Konyhatippek

Nem is hinnéd, miért baj, ha napfény éri a konyhapultot

Létrehozva: 2024.06.22.

Minden konyha egyedi, van, ahova alig jut napfény, míg máshova még sok is, ami a benti hőmérséklet mellett a hűtőszekrényen kívül tárolt élelmiszerekre is hatással lehet.

Mit tegyünk a meleget kapó ételekkel? A Fanny magazin elárulja!

sárgarépa zöldség konyha
Fotó: Illusztráció:Pexels


 

1.

Ne induljon barnulásnak

Nemcsak fonnyadásnak és barnulásnak indulhatnak a napos szegletekben hagyott gyümölcsök, de frissességükből is gyorsabban veszíthetnek. Ennek elkerülése érdekében, válasszunk nekik árnyékos helyet, vagy használjunk hálós fedést.


 

2.

Pékáruk veszélyben 

A melegtől és tűző naptól hamar bepállhat, a nedvesség miatt pedig akár néhány óra alatt is megpenészedhet a zacskóban álló kenyér, zsemle, egyéb pékáru. Ezek helyének megtalálására érdemes több időt fordítani, és számításba venni, mikor, hol és mennyi fény érkezik a konyhába az egyes napszakokban. 


 

3.

Olvadó finomságok

Csokoládét és cukormázas édességeket ne felejtsük kint, mert a közvetlen napfényben hamar cseppfolyóssá válhatnak potenciális nassolnivalóink. Ezeket tartsuk inkább a konyhaszekrényben, árnyéktól védett polcokon, ha pedig nem okoz gondot a keményebb állag, akkor a hűtőben.


 

4.

Poshadás ellen

Könnyen beposhadhat a flakonos vagy kancsóban tárolt víz, ha az ablaküvegen át hosszabb ideig éri a nyári napfény. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen ízű és fogyasztásra nem éppen alkalmas nedűbe való belekortyolást, tartsuk hűtőben, sötétebb kamrában, vagy a konyhabútor árnyékában az italt.


 

5.

Fonnyadó zöldségek

A napon aszalódó paprika, paradicsom, saláta, retek, uborka és számos más zöldség könnyedén összeesett külsejűvé válhat, ráadásul nedvességtartalma is csökkenhet. Ezért semmiképpen se hagyjuk a napfényes ablakban, válasszuk helyette a kamrát vagy a hűtőt.


 

6.

Rendezzünk át mindent

Ha folyamatosan gondot okoz a konyhába betörő napfény, és ennek visszatérően az élelmiszereink látják kárát, gondoljuk újra a helyiség tárolási rendszerét. Ha merészebbek vagyunk, látványosabb átrendezésbe is foghatunk.


 

1.

A hűtőbe valóak

Számtalan élelmiszert tárolunk a kamrában, a konyhapulton, netán a mikrohullámú sütő tetején, ám ezekkel megkockáztatjuk, hogy korábban megromoljon, és végül ki kelljen dobni. Ha szeretnénk elkerülni a pazarlást, növelnénk az eltarthatóságot, és meghosszabbítanánk az alapanyagok frissességét, fogadjunk meg pár tanácsot! Kezdhetjük máris a kenyérrel, ami gyakran penészedik meg kint, ezért érdemes betenni a hűtőbe. Helyezzünk papírtörlőt a zacskóba, hogy felszívja a keletkező nedvességet. Ha hosszútávon tárolnánk hűvösben a pékárut, válasszuk a fagyasztót, ahol fóliába vagy sütőpapírba tekerve is remekül eláll az élelmiszer. 


 

2.

Hidegre a lisztekkel!

Elsőre talán furcsán hangozhat, de a teljes kiőrlésű, valamint különféle magliszteket (mandula, szezámmag, lenmag, tökmag) tanácsos hűtőben tárolni felbontás után, mivel ezek gyorsabban avasodnak és romlanak, mint mezei társaik.


 

3.

Ne hagyjuk a kamrapolcon

Bontatlanul sokáig el lehet tárolni az üveges nyalánkságokat, felbontás után viszont mindenképpen tegyük őket a hűtőbe, ahogyan a gyártók is javasolják a termékek címkéjén. A házi készítésű nyalánkságokkal is hasonlóan érdemes eljárni.


 

4.

Aszaltan tartósabb

Alacsonyabb víztartalom jellemzi az aszalékokat, éppen ezért nagyszerűen elállnak a konyha sötét szegleteiben, ha azonban pár hónapnál is tovább szeretnénk őket elraktározni, válasszuk a hűtőszekrény polcait.


 

5.

Maradjon friss a mustár!

Nem kell attól tartanunk, hogy a mustár megromlik a kamrában vagy a különféle konyhafelületeken, ám ha szeretnénk a dijoni és tormás verziók sajátos ízét és csípős üdeségét megőrizni, használjuk a hűtőt!


 

6.

Ízletes avokádó

A boltban megvásárolt még kemény és éretlen zöldség néhány nap alatt megérik a konyhapulton, ezt követően azonban a felhasználásig ajánlott hűtőben tárolni, ezzel elkerülhető a túlérése. 


 

7.

Állítsuk egy üvegbe

Habár a bazsalikomot bátran tarthatjuk a konyhai levegőn, a rozmaringgal és kakukkfűvel célszerű másképp eljárni. Ezeket átmosás után csavarjuk nedves törlőkendőbe, míg a petrezselymet, koriandert és kaprot állítsuk kevés vizet tartalmazó befőttesüvegbe, és máris mehetnek a hűtőbe.


 

8.

Diófélék nagy tételben

Nagyobb magmennyiséget, hogy avasodás nélkül süthessük bele a süteménybe, javasolt a fagyasztóban tárolni hosszútávon, ahol nem válnak állottá, és a párás meleg miatt nem kell aggódnunk a penészesedéstől sem. Tároljuk légmentesen zárható edényekben, zacskókban, akár egy évig is!


 

Szöveg: Légrádi Júlia


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek