Édes szerelem

Megszereztük a legnagyobb magyar írók múzsáinak sütireceptjeit. Íme!

Bors

Létrehozva: 2024.04.13.

Nagy íróink a főételek mellett engedtek a desszertek csábításának és mivel abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy feleségeik voltak a konyhaművészet koronázatlan királynői, így otthonuk kényelmében élvezhették a finomságokat.

Hallotta? Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona igazi gasztronómus volt, akinek szakácskönyve számos kiadást megélt. És bár a férje nem volt az ételek szerelmese, a felesége által készített süteményeket szívesen fogyasztotta, például a málnás pitét. 

Walleshausen Ilona

1. Málnás pite 

Hozzávalók (12 főre):

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 3 ek. porcukor
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 db tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg habtejszín
  • 2 ek. cukor
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 db reszelt héja
  • 5 ek. eperlekvár
  • 15 dkg málna
Homemade,Traditional,Sweet,Raspberry,Tart,Pie,With,Cream,And,Mint
Fotó: GreenArt / shutterstock

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, hozzáadunk egy kevés vizet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát folpakba tekerjük, és másfél órára a hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta pihen, a tejszínt kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, majd hozzákeverjük a citromhéjat és a mascarponét. A krémet a hűtőszekrénybe tesszük.

A tésztát kinyújtjuk, és tortaformába rakjuk. Villával megszurkáljuk, és a tetejét is befedjük sütőpapírral. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd levesszük róla a papírt, és további 5 percig sütjük még.

A kihűlt tesztalapot kivesszük a formából, megkenjük a tetejét lekvárral, majd egyenletesen elosztjuk rajta a krémet. A málnaszemekkel díszítjük.

Elkészítés: 60 perc

1 adag: 328 kcal

F. Nagy Angéla

Hallotta? Örkény István második felesége, F. Nagy Angéla receptjein és szakácskönyvein, generációk nőttek fel. A konyharovatokat forradalmasító Angéla későbbi férje, a szovjet fogolytáborban sok más fantasztikus étel mellett, a mákos gubáról álmodozott társaival. Hazatérte után két évvel miután megházasodtak, az ínyenc írónak szerelme mellett biztos, hogy megadatott, hogy egykori álma, valósággá váljon.

2. Mákos guba

Hozzávalók (6 főre):

  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 9 db szikkadt kifli
  • porcukor
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Elkészítés:

A mákos guba elkészítéséhez a tejet melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az alaposan megmosott és letörölgetett citrom lereszelt héját. Összefőzzük, majd levesszük a tűzről.

Kimérjük a mákot és a porcukrot, és alaposan összekeverjük.

A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd egy sütőedényben elkezdjük a rétegezést. Leteszünk egy sor kiflikarikát, alaposan meglocsoljuk a vaníliás tejet, majd megszórjuk a cukros mákkal.

A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók, majd185 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Készíthetünk hozzá a vaníliasodót is.

Elkészítés: 30 perc

1 adag: 230 kcal

Laborfalvi Róza

Hallotta? Jókai Mór első felesége Laborfalvi Róza a színháztörténet egyik legnagyobb alakja. Hiába volt szakácsnőjük, a tehetséges színésznő rendszeresen főzött és felügyelte a konyhát. Nem is akárhogy! A tehetséges háziasszony törekedett rá, hogy mindig a legjobb alapanyagokból dolgozzon és sorra készítse férje kedvenceit. Például a korai nevén dorongos fánkként emlegetett kürtös kalácsot.

3. Házi kürtöskalács, sütőben 

Hozzávalók (6 főre):

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 egész tojás
  • 2.5 dl tej
  • 2 ek. Kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • olaj
  • őrölt fahéj
  • kristálycukor
A,Fresh,And,Tasty,Kurtoskalacs
Fotó: Dar1930 / shutterstock

Elkészítés:

A lisztbe beleszitáljuk az élesztőt. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a plusz tojássárgájákat, majd a tejet kézmelegre fellangyosítjuk és így csurgatjuk a keverékhez, majd hozzáadjuk a kristálycukrot. Alaposan összedolgozzuk – ha van robotgépünk dagasztó karral, most lehet nagy segítségünkre. Amikor már olyan ruganyos a tészta, hogy az kezd elválni az edény falától akkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és tovább dagasztunk, amíg a vajat teljesen összedolgozzuk a tésztával.

Ezután tiszta textillel lefedve meleg helyen kelesztjük minimum 1 órát. Amikor már kb. a duplájára dagadt, lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából fél cm vastagságúra, majd késsel 2 cm széles csíkokat vágunk. A fém dobozokat becsomagoljuk alufóliába, majd a felületét enyhén megkenjük olajjal.

A tészta csíkokat szorosan a dobozra tekerjük, úgy, hogy kicsit minden csík fedésben legyen. A felületét is megkenjük kevés olajjal és hempergessük fahéjas kristálycukorba.

A fém dobozokat egy sütőpapírral bélelt tálvára tesszük és175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. A dobozokon kb. 3-4 percenként90 fokot fordítunk – így biztosan minden oldalán egyenletesen sül meg. Maximum 15 perc sütésre van szüksége a tésztának, mivel vékony, könnyen átsül, aranybarna lesz. A formáról könnyű szerrel lecsúszik majd a friss kalács.

Elkészítés: 90 perc

1 adag: 280 kcal

Mauks Ilona

Hallotta? Mikszáth Kálmán felesége, Mauks Ilona a családi tűzhely méltó őrzőjeként, néhány hét leforgása alatt gyógyította ki otthon főzött ételeivel, a vendéglői koszthoz szokott férjét a gyomorhurutból. Mikszáth sok más étel mellett rajongott a rétesért. Szerinte: „A rétes a magyar koronán az ékkő. Ezt csak mi tudjuk, a mi asszonyaink értik a módját.” 

4. Túrós csoda

Hozzávalók (12 főre):

  • 3 csomag réteslap (összesen 18-20 lap)
  • 1 kg túró
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 4 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor a hintéshez
  • olaj a kenéshez
 

Elkészítés:

1. Először a tölteléket készítjük el. Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Jól összedolgozzuk, majd a tojások felvert habjával lazítjuk.

2. A tepsit kikenjük olajjal, és két réteslapot belefektetünk úgy, hogy az oldalfalakat is befedje, és pont a tepsi tetejéig érjen. Megkenjük olajjal. Két réteslapot félreteszünk a tetejére. A többi egyesével összegyűrjük. Jól megmártjuk a túrótöltelékben, és sorban belerakosgatjuk a tepsibe. Addig folytatjuk, míg tele nem lesz a tepsi (14-16 csomag fér bele).

3. Ha marad a túrós masszából, azt rákenjük a tetejére. Rátesszük a félretett két réteslapot, a széleit behajtogatjuk, majd ezt is megkenjük olajjal. 180 fokos sütőben készre sütjük.

Elkészítés: 50 perc

1 adag: 230 kcal

Kredit: mindmegette, vidék íze - FANNY

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek