Terápia

Szaglásterápia: ezzel a módszerrel gyógyulnak a depressziós betegek

N.T.

Létrehozva: 2024.06.30.

Tanulmányok megállapították, hogy a depressziós emberek nehezen tudnak felidézni bizonyos emlékeket. Kivéve akkor, ha megérzik az illatát.

A parfüm, az étel, vagy akár a klóros medence illata is emlékeket hoz felszínre. Így van ez akkor is, ha csak a szavakat halljuk vagy látjuk leírva. Ám ha valaki szorongással, letargiával vagy depresszióval küzd, akkor egészen más a helyzet.

illat, szaglás, nyugalom
Fotó: unsplash.com

Hogyan jöttek rá?

Az ismerős illatok feltárják az emlékeket. Egy új tanulmány megállapította, hogy a depressziós emberek könnyebben idéztek fel pozitív emlékeket egy illat hatására, mint a szavak hallatán. A szaglással erősebben felszínre tudják hozni a múltbeli eseményeket, mint más érzékszervekkel, például látással vagy hallással. Ha például egy depresszióban szenvedő azt a szót hallja, hogy buli, akkor maximum annyi jut eszébe, hogy őt oda soha nem hívják. Ezzel szemben, aki nem depressziós, meghallja ezt a szót, és azonnal felidézi egy gyermekkori születésnapját vagy a közelmúltban történt felejthetetlen baráti összejövetelt, amelyen igazán jól érezte magát. Nem arról van szó, hogy a depressziós betegeknek nincsenek emlékei, hanem arról, hogy nehezen tudják elérni őket. Az ismerős illatok azonban segíthetnek felszínre hozni ezeket, és ezt az elképzelést mostanra már kutatások is alátámasztották. A vizsgálat során a depresszióban szenvedő emberek konkrétabb emlékeiket idézték fel, amikor ismerős illatoknak voltak kitéve – például őrölt kávé vagy dohány –, mint amikor olyan szavakat hallottak, amelyek megfeleltek ezeknek a szagoknak, például kávé vagy cigaretta. Az eredmények arra utalnak, hogy a szagterápia segíthet a depresszióban szenvedőknek elkerülni a túlgondolkodást, mivel a konkrét emlékek felidézése jobb problémamegoldó készségekkel és jobb érzelmi szabályozással jár. A vizsgálatban 32 klinikai depresszióban szenvedő felnőtt vett részt. A résztvevőknek 24 szagmintát kellett szippantani üvegedényekből, amelyek lehettek kellemesek, semlegesek vagy kimondottan kellemetlenek. Az illatok között szerepelt narancs, levendula, vaníliakivonat, kömény, whisky, vörösbor, ketchup, köhögés elleni szirup, fertőtlenítő és cipőkrém. Ezután arra kérték őket, hogy ezekre a jelzésekre válaszul osszanak meg egy konkrét emléket az életükből. A kutatók ugyanezt a gyakorlatot végezték el 24 szó használatával, amelyek ugyanezeket a szagokat írták le. Az eredményekből kiderült, hogy nem csak, hogy több emléket tudtak felidézni a szagok hatására, mint a szavakéra, de azok sokkal élénkebbek, konkrétabbak is voltak, mintha csak újra élnék ugyanazokat a pillanatokat - írja a Fanny magazin

Erőteljesebb érzékelés

Ami még érdekesebb volt a tudósok számára, hogy az illatok és szagok, sokkal több pozitív dolgot idéztek elő, mint a szavak, amelyek inkább negatív élményeket juttattak eszükbe, de azt is csak haloványan. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a szaglórendszer közvetlenül kommunikál egy olyan agyrégióval, amely a hangulathoz és a memóriához kapcsolódik. Ennek eredményeként a szagok erősebben kapcsolódnak ahhoz, ahogyan az emberek érzelmeket dolgoznak fel, vagy felidézik a múltbeli eseményeket, mint más érzékszervek, például a látás vagy a hang. Azt azonban még most is vizsgálják, hogy mi lehet összefüggés bizonyos szagok és pozitív emlékek között a depressziós emberek esetében.

Oda-vissza igaz

Azt már jó ideje megfigyelték a szakemberek, hogy szoros kapcsolat van a szaglás elvesztése és a depresszió között. A csökkent szaglás növelheti a depresszió, és különösen az idősebb kori depresszió kockázatát. Egy felmérésbe több mint 300 olyan embert vontak be, akik valamilyen okból elvesztették a szaglásukat, például betegség miatt. A résztvevők fele számolt be arról, hogy depressziósnak érzik magukat, de az okát nem tudták megmondani. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a csökkent szaglási képesség rosszabb életminőséggel és higiéniával, fokozott magányossággal és súlycsökkenéssel jár, mivel nem érzik az ételek illatát, így nem is kívánják azt meg, nem éreznek különösebb éhséget vagy vágyat a finomságok iránt. Gondoljunk csak bele! Elsétálunk egy pékség előtt, és megcsapja az orrunkat a frissen sütött kenyér illata. Az agyunk erre azonnal reagál, és leküzdhetetlen éhségérzet tör ránk.

Ördögi kör

Ha ez nem lenne elég, a vizsgálatok arra is rámutattak, hogy annak, aki depresszióban szenved, nagyobb valószínűséggel csökken a szaglása, mint a mentálisan és lelkileg kiegyensúlyozott társainak. A szaglásvesztés jelentősen növeli a depresszió tüneteit, és a depresszió növeli a szaglásvesztést.

Hatékony az aromaterápia

Bár a depresszió és az illatok ennyire szoros összefüggését csak most fedezték fel, az illatok terápiás alkalmazása egyáltalán nem egy új keletű felfedezés. A szaglás az egyetlen olyan rendszer, amely közvetlen hozzáféréssel rendelkezik az agy memóriaközpontjaihoz és az agy érzelmi központjaihoz. Az összes többi érzékszervnek a mellékutcákba kell mennie, hogy odaérjen. Éppen ezért olyan hatékony az aromaterápiára is. Az illóolajokkal való kezelés segíthet az alvászavarban, tanulásban, koncentrálásban, meditációban, és bizony a rossz hangulat vagy a depresszió leküzdésében is.

Memóriafejlesztés illatokkal

A depressziós embereknek is vannak emlékei, csak nehezen tudják elérni őket. A jelenlegi terápiák a specifikus memória-felidézési képesség növelésére összpontosítanak, szavakat használnak az emlékek jelzésére, míg ez a tanulmány azt sugallja, hogy a szagok hatékonyabbak lehetnek. Az eredmények felhasználhatók a depresszió kezelésében. Ha javul a memória, az javíthatja a problémamegoldást, az érzelmek szabályozását és más olyan funkcionális problémákat, amelyeket a depressziós emberek gyakran tapasztalnak. Ha időt szán valaki arra, hogy értelmezze az illatokat, és ennek segítségével azokra az emlékekre gondoljon, amelyeket fel szeretne idézni, az általánosabb módja lehet a hangulat javításának. A legtöbb ilyen emlék-visszakeresés akkor történik, amikor robotpilóta üzemmódban van az agy, de ha egy depressziós felnőtt, vagy bárki, aki fejleszteni szeretné a memóriáját, csiszolni az emlékezőképességét, akkor érdemes az illatokat segítségül hívni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek