betegség

Kiadták az orvosok a riasztást a földre hullott ételekről: itt az igazság az 5 másodperces szabályról

Létrehozva: 2024.05.08.

Rossz hírünk van azok számára, akik tartották a szabályt.

Ugyan kivel ne esett volna már meg, hogy éppen a legfinomabb falatot terveztük megenni, ám mielőtt az a szánkba ért volna, leesett a földre? Ez bizony egy igen bosszantó jelenség, és komoly választás elé állítja a táplálkozó embert: vegyük fel a földről és együk meg, vagy pedig dobjuk ki a kukába? Ebben a kérdésben mintegy döntőbíró szerepét vette fel az ún. "5 másodperces szabály", amely kimondja: ha az étel nem töltött  másodpercnél több időt a földön, akkor szabadon elfogyasztható. S hogy ezzel mennyire értenek egyet az emberek? Nos, változóan. Két szekértábor alakult ki: vannak, akik szerint tényleg fogyaszthatók így az ételek, és vannak, akik szerint határozottan nem egészséges a földről enni. Most azonban egy szakember elmondta, mi az igazság. 

Nincs rosszabb annál, mint hogy a legjobb falatot ejtjük a földre

Arról már a Bors is írt korábban, hogy az 5 másodperces szabály sok problémát vet fel. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyekre gyorsabban rátapadnak a baktériumok (ilyen például a dinnye), ugyanakkor vannak olyanok is, amelyekre lassabban (mint például a gumicukor). Ennek ellenére sokan a mai napig vallják, hogy 5 másodperc alatt nincs ideje a baciknak "átkullogni" az ételre, így nyugodt szívvel fogyasztják el a földről felszedett ételeket. Nekik azonban most van egy rossz hírünk. 

 

Dr. Sermed Menzher egy új videót töltött fel a TikTokra, amelyben elárulja, hogy számos kórokozó, mint például a szalmonella és a campylobacterek előszeretettel tanyáznak a padlón, szőnyegen, ráadásul ezek akár 4 hétig is életben maradnak a földön. Így tehát ha leejtük az ételt, villámgyorsan rátapadhatnak, a szervezetünkbe juttatva pedig komoly megbetegedéseket, rosszullétekhez okozhatunk magunknak. Így tehát az orvos tanácsa, hogy semmiképpen ne együk meg azt az ételt, ami leesett a földre - írja a Mirror

@drsermedmezher “Quick, 5 Second Rule!” #food. Invasive bacterial species such as Salmonella and Campylobacter have the potential to cause disease when ingested through contaminated food, water, or contact with infected animals or surfaces. These bacteria can survive and multiply in the gastrointestinal tract, leading to various symptoms ranging from mild gastroenteritis to severe and potentially life-threatening illness. Ingestion and colonization: When ingested, Salmonella and Campylobacter bacteria can adhere to the lining of the gastrointestinal tract and colonize the intestines. This colonization allows the bacteria to evade the body's natural defenses and establish an infection. Toxin production: Salmonella and Campylobacter bacteria produce toxins that can damage the cells lining the intestines, leading to inflammation and disruption of normal gut function. These toxins can cause symptoms such as diarrhea, abdominal cramps, nausea, and vomiting. Invasion and systemic spread: In some cases, Salmonella and Campylobacter bacteria can penetrate the intestinal lining and enter the bloodstream, leading to systemic infection. Once in the bloodstream, the bacteria can spread to other organs and tissues, causing more severe symptoms and complications such as sepsis, meningitis, or reactive arthritis. Immune response: The body's immune system responds to the presence of invasive bacteria by mounting an inflammatory response. While this immune response is essential for controlling and clearing the infection, it can also contribute to tissue damage and the severity of symptoms. #health #bacteria ♬ Storytelling - Adriel

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek