Eperszezon

Ezeket az epres sütiket az egész család imádni fogja. Itt vannak a receptek

N.T.

Létrehozva: 2024.05.19.

Használjuk ki, hogy végre itt az eperszezon, és készítsünk minél több olyan desszertet, amit ezzel a mámorító gyümölccsel tudunk megkoronázni!

Epres kocka

Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Egy szelet: 231 kcal

Hozzávalók (15 szelethez):
300 g vajas keksz
300 g babapiskóta
Az epres krémhez:
5 db zselatinlap
200 g eper
2 ek. porcukor
200 g ricotta
150 ml habtejszín
A világos krémhez:
6 db zselatinlap
250 g natúr joghurt
125 g túró
2 ek. porcukor
Az eperzseléhez:
4 db zselatinlap
300 g eper
2 ek. porcukor

1. Az epres krémhez áztassuk a zselatint egy kevés hideg vízbe, és hagyjuk megduzzadni kb. 10 perc alatt. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, botmixerrel törjük át. Keverjük hozzá a porcukrot, majd keverjük össze a ricottával. A kekszekkel rakjuk ki szorosan egy közepes méretű tepsi alját. 

2. Öntsük a tejszínt egy kisebb lábasba, kissé melegítsük fel, és oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. Keverjük a tejszínt az epres ricottához, és öntsük a krémet a kekszrétegre. A krémet fedjük be egy rétegben a babapiskótával, kicsit nyomjuk is bele a krémbe. Tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy megdermedjen. 

3. A világos krémhez a zselatinlapokat áztassuk be egy kevés hideg vízbe, hagyjuk duzzadni 10 percig. Közben keverjük simára a joghurtot a túróval és a porcukorral. Keverjük hozzá a kinyomkodott zselatint. Simítsuk a világos krémet a piskóta tetejére, és tegyük vissza a sütit a hűtőbe.

4. Az eperzseléhez a zselatinlapokat áztassuk be egy kevés hideg vízbe, hagyjuk duzzadni 10 percig. A megmosott és megtisztított epret keverjük össze a cukorral. Pürésítsük botmixerrel. A pürét melegítsük meg kissé, és keverjük bele a kinyomkodott zselatint. Simítsuk a világos krémrétegre, és tegyük vissza a sütit a hűtőbe, amíg megdermed - írja a Fanny magazin

Epres galette

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Egy szelet: 167 kcal

Hozzávalók (8 szelethez):
A tésztához:
50 g finomliszt
50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
25 g kristálycukor
50 g vaj 
1 csipet só
50 g natúr joghurt
2 db tojás
A töltelékhez:
25 g darált mandula
75 g túró
25 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
250 g eper
1 marék szeletelt mandula

1. A tésztához a kétfajta lisztet szitáljuk tálba. Dolgozzuk össze a cukorral, a vajjal, a sóval, a joghurttal és az egyik tojással. Csomagoljuk a tésztát folpakba, és tegyük a hűtőbe 30 percre. 

2. A tésztát gyorsan gyúrjuk át, nyújtsuk ki 24 cm átmérőjű kerek lappá. A töltelékhez a darált mandulát keverjük el a túróval és a kétféle cukorral. Simítsuk a tészta közepére, a szélén kb. 3 cm-t hagyjunk üresen. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, vágjuk kisebb darabokra. Rendezzük el a túrós tölteléken.

3. A tészta szélét körben hajtsuk fel a töltelékre, majd kenjük meg a megmaradt, felvert tojással, és szórjuk meg a szeletelt mandulával. Helyezzük a süteményt egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe, és süssük meg 180 fokon kb. 40 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Epres panna cotta

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Egy adag: 457 kcal

Hozzávalók (4 személyre):
10 g lapzselatin
1 db vaníliarúd
400 ml habtejszín 
120 g nádcukor
Az epres öntethez:
12 nagyobb szem eper
1 tasak vaníliás cukor
10 g étkezési keményítő
2 ek. eperszörp
mentalevél a díszítéshez

1. A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A vaníliarudat hosszában vágjuk ketté, és a kés hegyével kaparjuk ki belőle a magokat.

