Az első tavaszi tulipánok pompás díszei a kertünknek. Sipos József növényorvos elárulta, hogyan gondozzuk őket, hogy jövőre is gazdag virágzásban legyen részünk.
Ha egészséges és szépen virágzó tulipánokat szeretnénk, fontos, hogy tavasszal is gondoskodjunk róluk. Amikor már a hajtások 3-4 centiméterre kibújtak a földből, adjunk alacsony nitrogéntartalmú trágyát vagy tápoldatot a növényeknek.
Míg ősszel és télen csak ritkán van szükség öntözésre, addig a virágzáskor érdemes többször locsolni. Legyünk óvatosak, mert a
pangó víz a hagymák rothadásához vezethet. Ha a virágok cserépben vannak, virágzás után tegyük újra hűvösebb helyre, mert a melegben hamarabb elnyílnak.
Örök kérdés, hogy le kell-e törni az elhervadt virágokat a tulipánról. Mindenképpen, amire azért van szükség, mert miután a tulipán elvirágzott, a megtermékenyült magházban magok képződnek, és ezek beérlelése sok tápanyagot von el a hagymától. Fontos, hogy az elnyílt virágokat közvetlenül a virág alatt törjük le.
Hervadás után hagyjuk még a szárat és a leveleket a növényen, mivel ezekből még sok tápanyag vándorol vissza a hagymába. Amikor már azt látjuk, hogy minden része száraz a növénynek, nyugodtan levághatjuk a szárat és a leveleket is, hiszen elegendő tápanyagot raktározott a következő tavaszi virágzáshoz.
Sok helyen olvashatjuk, hogy a tulipánok hagymáit minden évben fel kell szedni. A kisebb méretű, kis virágú tulipánok hagymáit elég három-négyévente felszedni a földből, mivel ezek képesek megújulni a sarjhagymáikról. A nagyobb kerti tulipánok azonban érzékenyebbek lehetnek a különböző betegségekre, ezért ezeket évente fel kell szednünk. Ha ezt elmulasztjuk, minden évben kisebb termetű és virágú példányok fejlődnek.
A hagymákat csak akkor szedjük fel, amikor a levelek teljesen elszáradtak. Ha túl korán ássuk ki, gyengébb lesz a hagyma, és a jövő évi virágzás is csorbulhat. Ezt érdemes száraz időben végezni: egy ásó vagy kerti villa segítségével óvatosan lazítsuk fel a talajt, figyelve arra, hogy ne sérüljenek meg a hagymák. Ezt követően óvatosan emeljük ki a földből.
Válogassuk ki a hagymákat: a fertőzötteket és sérülteket dobjuk ki vagy égessük el, az egészségeseket tisztítsuk meg a földtől és a könnyen leváló pikkelylevelektől. Ne távolítsuk el a zöldes leveleket, mivel ezek a hagymák tápanyag-raktárai a következő évre.
Mielőtt pihenni küldjük a hagymákat, érdemes elvégezni a csávázást, azaz a fertőtlenítést. Ehhez keverjünk össze 10 liter vízben 3 dkg gombaölő port, majd a hagymákat egy hálóba téve áztassuk őket ebben legalább fél óráig. Ezután kiterítve hagyjuk pár napig félárnyékos helyen, hogy teljesen megszikkadjanak. A csávázást ismételjük meg a kiültetés előtt.
A felszedett hagymákat a kiültetésig tároljuk száraz, hűvös és sötét helyen, például egy garázsban vagy pincében. A legjobb, ha egy kartondobozban vagy ládában rétegezve tartjuk, így biztosíthatjuk számukra a megfelelő szellőzést. Ügyeljünk arra, hogy még az őszi talajmenti fagyok beállta előtt, októberig ültessük el őket - foglalta össze a Fanny magazin.