Recept

Ne csak szedd a levendulát! Ezeket a sütiket mind elkészítheted belőle

Létrehozva: 2024.06.29.

A levendula nem csak fantasztikus illatával, hanem kivételes ízével is rabul ejti a különleges aromákat kedvelőket. Összegyűjtöttük a legfinomabb desszerteket, amelyek frissülést hoznak a meleg, nyári napokban.

Levendulás muffin
 

Lavender,Muffins,With,Ingredients,-,Syrup,,Milk,And,Flowers,On
Fotó: Life morning

Elkészítési idő: 60 perc

Egy darab: 270 kcal

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

30 g levendula

150 g vaj

150 g barna cukor

4 db tojás

300 g liszt

2 tk. sütőpor

75 g habtejszín

 

1. A levendula virágait csipkedjük le, vágjuk finomra. Keverjük habosra a vajat a barna cukorral, a levendulavirággal és 1 csipet sóval. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk bele.

2. Szitáljuk tálba a lisztet a sütőporral, a tejszínt verjük lágy habbá. Adjuk a tojásos-vajas masszához felváltva, kis adagokban a sütőporos lisztet és a tejszínhabot. Óvatosan dolgozzuk össze az egészet.

3. Osszuk szét a tésztamasszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe. Süssük készre a 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk a formában kihűlni.


 

Áfonyás-levendulás szelet

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Egy szelet kb.: 253 kcal

 

Hozzávalók (16 szelethez):

Az alaphoz:

10 szem puha datolya

100 g dióbél

100 g hántolt mandulabél

A töltelékhez:

200 g kesudió

1 db banán

2 ek. citromlé

100 g kókuszzsír

200 g mascarpone

4 ek. méz

150 g áfonya + a díszítéshez

2 ek. levendulavirág + a díszítéshez

10 g zselatinlap

100 ml habtejszín

 

1. A kesudiót áztassuk hideg vízbe. Késes aprítóban vágjuk finomra a datolyát, a diót és a mandulát. Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe.

2. Késes aprítóban vágjuk össze a leszűrt kesudiót a meghámozott banánnal. Adjuk hozzá a citromlét, a kókuszzsírt, a mascarponét és a mézet, majd alaposan dolgozzuk össze. Kenjük a töltelék felét a datolyás alapra.

3. Az áfonyát pürésítsük botmixerrel, keverjük a maradék krémhez a levendulával együtt. A zselatint áztassuk hideg vízbe. A tejszínt forraljuk fel, keverjük el benne a kinyomkodott zselatint. Hagyjuk kihűlni. Verjük habbá, forgassuk az áfonyás krémhez. Simítsuk a fehér krémrétegre, majd tegyük ismét a hűtőbe. Díszítsük áfonyával és levendulával.


 

Levendulás sajttorta
 

Elkészítési idő: 75 perc + áztatás + hűtés

Egy szelet kb.: 439 kcal


Hozzávalók (10 szelethez):

A krémhez:

200 ml habtejszín

5 ág szárított levendula

500 g hideg mascarpone

100 g méz

200 g krémsajt

1 db citrom

1 tasak zselatinfix

néhány csepp lila ételfesték

Az alaphoz:

50 g fehér csokoládé

40 g vaj

240 g piskóta

A mázhoz:

50 ml habtejszín

100 g fehér csokoládé

A díszítéshez:

egy marék levendulavirág

 

1. Melegítsük meg a tejszínt, de ne forraljuk fel. Tegyük bele a levendulaágakat, és hagyjuk egy éjszakán át ázni. Az alaphoz forró vízgőz felett olvasszuk fel a felaprított csokoládét a vajjal. A piskótát törjük morzsásra. Keverjük a vajas csokihoz. Nyomkodjuk a masszát egy kapcsos tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

2. Keverjük habosra a hideg mascarponét a mézzel, a krémsajttal és a megmosott citrom kifacsart levével. Dolgozzuk a zselatinfixet és az ételfestéket a krémkeverékbe. Óvatosan forgassuk hozzá a leszűrt, kemény habbá vert tejszínt. Simítsuk a piskótás alapra, és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.

3. A mázhoz forró vízgőz felett melegítsük meg a habtejszínt, keverjük hozzá a felaprított csokit és olvasszuk meg. Keverjük simára, és simítsuk a sajttorta tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe további 3 órára, hogy megdermedjen. Tálalás előtt óvatosan vegyük ki a formából, és díszítsük a levendulavirágokkal.


 

Citromos-levendulás keksz

 


 

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés 
Egy darab kb.: 235 kcal

 

Hozzávalók (12-14 darabhoz):

 300 g finomliszt + a deszkára

200 g hideg vaj

 3 db tojássárgája

100 g porcukor

1 tasak vaníliás cukor

1 db citrom

1 ek. szárított levendula

2 csipet só

1 marék hántolt, egész mandula

 

1. Szitáljuk tálba a lisztet, morzsoljuk el benne a hideg vajat, adjuk hozzá a tojássárgájákat, a kétféle cukrot, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a levendulát és a sót. Kézzel gyúrjuk egynemű tésztává, formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk egy darab ezüstpapírba, és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára. 

2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, és egy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle egyforma köröket. Tegyük a kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsibe, helyezzünk mindegyik közepére 1 db mandulaszemet, és süssük a süteményt a 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig. Hagyjuk a kekszeket rácson kihűlni. Zárható konyhai edényben sokáig eláll.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek