Számtalan módon felhasználhatjuk a fokhagymát. Előételtől a sós desszertig sokféle finomság készülhet belőle. Érdemes őket sorra kóstolni!
Hozzávalók (4 főre):
1 csokor petrezselyemzöld
2 szelet szikkadt kenyér
2 dl sűrű tejszín
3 ek. olívaolaj
1 nagy fokhagyma
40 dkg tagliatelle tészta
rózsabors
bors
só
Elkészítés:
1. A fokhagymát egy darab alufóliára helyezzük, megöntözzük 1 evőkanál olívaolajjal, majd becsomagoljuk az alufóliába. A sütő rácsára helyezve 200 fokon 30 percig sütjük.
2. Közben kifőzzük a tésztát. A főzővízből két pohárral félreteszünk.
3. A sült fokhagymát kicsomagoljuk, kinyomjuk belőle a püréssé sült belét egy magas falú serpenyőbe. Két evőkanál olívaolajjal felhevítjük, egy percig pirítjuk, majd felöntjük a tészta főzőlevével, sózzuk és pár percig forraljuk. Mikor már kissé besűrűsödött a szósz, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt is. Ízlés szerint frissen őrölt rózsa- és fekete borssal, sóval ízesítjük.
4. A száraz kenyeret morzsává törjük, daráljuk. Tálalás előtt meghintjük a tésztát az apróra vágott petrezselyemmel és kenyérmorzsával.
Elkészítés: 65 perc
1 adag: 320 kcal
Tudta-e?
A fokhagyma, Ázsiából származik és több mint négyszázötven fajtája létezik, bár nem mindegyiket lehet a konyhában felhasználni.
Hozzávalók (4 főre):
0.25 bögre olívaolaj
10 gerezd fokhagyma
0.5 bögre friss rozmaring levél
só
bors
60 dkg szűzérme
1 kg krumpli
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
2. Az olívaolajat, a balzsamecetet, a fokhagymát, a rozmaringot, a sót, a borsot aprítóba tesszük és kb. 2 perc alatt krémes állagúra aprítjuk.
3. Egy tepsit kikenünk olajjal, belefektetjük a szűzérmét. A krém ¾-ével megkenjük a hús mindkét oldalát. Betesszük a sütőbe 10 percre, 5 perc után megfordítjuk, hogy a másik oldala is piruljon.
4. A krumplit megmossuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk, majd összeforgatjuk a maradék krémmel. A húst kivesszük a sütőből, eloszlatjuk köré a krumplit és visszatesszük 45 percre sülni. A sütő hőmérsékletét levesszük 175 fokra.
5. Ha megsült a szűzérme, kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk pihenni, majd felszeleteljük. A burgonyával tálaljuk.
Elkészítés: 75 perc
1 adag: 300 kcal
Tudta-e?
Már Egyiptomban is ismert volt. Állítólag ezzel etették a piramisok építőit, mert meggyőződésük volt, hogy a fokhagymától erősebbek lesznek.
Hozzávalók (4 főre):
3 fej fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
1 szál póréhagyma
1 szál fehérrépa
1 db burgonya
1 l csirkehús alaplé
1.5 dl tej
1.5 dl tejszín
só
bors
őrölt szerecsendió
4 szelet rozskenyér
Elkészítés:
1. A fokhagymakrémleves elkészítéséhez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul, 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak.
2. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni. Kettévágjuk a fokhagymafejeket és kinyomkodjuk belőlük a pürét, majd félretesszük.
3. Felhevítünk egy kevés olívaolajat 1 ek. vajjal egy lábosban, majd megpároljuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a fokhagyma pürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is lepirítjuk.
4. Felöntjük az alaplével, a tejjel, a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk.
5. Az elkészült levest pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Elkészítés: 35 perc
1 adag: 300 kcal
Tudta-e?
Egészségünk megőrzése érdekében, fertőtlenítő és tisztító hatása miatt, napi 1-2 gerezd nyers fokhagyma fogyasztását ajánlják.
Hozzávalók (6 főre):
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
7.5 dkg fetasajt
3 ek. friss menta
20 dkg vaj
1 fej radicchio
só
bors
3 dl tej
0.7 dkg szárított élesztő
50 dkg liszt
1 ek. cukor
Elkészítés:
1. A radicchiót megtisztítjuk, a torzsáját eltávolítjuk, a leveleit pedig csíkokra vágjuk.
2. Felforrósítunk 1 ek. olívaolajat, és megfonnyasztjuk benne a felcsíkozott raddichiót. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a meghámozott, felaprított fokhagymát, a feta sajtot, a felaprított mentát, 10 dkg vajat, és sózzuk, borsozzuk.
3. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, egy csipet sóval, a maradék olívaolajjal, a maradék, felolvasztott vajjal. Összegyúrjuk, letakarjuk, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a radicchiós töltelékkel, majd feltekerjük, és kb. 5 cm széles darabokra vágjuk.
5. A kész csigákat elrendezzük egy kerek sütőformában, és készre sütjük180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt.
Elkészítés: 120 perc
1 adag: 429 kcal
Hozzávalók (2 főre):
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
2 teáskanál citromlé
só ízlés szerint
Elkészítés:
1. A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük.
2. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.
Elkészítés: 15 perc
1 adag: 250 kcal
(mindmegette, vidék íze)