2. Forraljuk fel a tejszínt, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliamagokat és a vaníliarudat. Keverjük össze, és hagyjuk kicsit hűlni.

3. Nyomkodjuk ki a zselatint, adjuk a tejszínhez. Habverővel keverjük, amíg a zselatin feloldódik, majd szűrjük 4 tálkába, amiben tálalni fogjuk. Tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

4. Az öntethez az epret mossuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk negyedekre. Keverjük el a vaníliás cukrot 150 ml hideg vízzel és az étkezési keményítővel, és kis lángon, kevergetve forraljuk fel. Azután adjuk hozzá a szörpöt és a negyedelt epret, keverjük el, majd hagyjuk kihűlni. Az epres keveréket kanalazzuk a megdermedt panna cotta tetejére. Díszítsük néhány mentalevéllel. Megszórhatjuk egy kevés nádcukorral is.

Epres morzsasüti

Elkészítési idő: 50 perc
Egy szelet: 343 kcal

Hozzávalók (12 szelethez): 
A tésztához:
200 g puha vaj + a tepsihez
200 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db biocitrom
4 db tojás
125 g finomliszt + a tepsihez
125 g rétesliszt
1 csipet só
100 g tejföl
A töltelékhez:
400 g eper
A morzsaréteghez:
50 g vaj
50 g kristálycukor
30 g finomliszt
30 g rétesliszt

1. A tésztához egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajat a kétféle cukorral, a megmosott citrom lereszelt héjával és a szétválasztott tojások sárgájával. Keverjük hozzá az átszitált liszteket, a sót, a tejfölt és végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. 

2. Simítsuk a masszát egy kivajazott és kilisztezett kisebb tepsibe. Az epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le. Csumázzuk ki, a gyümölcshúst szeleteljük fel, szórjuk a tésztára. A morzsaréteghez dolgozzuk morzsásra a vajat a cukorral és a lisztekkel, majd szórjuk az eperrétegre. 

3. Süssük a morzsasütit 160 fokon kb. 20 percig, majd süssük készre 180 fokon további kb. 20 perc alatt. Vegyük ki, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.

Kakaós epertorta 

Elkészítési idő: 90 perc + hűtés
Egy szelet: 282 kcal

Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához: 
80 g liszt + a formához 
20 g holland kakaópor 
3 db tojás 
90 g kristálycukor 
1 tasak vaníliás cukor 
20 ml brandy 
20 g olvasztott vaj + a formához 
50 g étcsokoládé 
A krémhez: 
250 g túró 
150 g porcukor 
2 tasak vaníliás cukor 
250 ml habtejszín 
300 g eper 
80 g eperlekvár 
30 g kókuszreszelék

1. A lisztet szitáljuk át a kakaóporral. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük fel kemény habbá a kristálycukorral, a sárgájákat keverjük habosra a vaníliás cukorral. A két masszát könnyedén forgassuk össze. Forgassuk hozzá a brandyt, a kakaós lisztet, a langyos olvasztott vajat és a lereszelt csokoládét. Simítsuk a masszát egy kivajazott és kilisztezett, 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. Süssük 160 fokon 45 percig, majd a formában hagyjuk kihűlni.

2. Az áttört túrót keverjük ki a kétféle cukorral, forgassuk bele a kemény habbá felvert tejszínt. A megtisztított eper felét vágjuk apróra, a többit szeleteljük.

3. A kihűlt tésztát vegyük ki a formából, vágjuk félbe. Az alsó részt kenjük meg a krém felével, rendezzük el rajta az aprított epret, kissé nyomkodjuk bele a krémbe. Helyezzük rá a másik tésztalapot. Kenjük meg a lekvárral. A torta oldalát vonjuk be a maradék krém felével, az alját díszítsük a száraz serpenyőben megpirított kókuszreszelékkel.

4. A megmaradt krémet töltsük habzsákba, nyomjunk kis halmokat a torta tetejére, majd rendezzük el rajta a felszeletelt epret. Tegyük a hűtőbe legalább 4 órára.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek