváló. 

Dr. Mason szerint érdemes lenne továbbá naponta áfonyát, málnát, epret, friss vagy fagyasztott vegyes bogyókat ennünk. 

A bogyós gyümölcsök fogyasztása segít elérni a naponta javasolt vitamin-, ásványianyag- és rostbevitelt, és olyan fitonutrienseket is tartalmaznak, mint az antocianinok és a flavonoidok, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

- magyarázta el.

5. Zab, árpa és teljes kiőrlésű gabonák 

A napi rostbevitel nagyon fontos, amit zab vagy árpa fogyasztásával érhetünk el. Mindkettő béta-glükánt tartalmaz, amely segít a koleszterinszint csökkentésében

– mondta Dr. Mellor.

Dr. Mason a zabon kívül a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztását is javasolta, annak rosttartalma miatt. 

A zab oldható rostot tartalmaz, ami hosszabb ideig fenntartja a jóllakottságot érzetét, míg a teljes kiőrlésű kenyér nagyobb arányban tartalmaz oldhatatlan rostokat, amelyek puhán tartják a székletet. A rosttartalom növelésének számtalan előnye van, beleértve a súlycsökkenést, a bélrendszer egészségét és a cukorbetegség kockázatának csökkentését

- magyarázta el Dr. Mason.

 

6. Dió

A dió a rost és az egészséges zsírok forrása: kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik hetente öt, vagy több adagot fogyasztanak, alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknál, akik havonta egy adagnál kevesebb diót fogyasztanak

- jelentette ki Dr. Mason.

Arra viszont ügyelni kell, hogy a dió ne legyen sózott vagy édesített, és egyszerre egy maréknál többet ne fogyasszunk belőle.

 

7. Lazac, szardínia és makréla 

Végül, de nem utolsósorban, Dr. Mason szerint érdemes minden héten egy adag olajos halat is fogyasztani, mint amilyen például a lazac, a szardínia vagy a makréla.

Az olajos hal az omega-3 zsírsavak forrása, amelyek fontos a szív és az agy egészségének megőrzésében

- mondta el Dr. Mason.

(Via)


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek