Ugyan télen vesszük leginkább hasznát, ám ha magunk készítenénk el, azt most kell megtennünk!
A megfázás ellen természetes segítséget nyújt a fenyőrügyszirup, amihez a friss hajtásvégeket tavasszal tudjuk beszerezni. A Fanny magazin segítségével eláruljuk, mi a teendőd!
Kevés embernek jut eszébe, hogy a szúrós tűleveleket a konyhában is felhasználhatja. Bármennyire is érdekesen hangzik az ötlet, a fenyőrügyekből készült házi szirupnak nagy hasznát vehetjük akkor, amikor beköszönt a hideg időszak. A készítmény ugyanis télen segítséget nyújthat a felsőlégúti megbetegedésekkel szemben, így a fogyasztásával természetes módon enyhíthetjük a megfázás és a torokgyulladás tüneteit.
Habár a tél jelenleg távolinak tűnik és egyelőre élvezzük a napsütést, a különleges, tűlevelekből készült szirupot érdemes most elkészíteni. A fenyőágak végén tavasszal megjelenő rügyeknek ugyanis számos jótékony hatása van. A még zsenge tűlevelekben koncentráltan vannak jelen a fontos nyomelemek, ásványi anyagok és karotinoidok.
A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a fenyőrügyet. A tűlevelekben rejlő segítség nem csupán a torokfájást enyhíti, de a légutakat is nyugtatja. Ráadásul reumatikus bántalmak és köszvény kezelésére is használják.
Első lépésként gyűjtsük össze a fenyőrügyeket! Olyan helyről válasszunk, ahol nem érhette őket városi szennyeződés! Ügyeljünk az egyensúlyra és ne szedjünk egyszerre sokat azonos helyről! Figyeljünk rá, hogy kizárólag a friss, élénkzöld hajtásvégeket használjuk fel!
Vigyázzunk rá, hogy véletlenül se keverjük össze a fenyőt a méregzöld levelű tiszafával, az ugyanis mérgező!
Miután összegyűjtöttük az alapanyagot, tegyük a fenyőrügyeket rétegezve, cukorral együtt egy nagyobb méretű befőttesüvegbe, aminek a tetejét kössük le gézzel!
Érleljük az eltett fenyőrügyeket egy hónapig! Ehhez válasszunk félárnyékos helyet! Érdemes néhány naponta új réteggel feltölteni az üveget, a már összeesett részekre pakolva.
Egy hónap elteltével a cukor kiszívja a hatóanyagokat, mi pedig sűrűn folyó szirupot találunk majd az üvegben. Szűrjük le és tároljuk a kamrában, hogy télen hasznunkra váljon!
A forrázás nélküli elkészítésnek köszönhetően a házi szirup megtartja az összes jótékony hatású hatóanyagot és illóolajat.