Hasznos tippek

A cserepes virágok helyes gondozása: így még sokáig gyönyörködhetsz bennük!

H. A.

Létrehozva: 2024.06.08.

Ezekre érdemes figyelni, ha cserepes növényt nevelsz.

Akiknek nincsen kertje, de szeretik a virágokat, azok az erkélyen, cserépben is nevelhetnek szebbnél szebbeket, és persze, a szobanövényekről sem szabad megfeledkezni. Bár a kertészkedésnek ez a formája nagyobb szabadságot ad, akadnak korlátai is. A Mindmegette nemrég összegyűjtötte, mire érdemes figyelni, ha cserepes növényt nevelsz. 

cserép, cserepes virág
Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Válassz megfelelő edényt a virágoknak

Mind a növények, mind a cserepek, kaspók kiválasztása izgalmas feladat. Ha szabványos virágtartókat és cserepeket veszel, nincs gond, ám ha te magad készítesz házilag helyet a virágaidnak, egy dologra figyelje: legyen az edénynek vízelvezető nyílása! Ez biztosítja ugyanis, hogy a felesleges víz elfolyjon, és ne tegye tönkre a növényt.

 

A cserép méretére is ügyelj

Amikor virágpalántákat veszel, ne felejtsd el, hogy az bizony még nőni fog. A kertészetekben ugyanis a legtöbb virág még a „felnőttkor” küszöbén van, így biztosítva, hogy az új otthonukban még sok évig tündökölhessenek. Amikor tehát cserepet választasz, gondold végig, mekkora lesz a hely- és földigénye a kifejlett virágnak. Egyszerűbb egyből a megfelelő méretet választani, hiszen ha kinövik, és nem ülteted át őket, az tápanyaghiányhoz vezet, amitől a levelek elsárgulhatnak, elhervadhatnak.

 

Átgondoltan öntözd a virágokat

A szabadban nevelt növényekkel ellentétben a cserepes virágok körül nincs végtelen mennyiségű föld, ahol a víz eloszlik. Ha túl sok vizet kapnak, az gyökérrothadást okoz, ami károsítja a szöveteiket és kimeríti az oxigént a talajból. Ez akár végzetes is lehet a növényre nézve. Sajnos nincs olyan öntözési rendszer, ami minden növénynek megfelel, hiszen mindegyiknek más és más a vízigénye. Csökkentheted a túlöntözés kockázatát, ha gondoskodsz a cserépen lévő vízelvezető a nyílásokról.

A kevés víz is ugyanolyan veszélyes, mint a túlöntözés. A beltéri növények ebből a szempontból szerencsésebbek, kicsit tovább bírják, ám a kültériek gyorsan kiszáradnak a nyári melegben. Rendszeres locsolás nélkül elhervadnak és kipusztulnak. Ha a talaj hosszú ideig nem kap vizet, hidrofób lesz, vagyis képtelen lesz új nedvesség felszívására. A hidrofób talajt úgy ismerheted fel, hogy a víz csak összegyűlik a föld felszínén locsoláskor, de nem hatol a mélyre. Megmentheted a virágot, ha beáztatod egy kád vízbe, és óvatosan lezuhanyozod a virágokat, leveleket. A szabadban tartott cserepes növényeket mindig kora reggel öntözd, így a növény egész nap elnyeli a napfényt, ami kiszárítja a felesleges vizet.

Figyelj a talajtakarásra

A talajtakaró gyakori kiegészítője a kerti ágyásoknak, de bizonyos esetekben – például egynyári virágoknál – a cserepes növényeknél is hasznos. A szerves vagy szintetikus talajtakaró keverékek segítenek a kültéri növényeknek megtartani a nedvességet még a nyáron is, télen pedig védik a hideg ellen őket. A talajtakaró réteg akadályozza a gyomok növekedését is.

 

Óvd a virágokat a kártevőktől

A cserepes virágokat ugyanúgy ellephetik a kártevők, mint a földben élőket, így nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés. Szükség szerint használj természetes szereket ellenük, vagy vegyszereket. A lényeg, hogy folyamatosan nézd, és azonnal cselekedj, ha gond van.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek