Egészség

A szakember elárulta: ekkor érdemes a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket beszedni

KL

Létrehozva: 2024.05.30.

Ha betartod, akár a súlyos betegségeket is elkerülheted.

Kutatások kimutatták, hogy azoknál a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, akik a vérnyomáscsökkentő gyógyszert a belső órájukhoz igazodó időpontban szedik, csökken a szívroham kockázata.

szívroham, szívbetegség, szívpanasz, Pixabay
Ha ezt teszed csökkentheted a szívroham kockázatát / Fotó: Pixabay (Illusztráció)

A Dundee Egyetem orvosi karán végzett kutatás kimutatta, hogy az ember kronotípusa - az az időpont, amikor a legjobban érzi magát alváshoz és ébrenléthez - hatással lehet arra, hogy hogyan hat a vérnyomáscsökkentő gyógyszer. A kutatást a müncheni Helmholtz intézettel és egy olasz, brit és amerikai tudósokból álló csapattal közösen végezték.

A Treatment in Morning versus Evening (Time) vizsgálatát több mint 5000 ember töltötte ki, amely felmérte, hogyan van beállítva a testük órája. A válaszadók mintegy fele azt állította, hogy reggel, a másik fele pedig este veszi be a gyógyszereit.

A tudósok megfigyelték, hogy azok, akik nappali életmódot folytattak, és reggel vették be az előírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerüket, kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot, mint azok, akik közülük este szedték be. Eközben azok a felmérésben résztvevők, akik éjjeli bagolynak vallják magukat, és este vették be a gyógyszerüket, szintén kisebb valószínűséggel kerültek kórházba szívroham miatt, mint azok, akik közülük reggel szedték be – vagyis ezek alapján a belső biológiai óránkhoz kell igazítani, hogy mikor vesszük be a gyógyszert.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy azok a válaszadók, akik a gyógyszereket olyan időpontokban veszik be, amelyekre jobban ráhangolódnak, jobban védhetik a szívüket. Dr. Filippo Pigazzani, a Dundee Egyetem klinikai főelőadója és tiszteletbeli kardiológus tanácsadója elmondta: 

Ezek az eredmények érdekesek, mert paradigmaváltást jelenthetnek a magas vérnyomás kezelésében.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a betegeknek az orvosuk tanácsának megfelelően kell szedniük továbbra is a gyógyszereiket - számol be róla a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek