Nyaralási tippek

Nyaralni készülsz? Ezeket mind felviheted magaddal a repülőre

Létrehozva: 2024.06.23.

A repülőtéren minden nagyon drága, ezért érdemes elegendő enni- és innivalóval készülni. Ám szigorú szabályok vonatkoznak arra, mit vihetünk magunkkal a fedélzetre.

A Fanny magazin megmutatja, mit pakolhatunk a kézipoggyászba, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket!
 

Stewardess légiutas-kísérő repülőgépi személyzet
Fotó: Pexels

1.

Öntsük át flakonokba

A kézipoggyászban elhelyezhető folyadékokra szigorú szabályok vonatkoznak. Minden utas legfeljebb 1 liter folyadékot vihet fel a repülőre, legyen szó például ásványvízről, samponról, balzsamról, vagy naptejről. A folyadékot 100 ml-es kiszerelésű flakonokban vihetjük fel a repülőre, és egy átlátszó, újrazárható műanyag zacskóba kell elhelyeznünk.


 

2.

Őrizzük meg a blokkot!

Ha vizet szeretnénk magunkkal vinni, akkor a legjobb, ha az ellenőrző pontokon túl, a vámmentes területen szerezzük be. Az itt vásárolt italokat ugyanis felvihetjük a fedélzetre, még akkor is, ha azok űrtartalma meghaladja a 100 ml-t. Őrizzük meg a számlát az utazás végéig, mert ezzel tudjuk igazolni, hogy vámmentes területen vásároltuk.


 

3.

Megússzák a korlátozást

Csecsemőkre nem vonatkozik a folyadékkorlátozás, így nyugodtan készülhetünk az utazásra elegendő mennyiségű anyatejjel, tejporral, sterilizált vízzel vagy bébiétellel. Ezeknek nem kell beleférniük az átlátszó zacskóba, de elő kell készítenünk a repülőtéri biztonsági ellenőrzéshez.


 

4.

Tartsuk az eredetiben

Ha rendszeresen gyógyszert kell szednünk, a biztonság kedvéért kérjünk külön orvosi igazolást, hogy a kézipoggyászban is szállíthassuk a gyógyszereinket. A fedélzetre csak az utazás alatt szükséges mennyiséget vigyük magunkkal, és azok bontatlan, eredeti csomagolásban legyenek.


 

5.

Csomagoljunk szendvicseket!

Jó hír, hogy egyik légitársaság sem tiltja az élelmiszerek szállítását a kézipoggyászban, így érdemes szendvicsekkel is készülni, amivel akár még spórolunk is közben. A legjobb, ha olyan harapnivalót viszünk magunkkal, amit könnyű szállítani. Ne feledjük, a folyékony vagy krémes ételeket, például leveseket, joghurtokat és lekvárokat viszont nem engednek át az ellenőrzésen.


 

6.

Szigorú szabályok az EU-n kívül

Előfordulhat, hogy az Európai Unión kívülről az EU területére való behozatal esetén szigorúbb szabályok érvényesek. A gyorsan romló termékek szállítását megtilthatják, emellett a kézipoggyászban tilos lehet hús, tejtermék, egyéb állati eredetű termék, valamint zöldség és gyümölcs szállítása.


 

1.

Spóroljunk a poggyászon

Aki már utazott repülővel, tudja, hogy gyakran a feladott poggyász többe kerül, mint maga a repülőjegy. Hosszabb utazásnál érdemes ezt a plusz költséget is figyelembe venni: egyes légitársaságok felárat számítanak fel a poggyászért, míg másoknál ez már az alapárban benne van.


 

2.

Ingyen felvihető!

Ha rövid időre utazunk, sokat spórolhatunk, ha csak annyi holmit viszünk magunkkal, amennyi elfér a kézipoggyászban. Legtöbbször ingyenesen vihetünk magunkkal egy 8-10 kilogramm súlyú, 55x40x23 centiméteres bőröndöt, de egyes fapados légitársaságok csak egy hátizsák méretű kézipoggyászt engedélyeznek, és felárat számítanak a kis bőröndért.


 

3.

Vegyük meg interneten!

A feladott poggyászt érdemes előre, online lefoglalni és megvásárolni, hogy elkerüljük a repülőtéren fizetendő külön díjakat. Ha esetleg megfeledkeztünk a bőröndjeinkről, általában még indulás előtt, egy meghatározott időszakban online is megvásárolhatjuk azokat.


 

4.

Elsőbbségi beszállás

Fapados légitársaságokra jellemző, hogy az elsőbbségi beszállás megvásárlásával engedélyeznek egy plusz kézipoggyász felvitelét a gépre. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, különösen, mivel egyes légitársaságok szigorúan büntetnek a csomag minimális túlsúlya esetén is.


 

5.

Tegyük rá a mérlegre!

Indulás előtt mérjük le a bőrönd súlyát, hogy a feladott vagy kézipoggyászunk biztosan megfeleljen a légitársaság által meghatározott korlátozásoknak. Ha túllépjük a súlyhatárt, pótdíjat kell fizetnünk, amely kilogrammonként több ezer forint is lehet.


 

6.

Egy extra pakolótér

Minél könnyebb bőröndöt vásároljunk, amely önmagában sem nyom sokat a mérlegen. Számos modell már bővíthető változatban is elérhető, így nem kell semmit otthon hagynunk.


 

7.

Nem kell telepakolni

Igyekezzünk úgy pakolni a bőröndbe, hogy maradjon hely a hazafelé útra vásárolni kívánt szuveníreknek, így elkerülhetjük a túlsúlyos csomagra felszámított pótdíjat vagy a feladott poggyász költségeit.


 

8.

Belefér egy gyors mosás

Figyeljük az időjárás előrejelzést, és ennek megfelelően pakoljunk, ezzel minimalizálva a felesleges ruhadarabok számát. A pólókból, alsóneműkből például nem érdemes sokat pakolni, hiszen ezeket kézzel is ki tudjuk mosni.


 

9.

Használjuk ki a teret

Praktikus csomagolási technikákkal több helyet felszabadíthatunk a bőröndben. Hajtogatás helyett csavarjuk fel a ruhákat, a cipőket pedig töltsük meg összetekert zoknikkal. 


 

10.

Osztozzunk egymással

Ha többen utazunk, érdemes megosztani egymás között a bőröndöt és a használati tárgyakat, így a feladott poggyász súlyán és a költségein is sokat spórolhatunk.


 

11. (könyvajánló)

A siker titka

Mit tehetünk azért, hogy dinamikusan haladjunk előre, és hogyan tud ebben segíteni az, ahogy öltözködünk, dekoráljuk az otthonunkat, étkezünk, utazunk vagy viselkedünk? A szerző több mint másfél évtizede kutatja, mi minden kell a sikerhez, a feljebb jutáshoz a társadalmi ranglétrán – ez irányú tapasztalatait gyűjtötte össze gazdagon illusztrált könyvébe.

Pécsi Balázs: Stílusgourmand – Sikerrecept a stílusos élethez luxushozzávalókkal

6990 Ft, Inda Press Kft.


 

Szöveg: Reiter Georgina

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek