Praktikus okok állnak a háttérben.
Talán te is elgondolkodtál már azon, miért van egyes fakanalaknak lyuk a közepükön: az oka ennek nem a dizájn, sokkal inkább a praktikum.
Fakanalak mindenféle formában és méretben kaphatók: a legtöbb már hosszú évtizedekig használatban van, főleg, ha megfelelően tisztítod és ápolod őket. Az, hogy melyiket mire használod, elsősorban a saját döntésed: van, amivel csak rántást készítesz, olyan is, amivel a sütitésztát kevered és biztosan a mártásokhoz, szószokhoz is van egy. Ez utóbbi jó, ha lyukas – a Mindmegette nemrég elmagyarázta, hogy miért!
A lyukas fakanál nem csak egy divathóbort: a hagyományos kanállal szemben sokkal kíméletesebb kavarást tesz lehetővé. Egész pontosan míg a hagyományos fakanálnál keverés közben a szósz vagy a mártás csak a kanál szélei körül áramlik, addig a lyukasnál a közepén is szabadon átfolyhat. Ettől az anyag nem zúzódik össze, a végeredmény pedig egyenletesebb állagú, könnyedebb és levegősebb lesz.
A másik ok, amiért jó, ha mindig kéznél van egy lyukas fakanál: a segítségével könnyedén kihalászhatod az ételből azokat a hozzávalókat, amelyekre már nincs szükség. Hogy mire gondolunk? Például a babérlevére, vagy az egészben főtt hagymákra, más zöldségekre. Ezeket úgy tudod a lyukas kanál segítségével kivenni, hogy a főzőlé lecsorog – nincs szükség szűrőkanálra, ami csak a piszkos edények számát szaporítaná.