Nagy íróink a főételek mellett engedtek a desszertek csábításának és mivel abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy feleségeik voltak a konyhaművészet koronázatlan királynői, így otthonuk kényelmében élvezhették a finomságokat.
Hallotta? Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona igazi gasztronómus volt, akinek szakácskönyve számos kiadást megélt. És bár a férje nem volt az ételek szerelmese, a felesége által készített süteményeket szívesen fogyasztotta, például a málnás pitét.
Hozzávalók (12 főre):
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, hozzáadunk egy kevés vizet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát folpakba tekerjük, és másfél órára a hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, a tejszínt kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, majd hozzákeverjük a citromhéjat és a mascarponét. A krémet a hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát kinyújtjuk, és tortaformába rakjuk. Villával megszurkáljuk, és a tetejét is befedjük sütőpapírral. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd levesszük róla a papírt, és további 5 percig sütjük még.
A kihűlt tesztalapot kivesszük a formából, megkenjük a tetejét lekvárral, majd egyenletesen elosztjuk rajta a krémet. A málnaszemekkel díszítjük.
Elkészítés: 60 perc
1 adag: 328 kcal
Hallotta? Örkény István második felesége, F. Nagy Angéla receptjein és szakácskönyvein, generációk nőttek fel. A konyharovatokat forradalmasító Angéla későbbi férje, a szovjet fogolytáborban sok más fantasztikus étel mellett, a mákos gubáról álmodozott társaival. Hazatérte után két évvel miután megházasodtak, az ínyenc írónak szerelme mellett biztos, hogy megadatott, hogy egykori álma, valósággá váljon.
Hozzávalók (6 főre):
Elkészítés:
A mákos guba elkészítéséhez a tejet melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az alaposan megmosott és letörölgetett citrom lereszelt héját. Összefőzzük, majd levesszük a tűzről.
Kimérjük a mákot és a porcukrot, és alaposan összekeverjük.
A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd egy sütőedényben elkezdjük a rétegezést. Leteszünk egy sor kiflikarikát, alaposan meglocsoljuk a vaníliás tejet, majd megszórjuk a cukros mákkal.
A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók, majd185 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Készíthetünk hozzá a vaníliasodót is.
Elkészítés: 30 perc
1 adag: 230 kcal
Hallotta? Jókai Mór első felesége Laborfalvi Róza a színháztörténet egyik legnagyobb alakja. Hiába volt szakácsnőjük, a tehetséges színésznő rendszeresen főzött és felügyelte a konyhát. Nem is akárhogy! A tehetséges háziasszony törekedett rá, hogy mindig a legjobb alapanyagokból dolgozzon és sorra készítse férje kedvenceit. Például a korai nevén dorongos fánkként emlegetett kürtös kalácsot.
Hozzávalók (6 főre):
Elkészítés:
A lisztbe beleszitáljuk az élesztőt. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a plusz tojássárgájákat, majd a tejet kézmelegre fellangyosítjuk és így csurgatjuk a keverékhez, majd hozzáadjuk a kristálycukrot. Alaposan összedolgozzuk – ha van robotgépünk dagasztó karral, most lehet nagy segítségünkre. Amikor már olyan ruganyos a tészta, hogy az kezd elválni az edény falától akkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és tovább dagasztunk, amíg a vajat teljesen összedolgozzuk a tésztával.
Ezután tiszta textillel lefedve meleg helyen kelesztjük minimum 1 órát. Amikor már kb. a duplájára dagadt, lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából fél cm vastagságúra, majd késsel 2 cm széles csíkokat vágunk. A fém dobozokat becsomagoljuk alufóliába, majd a felületét enyhén megkenjük olajjal.
A tészta csíkokat szorosan a dobozra tekerjük, úgy, hogy kicsit minden csík fedésben legyen. A felületét is megkenjük kevés olajjal és hempergessük fahéjas kristálycukorba.
A fém dobozokat egy sütőpapírral bélelt tálvára tesszük és175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. A dobozokon kb. 3-4 percenként90 fokot fordítunk – így biztosan minden oldalán egyenletesen sül meg. Maximum 15 perc sütésre van szüksége a tésztának, mivel vékony, könnyen átsül, aranybarna lesz. A formáról könnyű szerrel lecsúszik majd a friss kalács.
Elkészítés: 90 perc
1 adag: 280 kcal
Hallotta? Mikszáth Kálmán felesége, Mauks Ilona a családi tűzhely méltó őrzőjeként, néhány hét leforgása alatt gyógyította ki otthon főzött ételeivel, a vendéglői koszthoz szokott férjét a gyomorhurutból. Mikszáth sok más étel mellett rajongott a rétesért. Szerinte: „A rétes a magyar koronán az ékkő. Ezt csak mi tudjuk, a mi asszonyaink értik a módját.”
4. Túrós csoda
Hozzávalók (12 főre):
Elkészítés:
1. Először a tölteléket készítjük el. Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Jól összedolgozzuk, majd a tojások felvert habjával lazítjuk.
2. A tepsit kikenjük olajjal, és két réteslapot belefektetünk úgy, hogy az oldalfalakat is befedje, és pont a tepsi tetejéig érjen. Megkenjük olajjal. Két réteslapot félreteszünk a tetejére. A többi egyesével összegyűrjük. Jól megmártjuk a túrótöltelékben, és sorban belerakosgatjuk a tepsibe. Addig folytatjuk, míg tele nem lesz a tepsi (14-16 csomag fér bele).
3. Ha marad a túrós masszából, azt rákenjük a tetejére. Rátesszük a félretett két réteslapot, a széleit behajtogatjuk, majd ezt is megkenjük olajjal. 180 fokos sütőben készre sütjük.
Elkészítés: 50 perc
1 adag: 230 kcal
Kredit: mindmegette, vidék íze - FANNY