Rossz hírünk van azok számára, akik tartották a szabályt.
Ugyan kivel ne esett volna már meg, hogy éppen a legfinomabb falatot terveztük megenni, ám mielőtt az a szánkba ért volna, leesett a földre? Ez bizony egy igen bosszantó jelenség, és komoly választás elé állítja a táplálkozó embert: vegyük fel a földről és együk meg, vagy pedig dobjuk ki a kukába? Ebben a kérdésben mintegy döntőbíró szerepét vette fel az ún. "5 másodperces szabály", amely kimondja: ha az étel nem töltött másodpercnél több időt a földön, akkor szabadon elfogyasztható. S hogy ezzel mennyire értenek egyet az emberek? Nos, változóan. Két szekértábor alakult ki: vannak, akik szerint tényleg fogyaszthatók így az ételek, és vannak, akik szerint határozottan nem egészséges a földről enni. Most azonban egy szakember elmondta, mi az igazság.
Arról már a Bors is írt korábban, hogy az 5 másodperces szabály sok problémát vet fel. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyekre gyorsabban rátapadnak a baktériumok (ilyen például a dinnye), ugyanakkor vannak olyanok is, amelyekre lassabban (mint például a gumicukor). Ennek ellenére sokan a mai napig vallják, hogy 5 másodperc alatt nincs ideje a baciknak "átkullogni" az ételre, így nyugodt szívvel fogyasztják el a földről felszedett ételeket. Nekik azonban most van egy rossz hírünk.
Dr. Sermed Menzher egy új videót töltött fel a TikTokra, amelyben elárulja, hogy számos kórokozó, mint például a szalmonella és a campylobacterek előszeretettel tanyáznak a padlón, szőnyegen, ráadásul ezek akár 4 hétig is életben maradnak a földön. Így tehát ha leejtük az ételt, villámgyorsan rátapadhatnak, a szervezetünkbe juttatva pedig komoly megbetegedéseket, rosszullétekhez okozhatunk magunknak. Így tehát az orvos tanácsa, hogy semmiképpen ne együk meg azt az ételt, ami leesett a földre - írja a Mirror.