A levendula nem csak fantasztikus illatával, hanem kivételes ízével is rabul ejti a különleges aromákat kedvelőket. Összegyűjtöttük a legfinomabb desszerteket, amelyek frissülést hoznak a meleg, nyári napokban.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy darab: 270 kcal
Hozzávalók (12 darabhoz):
30 g levendula
150 g vaj
150 g barna cukor
só
4 db tojás
300 g liszt
2 tk. sütőpor
75 g habtejszín
1. A levendula virágait csipkedjük le, vágjuk finomra. Keverjük habosra a vajat a barna cukorral, a levendulavirággal és 1 csipet sóval. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk bele.
2. Szitáljuk tálba a lisztet a sütőporral, a tejszínt verjük lágy habbá. Adjuk a tojásos-vajas masszához felváltva, kis adagokban a sütőporos lisztet és a tejszínhabot. Óvatosan dolgozzuk össze az egészet.
3. Osszuk szét a tésztamasszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe. Süssük készre a 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk a formában kihűlni.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Egy szelet kb.: 253 kcal
Hozzávalók (16 szelethez):
Az alaphoz:
10 szem puha datolya
100 g dióbél
100 g hántolt mandulabél
A töltelékhez:
200 g kesudió
1 db banán
2 ek. citromlé
100 g kókuszzsír
200 g mascarpone
4 ek. méz
150 g áfonya + a díszítéshez
2 ek. levendulavirág + a díszítéshez
10 g zselatinlap
100 ml habtejszín
1. A kesudiót áztassuk hideg vízbe. Késes aprítóban vágjuk finomra a datolyát, a diót és a mandulát. Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe.
2. Késes aprítóban vágjuk össze a leszűrt kesudiót a meghámozott banánnal. Adjuk hozzá a citromlét, a kókuszzsírt, a mascarponét és a mézet, majd alaposan dolgozzuk össze. Kenjük a töltelék felét a datolyás alapra.
3. Az áfonyát pürésítsük botmixerrel, keverjük a maradék krémhez a levendulával együtt. A zselatint áztassuk hideg vízbe. A tejszínt forraljuk fel, keverjük el benne a kinyomkodott zselatint. Hagyjuk kihűlni. Verjük habbá, forgassuk az áfonyás krémhez. Simítsuk a fehér krémrétegre, majd tegyük ismét a hűtőbe. Díszítsük áfonyával és levendulával.
Elkészítési idő: 75 perc + áztatás + hűtés
Egy szelet kb.: 439 kcal
Hozzávalók (10 szelethez):
A krémhez:
200 ml habtejszín
5 ág szárított levendula
500 g hideg mascarpone
100 g méz
200 g krémsajt
1 db citrom
1 tasak zselatinfix
néhány csepp lila ételfesték
Az alaphoz:
50 g fehér csokoládé
40 g vaj
240 g piskóta
A mázhoz:
50 ml habtejszín
100 g fehér csokoládé
A díszítéshez:
egy marék levendulavirág
1. Melegítsük meg a tejszínt, de ne forraljuk fel. Tegyük bele a levendulaágakat, és hagyjuk egy éjszakán át ázni. Az alaphoz forró vízgőz felett olvasszuk fel a felaprított csokoládét a vajjal. A piskótát törjük morzsásra. Keverjük a vajas csokihoz. Nyomkodjuk a masszát egy kapcsos tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
2. Keverjük habosra a hideg mascarponét a mézzel, a krémsajttal és a megmosott citrom kifacsart levével. Dolgozzuk a zselatinfixet és az ételfestéket a krémkeverékbe. Óvatosan forgassuk hozzá a leszűrt, kemény habbá vert tejszínt. Simítsuk a piskótás alapra, és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
3. A mázhoz forró vízgőz felett melegítsük meg a habtejszínt, keverjük hozzá a felaprított csokit és olvasszuk meg. Keverjük simára, és simítsuk a sajttorta tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe további 3 órára, hogy megdermedjen. Tálalás előtt óvatosan vegyük ki a formából, és díszítsük a levendulavirágokkal.
Citromos-levendulás keksz
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Egy darab kb.: 235 kcal
Hozzávalók (12-14 darabhoz):
300 g finomliszt + a deszkára
200 g hideg vaj
3 db tojássárgája
100 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db citrom
1 ek. szárított levendula
2 csipet só
1 marék hántolt, egész mandula
1. Szitáljuk tálba a lisztet, morzsoljuk el benne a hideg vajat, adjuk hozzá a tojássárgájákat, a kétféle cukrot, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a levendulát és a sót. Kézzel gyúrjuk egynemű tésztává, formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk egy darab ezüstpapírba, és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, és egy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle egyforma köröket. Tegyük a kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsibe, helyezzünk mindegyik közepére 1 db mandulaszemet, és süssük a süteményt a 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig. Hagyjuk a kekszeket rácson kihűlni. Zárható konyhai edényben sokáig eláll.