Háztartási tipp

Így fagyaszd le az epret, és utána egész évben élvezheted!

H. A.

Létrehozva: 2024.05.13.

Egyáltalán nem mindegy, hogyan fagyasztod le!

Az eper szezonja májustól júniusig tart, így ez a legidálisabb időpont arra, hogy valami finomságot készítsünk belőle. Persze előfordulhat, hogy túlvállaljuk belőle magunkat, és többet veszünk annál, mint amennyit megeszünk. Ahhoz pedig túl drága, hogy a kukában végezze, ezért kézenfekvő, hogy ilyen helyzetekben bedobjuk a felesleget a fagyasztóba, hiszen élettartamának a meghosszabbítására ez a legjobb módszer. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan fagyasztjuk le.

2024.05.08
Képünk illusztráció / Fotó: Bánkúti Sándor

Az eper kiválóan fagyasztható, ráadásul közvetlenül a fagyasztóból kivéve is számos felhasználási módját ismerjük. Annak érdekében, hogy a gyümölcs a mélyhűtőből kivéve is hibátlan maradjon, az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

  1. Az epret érdemes már abban a formában a fagyasztóba tenni, ahogyan azt később felhasználnánk. Fagyott állapotban igen nehéz a szeletelése, ezért ha később például turmixgépbe tennénk, akkor a konyhai gép is sokkal jobban boldogul vele, ha már félbevágva tesszük el későbbre. Szóval tényleg nem árt átgondolni, hogy mi lesz majd a bogyós gyümölcsünk sorsa.
  2. Alkalmazzunk gyorsfagyasztást! Erre azért van szükség, mert az eper egy igen magas víztartalmú gyümölcs, így felolvasztás után pillanatok alatt elázik. Gyorsfagyasztással viszont minimálisra csökkenthetjük a jégkristályok kialakulását, ami egyébként teljesen hazavágná a gyümölcsöt, mire az kienged.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez az eljárás csak valami szuper, extramodern fagyasztóval lehetséges, akkor már most szólunk, hogy ez nem így van. Ilyenkor csupán csak annyi történik, hogy a gyümölcsöt egyetlen rétegben, a lehető leggyorsabban tesszük ki a fagyasztó hideg levegőjének.

 

A gyorsfagyasztás legjobb módja

 

  1. Miután leöblítettük az epret, egy papírtörlővel szárazra töröljük.
  2. Ha eltávolítottuk a szárakat, a nagyobb bogyókat félbevágjuk.
  3. Pakoljuk az epreket egy viaszos sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és terítsük szét rajta egyenletesen a bogyós gyümölcsöt.
  4. Rakjuk a fedetlen sütőlemezt a fagyasztóba, majd nagyjából hat óra alatt fagyasszuk keményre az eperszemeket.
  5. Az idő leteltével a fagyasztott epret tegyük át egy fagyasztózacskóba, esetleg valamilyen tárolóedénybe, majd tároljuk mélyhűtőben. Fontos, hogy ne a fagyasztószekrény ajtajába tároljuk, ugyanis ott komoly hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve.

Ha eddig nem így fagyasztottátok az epret, akkor most megéri kipróbálni ezt a technikát is. A bogyók egyébként nagyjából fél évig tartják meg ízüket, de ezután is felhasználható némi íz és minőségveszteséggel - írja a Mindmegette.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek