finomság

Indul a spárgaszezon - mutatjuk a legzamatosabb recepteket

Létrehozva: 2024.04.28.

Ezen ételek után mind a 10 ujjadat megnyalod.

Már áprilisban is hozzájuthatunk olyan friss idényzöldséghez, mint a spárga, ami az egyik legváltozatosabban elkészíthető tavaszi alapanyag. A Fanny Magazin remek recepteket gyűjtött össze, ami minden olvasónknak kedvezni fog. 

1. Tavaszi zöldségragu, spárgával és retekkel 

Hozzávalók (4 főre):

  • 300 g fehér spárga
  • 300 g zöld spárga
  • 1 nagy csokor hónapos retek
  • 1 kis doboz konzerv kukorica
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 1-2 ek. citromlé
  • zsiradék

Elkészítés:

1. A kétféle spárgát tisztítsuk meg. Mindkettőről törjük le az alsó, fás részt. A fehér spárga szárát zöldséghámozóval vékonyan hántsuk le, végül mindkét felét vágjuk fel kétcentis darabokra.

2. A retket is tisztítsuk meg, aprítsuk fel. Hámozzuk meg a vöröshagymát, és vágjuk nagyobb kockára. Dinszteljük meg kevés zsiradékon, majd dobjuk rá a spárgát és a retket, kicsit sózzuk, és pároljuk együtt. Ha már kész, keverjük hozzá a leszűrt kukoricát is. Ízesítsük sóval, összevágott petrezselyem zöldjével és egy kis citromlével, jól forrósítsuk össze.

Elkészítési idő: 30 perc, 1 adag: 130 kcal


 

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


2. Ricottás-spárgás tortilla, lila hagymával

Hozzávalók (4 főre):

  • 500 g zöld spárga
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. cukor
  • olívaolaj
  • bors
  • 8 kicsi tortilla
  • 400 ml tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 400 g ricotta
  • 2 közepes lila hagyma

1. A spárgát tisztítsuk meg, majd vágjuk kétcentis darabokra. Forraljunk sós vizet, szórjuk bele a szódabikarbónát, a cukrot, és két percre dobjuk bele a feldarabolt zöldséget. Utána rögtön szűrjük le, csöpögtessük le.

2. Egy serpenyőben forrósítsunk egy-két evőkanál olívaolajat, forgassuk át benne az előfőzött spárgát. Keverjük össze a tejfölt a zúzott fokhagymával, majd ízesítsük sóval és frissen tört borssal.

3. A tortillalapokat száraz serpenyőben forrósítsuk meg. Kenjük meg az ízesített tejföllel, morzsoljuk rá a ricottát. Osszuk el rajta a spárgát, szórjuk rá a félkarikára vágott lila hagymát. Hajtsuk félbe, és azonnal kínáljuk.

Elkészítési idő: 25 perc, 1 adag: 250 kcal


 

3. Csirkemell, sajtos spárgával sütve

Hozzávalók (2 főre):

  • 300 g csirkemellfilé
  • 100 g szeletelt cheddar sajt
  • 100 g szeletelt bacon és/vagy sonka
  • 250 g spárga
  • zsiradék
  • fél kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. cukor
  • bors

Elkészítés:

1. A csirkemellet vágjuk hosszúkás, vékony szeletekre. Hintsük meg őrölt fekete borssal. Egy serpenyőben forrósítsunk egy evőkanál zsiradékot, tegyük bele a fűszerezett csirkehúst, és süssük szép pirosra, ha kész, sózzuk meg.

2. A spárgát tisztítsuk meg. Forraljunk sós, cukros, szódabikarbónás vizet, pár perc alatt főzzük roppanósra benne a sípokat. Szedjük ki, csöpögtessük le, rakjuk át papírtörlőre szikkadni.

3. Egy szelet sajtra fektessünk rá három szál előfőzött spárgát, erre tegyünk egy csík sült csirkét. Tekerjük fel. Nem baj, ha esetleg eltörik a sajt. Ez a csomagot csavarjuk egy-egy szelet sonkába vagy baconbe.

4. Fektessük bele egy kis tepsibe (ha bacont használtunk, ki sem kell zsírozni előtte, mert elég zsiradék jön majd ki belőle). Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük össze, akkor jó, ha a bacon kicsit megpirul, a sajt pedig jól megolvad (de még nem ég meg).

Elkészítési idő: 50 perc, 1 adag: 450 kcal


 

4. Tejszínes-spárgás masnitészta

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 kk. cukor
  • fél kk. szódabikarbóna
  • 500 g zöld spárga
  • 1 közepes vöröshagyma
  • zsiradék (lehet vaj is)
  • 2-3 szál angol zeller
  • bors
  • 1 közepes sárgarépa
  • 200 ml tejszín
  • 2 ek. reszelt parmezán
  • 400 g masnitészta
  • reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

1. Forraljunk vizet egy teáskanál sóval, egy kávéskanál cukorral és fél kávéskanál szódabikarbónával. Dobjuk bele a megtisztított, kétcentis darabokra vágott spárgát, és pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le.

2. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd szeleteljük fel. Egy-két evőkanál zsiradékot forrósítsunk egy akkora serpenyőben, amelyben majd a tészta is el fog férni. A hagymát süssük üvegesre, adjuk hozzá feldarabolt angol zellert, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

3. Szórjuk bele a meghámozott, vékony csíkokra vágott sárgarépát is, és pároljuk együtt időnként megkeverve. Ha már majdnem kész, forgassuk bele a leszűrt spárgát, öntsük rá a tejszínt, keverjük bele a parmezánt, és jól forrósítsuk össze. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk és borsozzuk.

4. A tésztát főzzük ki, szűrjük le, és fordítsuk bele a zöldséges mártásba, jól keverjük át, és tálaljuk azonnal tálaljuk. A kiszedett forró tésztára még egy kis sajtot reszelhetünk.

Elkészítés idő: 40 perc, 1 adag: 460 kcal


 

 

5. Halpörkölt spárgával

Hozzávalók (2 főre):

  • 600 g vegyes halfilé (ponty, fogas, harcsa stb.)
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 100 g vaj
  • halalaplé (vagy víz)
  • 250 g fehér vagy zöld spárga
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • őrölt pirospaprika
  • bors

Elkészítés:

1. A felkockázott halat finoman sózzuk be, és hagyjuk állni, amíg elkészítjük a pörköltalapot.

2. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra, majd pároljuk üvegesre a vajon. Sózzuk meg, öntsünk rá egy kis halalaplevet (vagy vizet), és főzzük szét a hagymát, ha kell, ezt többször ismételjük.

3. Közben a spárgát tisztítsuk meg, törjük le a fás végeket. A zöldet már csak darabolni kell, a fehéret a rügyig vékonyan hámozzuk meg.

4. Ha a hagyma már teljesen szétfőtt, akkor adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és paradicsomot, hintsük meg egy kevés őrölt pirospaprikával. Dobjuk rá a felkockázott halat és a feldarabolt spárgát, főzzük együtt körülbelül 10-15 percig, míg a zöldség roppanósra nem puhul. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Kínáljuk főtt tésztával.

Elkészítési idő: 40 perc , 1 adag: 340 kcal

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek